Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Ορόσημο... εμπλοκής

 

κατεχόμενα στην Κύπρο (Βαρώσια) 
κατεχόμενα στην Κύπρο (Βαρώσια)
Πηγή: Associated Press

 

Πανηγυρίζουν τα αστικά επιτελεία για το «ηχηρό μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία» με το «ορόσημο» της πλήρους άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Η αλήθεια είναι όμως ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη εντάσσεται στον περιβόητο «East Med Act», τον νόμο για την Ανατ. Μεσόγειο που ψήφισαν οι ΗΠΑ επί κυβέρνησης Τραμπ και «αναβάθμισαν» τον περασμένο Δεκέμβρη οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν.

Ο νόμος αυτός λέει ότι χρειάζονται «εμβάθυνση» των σχέσεων Κύπρου - Ελλάδας με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, επέκταση των ΝΑΤΟικών υποδομών στην Ελλάδα, με την ανανέωση της Συμφωνίας για τις βάσεις, δημιουργία ευρωατλαντικών «πατημάτων» στην Κύπρο, όπως και να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και «εξαγωγής» φυσικού αερίου από την Ανατ. Μεσόγειο.

Ολα αυτά με σκοπό «την αντιμετώπιση της κακόβουλης επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας» στην περιοχή. Ο όρος που έθεσαν άλλωστε από την πρώτη στιγμή οι ΗΠΑ, είναι να σταματήσει ο ελλιμενισμός ρωσικών πλοίων στην Κύπρο, όπως και η «υποδοχή» ρωσικών κεφαλαίων στο νησί.

Καμιά παρερμηνεία δεν χωράει επομένως για τους πραγματικούς στόχους της άρσης του εμπάργκο: Οχι μόνο δεν προσφέρει καμία «ασφάλεια» στον λαό της Κύπρου και συνολικά στους λαούς της περιοχής, αλλά σηματοδοτεί και νέους πολύ μεγάλους κινδύνους ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Οσο για το επιχείρημα ότι έτσι ενισχύεται η άμυνα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, δεν είναι παρά επικίνδυνος εφησυχασμός. Αρκεί να δει κανείς πόσο έχουν ...περιοριστεί οι τουρκικές αμφισβητήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου το τελευταίο δίχρονο που βρίσκεται σε ισχύ η μερική άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ.

Το βέβαιο είναι ότι η απόφαση αυτή θα οξύνει και δεν θα κατευνάσει τις αντιθέσεις στην περιοχή, επειδή ένας από τους βασικούς σκοπούς της είναι να αξιοποιηθεί στα παζάρια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία, που εμπλέκουν άμεσα το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

«Ορόσημο» για τους λαούς δεν αποτελούν λοιπόν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και παζάρια, αλλά η αποφασιστική ενίσχυση του αγώνα εναντίον τους και ενάντια σε κάθε εμπλοκή.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου