Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Επικίνδυνη και ραγδαία η εξάπλωση της «Ομικρον»


Εκτιμήσεις ότι πάνω από το 50% των Ευρωπαίων ενδέχεται να προσβληθεί τους επόμενους δυο μήνες

 

Copyright 2021 The Associated

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ενδέχεται να προσβληθούν από το παραλλαγμένο στέλεχος «Ομικρον» του κορονοϊού τους επόμενους δυο μήνες με τον σημερινό ρυθμό εξάπλωσης, προειδοποίησε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Την ίδια στιγμή τα συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν «γονατίσει» για ακόμη μια φορά, δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα εναντίον της διασποράς, αντίθετα όλο και περισσότερες κυβερνήσεις εξετάζουν ή εφαρμόζουν τη μείωση της καραντίνας για τους εργαζόμενους που είναι θετικοί, με κριτήριο τη διασφάλιση της «κανονικότητας» της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Οι μεταλλάξεις που φέρει το στέλεχος «Ομικρον» «του επιτρέπουν να προσκολλάται πιο εύκολα στα ανθρώπινα κύτταρα και να μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη προσβληθεί ή έχουν εμβολιαστεί», επισήμανε ο Χ. Κλούγκε, υπεύθυνος του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Η περιοχή της Ευρώπης, που περιλαμβάνει 53 χώρες και φτάνει έως την Κεντρική Ασία, κατέγραψε περισσότερα από 7 εκατ. κρούσματα Covid-19 την πρώτη βδομάδα του 2022.

Οπως είπε αξιωματούχος του ΠΟΥ, η «πρωτόγνωρη» εξάπλωση της επιδημίας οδηγεί σε αύξηση των νοσηλειών, «εγείρει προκλήσεις για τα συστήματα Υγείας και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών σε πολλές χώρες», παρότι το ποσοστό θνητότητας παραμένει σταθερό.

Παράλληλα η Κ. Σμόλγουντ, ανώτερο στέλεχος του ΠΟΥ Ευρώπης, προειδοποίησε ότι η Covid-19 δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ενδημική ασθένεια, όπως η γρίπη, αλλά να εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως πανδημία, τονίζοντας ότι η εξάπλωση της «Ομικρον» δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη.

Στο μεταξύ, ωστόσο, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στην Ισπανία ανακοίνωσε ήδη ότι προτίθεται να αλλάξει τη μέθοδο παρακολούθησης της πανδημίας, στα πρότυπα της γρίπης, χωρίς καταμέτρηση όλων των κρουσμάτων κ.λπ.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων και νοσηλειών στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ σημειώθηκε τη Δευτέρα νέο αρνητικό ρεκόρ, με 1,35 εκατ. κρούσματα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με υπολογισμούς του «Reuters». Το προηγούμενο ρεκόρ στις ΗΠΑ ήταν 1,03 εκατ. και καταγράφηκε στις 3 Γενάρη.

Ο μέσος όρος επτά ημερών έχει τριπλασιαστεί μέσα σε δύο βδομάδες, για να ξεπεράσει τα 700.000 ημερήσια νέα κρούσματα.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ καταγράφεται αριθμός ρεκόρ νοσηλειών, με διπλασιασμό τους σε διάστημα τριών βδομάδων. Περισσότεροι από 136.600 ασθενείς νοσηλεύονται με Covid-19 αυτήν τη στιγμή, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 132.051 που είχε ανακοινωθεί πέρσι τον Γενάρη, όταν μόλις είχαν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί.

Κάθε μέρα καταγράφονται κατά μέσο όρο 1.700 θάνατοι. Η κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων προκαλεί προβλήματα και στα σχολεία, με πολλές απουσίες εκπαιδευτικών, προσωπικού και οδηγών λεωφορείων. Οι αρχές της πόλης του Σικάγο ακύρωσαν τα μαθήματα για τέταρτη συνεχή μέρα, καθώς δεν βρέθηκε συμβιβασμός με τους εκπαιδευτικούς για μέτρα προστασίας στα σχολεία.

Η πόλη της Νέας Υόρκης ανέστειλε τη λειτουργία τριών γραμμών του μετρό, καθώς μεγάλος αριθμός εργαζομένων έχει ασθενήσει.

Γαλλία: Διαμαρτυρίες για τον «θάνατο του δημόσιου νοσοκομείου»

Ενός λεπτού σιγή για «τον προαναγγελθέντα θάνατο του δημόσιου νοσοκομείου» τήρησαν συμβολικά την Παρασκευή γιατροί και νοσηλευτές σε πολλά νοσοκομεία της Γαλλίας, καταγγέλλοντας τις συνθήκες εργασίας, τις μεγάλες ελλείψεις στο σύστημα Υγείας και τις σοβαρές συνέπειες σε ασθενείς και υγειονομικούς.

Στο Στρασβούργο εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μέσα στο κρύο και έμειναν ακίνητοι και σιωπηλοί επί ένα λεπτό. «Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους ασθενείς μας παρά την εξάντλησή μας, παρά την έλλειψη κλινών, παρά τις περικοπές (...) αλλά δεν τα καταφέρνουμε», δήλωσε γιατρός στα επείγοντα. «Το δημόσιο νοσοκομείο πεθαίνει», πρόσθεσε.

«Παντού στη Γαλλία, ξεπεράσαμε πλέον το σημείο όπου δεν περιθάλπουμε καλά τους ασθενείς, τώρα δεν τους περιθάλπουμε καθόλου», σχολίασε γιατρός που μετείχε σε αντίστοιχη κινητοποίηση υγειονομικών στο Μπορντό. «Καμιά φορά περισσότεροι από 20 ασθενείς περιμένουν στον διάδρομο να τους δει ένας γιατρός για να μάθουν, τουλάχιστον, αν είναι σοβαρή η κατάστασή τους», εξήγησε.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της Covid-19, όμως αυτό «είναι συνέπεια των επιλογών που έγιναν εδώ και 20 χρόνια», πρόσθεσε ο γιατρός.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου