Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2023 Φέρνει νέες θυσίες για τον λαό στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας

 

Αρχισε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023, που προδιαγράφει νέες άγριες θυσίες για τον λαό στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανάπτυξης. Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή 25 Νοέμβρη, προκειμένου στις 13 Δεκέμβρη ο προϋπολογισμός να πάρει τον δρόμο για την Ολομέλεια για την έγκρισή του, διαδικασία που θα πρέπει να ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία στις 17 Δεκέμβρη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, ανέφερε μεν περιχαρής ότι είναι «ο πρώτος προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα χρόνια που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας», όμως, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, αυτό δεν πρόκειται να μεταφραστεί σε παροχές για τον λαό, το αντίθετο μάλιστα, θα πρέπει να συνεχίσει να τον ματώνει για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αφού «σε κάθε περίπτωση με τη βοήθεια και του Ταμείου Ανάκαμψης και της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλύτερα στα επόμενα χρόνια. Μοναδική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να έχουμε πολιτική σταθερότητα και συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής», όπως είπε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πως έχει βγει στα κεραμίδια, με την γενική του εισηγήτρια, Εφη Αχτσιόγλου, να εξαπολύει τάχα ...δριμύ «κατηγορώ» στην κυβέρνηση ότι ο προϋπολογισμός δείχνει την κυβερνητική στρατηγική που «αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες», με αναφορές στην «πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, με την ασυδοσία των funds που λειτουργούν εντελώς ανενόχλητα» και ισχυριζόμενη ότι τάχα «η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιπαραθετική». Αυτά την ώρα που οι δεσμεύσεις που βρίσκονται στη «ραχοκοκαλιά» του προϋπολογισμού αποτελούν «κοινό έδαφος» όλων των αστικών κομμάτων. Ενδεικτική άλλωστε ήταν και η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος δείχνοντας ότι το «κράτος» και η αντιλαϊκή πολιτική «έχουν συνέχεια», σε μια αναφορά στην υπόθεση ξεσπιτώματος της χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού, είπε ότι το σπίτι της βγήκε σε πλειστηριασμό στις 20/3/2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, με τους δύο να «διαγωνίζονται» ξανά για το ποιος ξεσπιτώνει περισσότερους.

Ακρίβεια και φορολεηλασία για τον λαό και άλλο «ζεστό» χρήμα για το κεφάλαιο

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «και ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός έχει τον διπλό στόχο, να ενισχύσει την καπιταλιστική ανάπτυξη και να αναδιανείμει τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο σε βάρος των πολλών, του λαού και των λαϊκών στρωμάτων, προς όφελος των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων».

Υπογράμμισε ότι κινείται στις συμπληγάδες της εξυπηρέτησης αναγκών της καπιταλιστικής οικονομίας αλλά και της δημοσιονομικής ισορροπίας, με τον λογαριασμό να πληρώνει ο λαός μέσω των δυσβάσταχτων φόρων αλλά και της περιστολής των κοινωνικών δαπανών, αφού μέχρι το 2060 η χώρα πρέπει να καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα.

Απαρίθμησε ορισμένα στοιχεία ενδεικτικά και αυτού του ταξικού, αντιλαϊκού προϋπολογισμού που μεταξύ άλλων προβλέπει:

- Αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ σε μια περίοδο μάλιστα μείωσης της συνολικής κατανάλωσης και οριακών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ. Εξ αυτού προκύπτει πως συνολικά τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον 3,2 δισ. ευρώ, ενώ διατηρείται η βαθιά αντιλαϊκή αναλογία των άμεσων και έμμεσων φόρων.

- Πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που σε συνθήκες έκρηξης του πληθωρισμού σημαίνει απώλειες για μία ακόμη χρονιά.

- Πάγωμα των δαπανών για την Υγεία, παρά τα τεράστια προβλήματα που καταγράφονται στην ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στα υπό κατάρρευση νοσοκομεία, όπως και στα κονδύλια για την Παιδεία. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπει αναντίστοιχους πόρους την ώρα που οι ανάγκες σε αυτούς τους τομείς είναι τεράστιες.

- Οι δαπάνες για συντάξεις που φαίνεται να έχουν αύξηση, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και τις απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αποτελεί η αύξηση αυτή μια ελάχιστη αναπλήρωση με δεδομένη την έκρηξη του πληθωρισμού.

- Μείωση των δαπανών για τα οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα ΑμεΑ, τα στεγαστικά, το επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ο ίδιος προϋπολογισμός είναι εξαιρετικά γαλαντόμος για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων αφού προβλέπει την καταβολή κονδυλίων ύψους 15,3 δισ. ευρώ για την «πράσινη» και «ψηφιακή μετάβαση», με τα 8,3 δισ. να δίνονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα υπόλοιπα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία μάλιστα συνοδεύονται από νέα αντιλαϊκά μνημονιακά προαπαιτούμενα.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση σημείωσε ότι τα καπιταλιστικά κράτη με τις επιλογές τους και στη λογική των ανταγωνισμών έχουν επιφέρει ενεργειακή φτώχεια για όλους τους λαούς της Ευρώπης και υπογράμμισε τη ραγδαία επιδείνωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ενώ τόνισε ότι η υλοποίηση των σχεδίων για την «πράσινη» και «ψηφιακή μετάβαση» θα οδηγήσει σε εκτίναξη των κοινωνικών ανισοτήτων, δείχνοντας ότι τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά.

Τόνισε ότι στην ίδια κατεύθυνση με αυτή των κυβερνητικών μέτρων οδηγούν και τα άλλα «μοντέλα» που προβάλλονται, όπως το ιβηρικό μοντέλο που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί το πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου ταυτόχρονα σημαίνει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στις επιχειρήσεις για τα κόστη που έχουν πάνω από το πλαφόν. Λύση δεν είναι ούτε η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αφού στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς θα εξακολουθήσει να λειτουργεί προς όφελος των αρπακτικών της Ενέργειας, ούτε η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στις στέγες γιατί μεταφέρει τις ανάγκες ικανοποίησης των λαϊκών στρωμάτων στην ατομική ευθύνη του καθενός.

Τόνισε, τέλος, ότι ο λαός χρειάζεται να μη δείξει καμία ανοχή, να οργανώσει την πάλη του στον δρόμο της αντεπίθεσης και της ανατροπής, για να πληρώσει το κεφάλαιο.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου