Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

Aν ο εργαζόμενος θελήσει να βρει το δίκιο του για ζητήματα που προκύπτουν από τη σύμβαση, θα πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια της Αγγλίας ή της Ουαλίας, επειδή η σύμβαση υπόκειται στο βρετανικό δίκαιο (η μητρική εταιρεία εδρεύει στο Λονδίνο)!

Σύμβαση - μπουρλότο στον κλάδο των μισθωτών τεχνικών

Απολύθηκε εργαζόμενη στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, επειδή αρνήθηκε να την υπογράψει. Με κινητοποιήσεις απαντούν από σήμερα οι εργαζόμενοι

Από παλιότερη κινητοποίηση με τη συμμετοχή της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών
Από παλιότερη κινητοποίηση με τη συμμετοχή της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι μισθωτοί τεχνικοί, αντιδρώντας στην απόλυση εργαζόμενης από την εταιρεία BIOSAR (δραστηριοποιείται στον τομέα των φωτοβολταϊκών) του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, επειδή αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση παροχής υπηρεσιών με πρωτοφανείς και απαράδεκτους όρους. Η προηγούμενη σύμβαση έληγε στις 31/3 και την περασμένη Παρασκευή 1/4 της ανακοινώθηκε η απόλυση.

Προφανής στόχος είναι να γενικευτούν αυτές οι συμβάσεις στον κλάδο και να δοθεί έτσι το τελειωτικό χτύπημα σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει (άδειες, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης με λήξη της σύμβασης κ.ά.).
Σημειώνουμε ότι στις κατασκευαστικές εταιρείες η εργασία με Δελτίο Παροχής 
Υπηρεσιών («μπλοκάκι») κάνει θραύση. Η συγκεκριμένη κατάπτυστη σύμβαση έρχεται να κάνει ακόμα χειρότερους τους όρους απασχόλησης αυτών των εργαζομένων, που στην πραγματικότητα παρέχουν μισθωτή εργασία, αλλά αντιμετωπίζονται σαν αυτοαπασχολούμενοι.


Ταυτόχρονα, φαίνεται πως αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης διευθέτησης που επιχειρούν εργοδοσία και κυβέρνηση αναφορικά με το «μπλοκάκι», αν κρίνει κανείς από τις παράλληλες ρυθμίσεις που προωθούνται για το Ασφαλιστικό των απασχολούμενων με αυτήν τη μορφή.
Οι όροι της σύμβασης

Με τη σύμβαση, οι εργαζόμενοι καλούνται, ανάμεσα σε άλλα, να συμφωνήσουν ότι στο εξής δε θα πληρώνονται όταν απουσιάζουν από τη δουλειά λόγω ασθένειας ή τραυματισμού, ενώ σύμφωνα με τη σύμβαση, όποιος αρρωσταίνει αθροιστικά για πάνω από 15 μέρες το χρόνο θα απολύεται! Η ...εναλλακτική που έχει ο εργαζόμενος είναι να διορίσει έναν αναπληρωτή τις μέρες της απουσίας του, για να κρατήσει ανοικτή τη θέση εργασίας του στον όμιλο μέχρι να επιστρέψει στη δουλειά!

Επίσης, με την προτεινόμενη σύμβαση, ο μισθωτός με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών υποχρεώνεται να κοινοποιεί στην εργοδοσία οποιαδήποτε «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα», προκειμένου να παρακολουθείται η απουσία του σε περίπτωση ασθένειας.

Η εργοδοσία ζητά ακόμα από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι εφόσον χρειαστεί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για δουλειά της εταιρείας, θα αναλαμβάνουν οι ίδιοι τα έξοδα για ασφάλιση Υγείας, εμβολιασμούς και μεταναστευτικές απαιτήσεις (π.χ. βίζα).

Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να παρέχει τις υπηρεσίες του σε οποιοδήποτε μέρος στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ενώ του ζητείται να υπογράψει και ρητή «δήλωση» ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του υπάλληλο του ομίλου.

Τέλος, η σύμβαση υποχρεώνει τον εργαζόμενο να συνάψει συμβόλαιο με ασφαλιστική εταιρεία για την ασφάλιση της μελετητικής του δουλειάς, ώστε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ να μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση για οποιαδήποτε «απώλεια, ευθύνη, έξοδα (συμπεριλαμβανομένων των εύλογων δικαστικών εξόδων), ζημίες ή δαπάνες που προκύπτουν» κατά την άσκηση των εργασιακών καθηκόντων του.

Μετά απ' όλα αυτά, αν ο εργαζόμενος θελήσει να βρει το δίκιο του για ζητήματα που προκύπτουν από τη σύμβαση, θα πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια της Αγγλίας ή της Ουαλίας, επειδή η σύμβαση υπόκειται στο βρετανικό δίκαιο (η μητρική εταιρεία εδρεύει στο Λονδίνο)!
Το πρόγραμμα δράσης

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ξεκινάει σήμερα Τρίτη, με στάση εργασίας τις τρεις πρώτες ώρες του ωραρίου και συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Ερμού 25, Νέα Κηφισιά - Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας, Κόμβος Ολυμπιακού Χωριού) στις 7.30 π.μ. Στην κινητοποίηση θα συμμετέχει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Νέα στάση εργασίας (9 π.μ. - 12 μ.) θα γίνει την Πέμπτη 7 Απρίλη, μέρα γενικής απεργίας στο Δημόσιο, με συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας, ενώ το σωματείο θα συμμετέχει και στην κινητοποίηση του κλάδου των Κατασκευών, επίσης την Πέμπτη, στην πλατεία Κάνιγγος, στις 7 μ.μ., με πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Στις κινητοποιήσεις καλεί η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών.

Ριζοσπάστης Τρίτη 5 Απρίλη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου