Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Εκτιμήσεις από τις τηλεδιασκέψεις της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων της


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ

& ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΑ: ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 23 – 4ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ  105 52 ΑΘΗΝΑ 

ΤΗΛ. (210) 52 01 573 - 52 29 442  FAX 210 52 29 907

http://www.osika.gr       E – Mail: osika@otenet.gr


Αθήνα 5/3/2021




Δελτίο τύπου

Εκτιμήσεις από τις τηλεδιασκέψεις της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων της

Για πρώτη φορά η συνεδρίαση της διοίκησης της ομοσπονδίας, καθώς και η πανελλαδική διάσκεψη των σωματείων της,  έγιναν με τηλεδιασκέψεις και είχαν επιτυχία.

Η συμμετοχή και στις δύο διαδικασίες ήταν καθολική και έγινε θετικά δεκτή από το σύνολο των συμμετεχόντων. Έτσι με την βοήθεια της τεχνολογίας (παρά τα λίγα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν), ξεπεράσθηκαν οι δυσκολίες της Πανδημίας και τώρα είμαστε έτοιμοι μόλις ξεπερασθούν τα προβλήματα της, να βρεθούμε σύντομα ζωντανά ξανά στους δρόμους του αγώνα έτσι όπως το συνταξιουχικό κίνημα στη χώρα μας έχει επιλέξει.

Και στις δύο διαδικασίες έγινε ενδιαφέρουσα και ζωντανή συζήτηση από τους δεκάδες ομιλητές που πήραν το λόγο για όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα που καίνε τους συνταξιούχους τόσο κεντρικά, αλλά και τα περιφερειακά.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη συζήτηση είναι πολύ θετικά και ενδιαφέροντα. Όλοι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες που πήραν το λόγο με τις ομιλίες τους μέσα από την δράση της ομοσπονδίας και των σωματείων μας, επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά ότι το συνταξιουχικό κίνημα είναι ένα ζωντανό αγωνιστικό, που βρίσκει τον τρόπο να έχει επαφή με τους συνταξιούχους και  να αγωνίζεται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες όπως αυτές που ζούμε σήμερα.

Θετικά εκτίμησαν τη δράση και τις ενέργειες της ομοσπονδίας, τις παρεμβάσεις της, την σταθερή επαφή της με τα σωματεία με πολλούς και διάφορους τρόπους την περίοδο της πανδημίας όπως: Τις ανοιχτές με μέτρα προστασίας συγκεντρώσεις, αυτοτελώς και από κοινού με το εργατικό λαϊκό κίνημα, τους υγειονομικούς. Τις συνεντεύξεις τύπου, τα υπομνήματα και τις συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, τα δελτία τύπου προς τον τύπο τα ΜΜΕ την έκδοσή της εφημερίδας και την αποστολή τακτικά με βοηθητικά υλικά προς όλα τα σωματεία.

Θετική είναι η δουλεία των σωματείων μας τοπικά, για όλα τα προβλήματα και όχι μόνο για τα Συνταξιουχικά. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι μέσα από τη δράση τους τα σωματεία μας παντού σε συνεργασία με τα σωματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ), δεν αφήνουν να «πέσει κάτω τίποτα». Γνωρίζουν τα προβλήματα στη περιοχή τους και τα παλεύουν τόσο αυτοτελώς όσο και από κοινού με το εργατικό λαϊκό κίνημα.

Σπουδαία είναι η δράση τους για τα ζητήματα της υγείας, με διεκδικήσεις για πρόσληψη Ιατρικού Νοσηλευτικού προσωπικού, την ενίσχυση στη πρωτοβάθμια υγεία, τις μονάδες των ΜΕΘ, το άνοιγμα των δομών υγείας, για τον γρήγορο εμβολιασμό και την επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας.

Διεκδικούν και έστειλαν υπομνήματα στο υπουργείο εργασίας για τα Συνταξιουχικά ζητήματα και τις διεκδικήσεις μας σε ξεκάθαρη βάση, δίχως μπερδέματα έχοντας καθαρό ότι οι συνταξιούχοι δεν χρωστούν σε κανένα από  ότι μας έχουν περικόψει στις κύριες τις επικουρικές συντάξεις, στη χηρεία, το ΕΚΑΣ, την υγεία, τα φάρμακα, σε όλα μας τα δικαιώματα.

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τις συντάξεις με το σταγονόμετρο των 360 και 384 ευρώ δεν είναι λύση και απαιτούν την πρόσληψη προσωπικού και την επάρκεια τεχνικών μέσων για την άμεση έκδοση των οριστικών συντάξεων. Απαιτούν τώρα  την άμεση καταβολή όλων των παρακρατηθέντων με πολιτική απόφαση όπως τα έκοψαν οι κυβερνήσεις και δεν πρόκειται να συμβιβασθούν με την καταβολή 11μηνών πετσοκομμένα αναδρομικά που και αυτά είναι στα αιτήματά μας.    

Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες που πήραν τον λόγο έκφρασαν την ανησυχία τους για τα ζητήματα της ειρήνης στην περιοχή μας, για την ένταση των εξοπλισμών. Για τα μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που για λογαριασμό τους οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται να θυσιάσουν τους λαούς στο βωμό αιματηρών πολέμων ή σε ειρήνη με το πιστόλι στο κρόταφο και το χέρι βαθιά στην τσέπη για τους εξοπλισμούς που απαιτούνται για τον σκοπό αυτόν.  

Καθολική είναι η απαίτηση των σωματείων μας από την κυβέρνηση για άμεση λύση των προβλημάτων των συνταξιούχων, προβλήματα που όλες μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις δημιούργησαν τόσο την περίοδο της κρίσης όσο της ανεμικής ανάπτυξης και την περίοδο της πανδημίας. Απαιτούν τώρα από την κυβέρνηση να σταματήσει και μάλιστα εκμεταλλευόμενη την πανδημία τον αντεργατικό, αντιλαϊκό, αντισυνταξιουχικό κατήφορο. Τα νέα θανατηφόρα μέτρα που ετοιμάζει για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης αρχίζοντας από την επικουρική, τα σχέδια για νέες μειώσεις στις συντάξεις.  Τα αυταρχικά μέτρα, τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς ενάντια στους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος και κάνουν καθαρό σε όλους ότι το ιερό πεζοδρόμιο κανένας δεν μπόρεσε ούτε θα μπορέσει να το σταματήσει.  

Καταδικάζουν συγκεκριμένα ΜΜΕ και μερίδα του τύπου που έχει στρατευθεί στην προπαγάνδα της κυβέρνησης. Αυτά που στήνουν, εκπομπές δίχως τον αντίλογο των εκπροσώπων των συνταξιούχων, που σχεδόν κάθε τόσο ονομάζουν τα οφειλόμενα χρήματα των συνταξιούχων αναδρομικά και αυξήσεις στις συντάξεις. Που από κοινού με μεγαλοδικηγορικά γραφεία μέσα από ψέματα και μισές αλήθειες σπρώχνουν τους συνταξιούχους ξανά και ξανά στα δικαστήρια με το αζημίωτο απαλλάσσοντας την κυβέρνηση από τις πολιτικές της ευθύνες.  Ταυτόχρονα αρκετοί από αυτούς δεν διστάζουν να λένε και να γράφουν ότι οι συνταξιούχοι πληρώνονται από τις κρατήσεις των παιδιών τους. Όταν όλοι αυτοί γνωρίζουν και κρύβουν ότι από τα 27 δισεκ. που η κυβέρνηση κατά κύριο λόγο μοίρασε σε μεγαλοεπιχειρηματικούς ομίλους την περίοδο της κρίσης οι συνταξιούχοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από αυτά. Όταν μετά από τις θανατηφόρες περικοπές και τα κουρέματα το 70% των συνταξιούχων παίρνει και ζει με συντάξεις γύρο στα 650 ευρώ κατά μέσο όρο.

Η διοίκηση της ομοσπονδίας μας και τα σωματεία της δύναμής της για της 8 του Μάρτη ημέρα των γυναικών, στέλνουν θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στις γυναίκες εργαζόμενες και συνταξιούχες και τις καλούν να πυκνώσουν πιο μαζικά τις γραμμές του αγώνα ξεπερνώντας τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για την συμμετοχή τους. Καλούν τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις και τα συλλαλητήρια που θα οργανωθούν την ημέρα αυτή.  Όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη άνδρες και γυναίκες για όλα τα προβλήματα και τα ιδιαίτερα τα προβλήματα των γυναικών, ενάντια στους εκμεταλλευτές και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους.

Η διοίκηση της ομοσπονδίας ευχαριστεί τα σωματεία για την συμμετοχή τους  στη πανελλαδική μας συνδιάσκεψη. Για τις καλά προετοιμασμένες ομιλίες όλων των ομιλητών, τις θέσεις, τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις τους, που θετικά και αποφασιστικά συμβάλουν στη διαμόρφωση των αιτημάτων μας και του διεκδικητικού  μας πλαισίου και στέλνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας μας.  Όλη η διαδικασία αλλά και η μέχρι σήμερα δράση μας επιβεβαιώνει ότι το συνταξιουχικό κίνημα σε  όλη την χώρα είναι σε αγωνιστική δράση, επαγρύπνηση, ετοιμότητα, και μόλις ξεπερασθούν τα προβλήματα της πανδημίας να είμαστε ξανά στο Ιερό πεζοδρόμιο.  

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς


Για τη Διοίκηση


  Ο πρόεδρος                                           Ο Γεν. Γραμματέας


Δήμος Κουμπούρης                               Παναγιώτης  Πάλμος  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου