Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Παρουσίασαν αποκαλυπτικά στοιχεία για την απρόκλητη και βάρβαρη επίθεση κατά των απεργών

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Απαγορευμένο πτυσσόμενο κλομπ
Απαγορευμένο πτυσσόμενο κλομπ
Αποκαλυπτικά στοιχεία για την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν οι διαδηλωτές από τις δυνάμεις καταστολής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατά την απεργία στις 6 Απρίλη, στο πλαίσιο της αντιιμπεριαλιστικής τους παρέμβασης, παρουσίασαν εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες.

Κατήγγειλαν επίσης την ωμή και απρόκλητη βία των δυνάμεων καταστολής ενάντια στους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ στη διάρκεια της απεργιακής τους κινητοποίησης. Και ξεκαθάρισαν ότι στη βίαιη καταστολή, στις διώξεις και την τρομοκρατία το εργατικό - λαϊκό κίνημα απαντά με συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για να απεμπλακεί η χώρα μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για αυξήσεις στους μισθούς, ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης της εργατικής - λαϊκής οικογένεια απέναντι στο κύμα ακρίβειας. Στο πλαίσιο αυτό τα εργατικά σωματεία δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης την Κυριακή της Πρωτομαγιάς, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στη διάρκεια της συνέντευξης παρουσίασαν στοιχεία, που επιβεβαιώνονται και από σχετικά βίντεο και φωτογραφίες, και αφορούν τη βάναυση επίθεση που δέχτηκαν, το στημένο κατηγορητήριο για τη δίωξη των 8 συλληφθέντων και τις συνθήκες κράτησης και μεταφοράς τους στο νοσοκομείο και στα δικαστήρια.

Εισηγητικά ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκε στη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση, που έδωσε έμπρακτη απάντηση στην κυβέρνηση και στη μεγαλοεργοδοσία, ξεκαθαρίζοντας ότι ο λαός δεν συμβιβάζεται με τα ψίχουλα της κυβέρνησης, δεν προτίθεται να πληρώσει την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις που εξανεμίζουν το εισόδημά του, και ότι δεν θα επιτρέψουν η χώρα μας να εμπλακεί με κανέναν τρόπο και καμία πρόφαση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

ΜΑΤ με σβησμένα διακριτικά
ΜΑΤ με σβησμένα διακριτικά
Εξήγησε ότι η «επιλογή των συνδικάτων να καταλήξει η απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί το πιο ουσιαστικό δείγμα ταξικής αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό», γιατί ανέδειξε την απόφαση να μη μετατραπεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο, πέρασμα των δολοφονικών μηχανών του ΝΑΤΟ για το μακέλεμα λαών, και ταυτόχρονα έδειξε ότι οι εργαζόμενοι δεν διαλέγουν στρατόπεδο ληστών. Θύμισε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είχε χρησιμοποιηθεί για πολεμικούς σκοπούς και το 1999. Και τότε «ο λαός διαδήλωνε και σταματούσε τα τανκς και τα όπλα των ΝΑΤΟικών που πήγαιναν στη Γιουγκοσλαβία. Οπως σήμερα, έτσι και τότε έδειχνε στην πράξη τι σημαίνει αλληλεγγύη στον γιουγκοσλαβικό λαό».

Περιέγραψε πως όταν η μεγάλη απεργιακή διαδήλωση έφτασε στο λιμάνι προκειμένου να εκφράσει την αντίθεση στην παρουσία της ΝΑΤΟικής δύναμης στην πόλη, η αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο. Είχαν παρατάξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τόσο στην κεντρική πύλη όσο και στην πύλη 11.

«Οι διαδηλωτές κατάφεραν ωστόσο να τις αιφνιδιάσουν και να μπουν στον χώρο του λιμανιού. Ο λαός της πόλης βρέθηκε και πάλι απέναντι στις πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης. Μια ομάδα διαδηλωτών κατάφερε να προσεγγίσει τη ΝΑΤΟική στρατιωτική φάλαγγα. Συμβολικά πέταξε μπογιές και έγραψε "NATO killers go home" πάνω σε κάποια από τα στρατιωτικά οχήματα.

Σαν εγκληματίας, σιδηροδέσμιος στο νοσοκομείο
Σαν εγκληματίας, σιδηροδέσμιος στο νοσοκομείο
Για αυτήν την "αποτρόπαια" πράξη, ένα σύνθημα που με βάση και δημοσκοπήσεις εκφράζει την πλειοψηφία του λαού, εξαντλήθηκε το μένος των αστυνομικών δυνάμεων».

Σχολίασε καυστικά το «πάθος που επιδεικνύουν οι αστυνομικές δυνάμεις όταν είναι να συλλάβουν απεργούς διαδηλωτές», την ταχύτητα της παρέμβασής τους «στην καταστολή εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων», σε αντίθεση με τη στάση που έχουν επιδείξει «απέναντι σε δολοφονικές επιθέσεις ταγμάτων εφόδου, ομάδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη (ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ΕΠΑΛ Ευόσμου, πλατεία Τερψιθέας, πλατεία Ηλιούπολης) ενάντια σε μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους, όπου "δεν κατάφεραν" να προχωρήσουν σε ούτε μία σύλληψη, παρά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έχουν προσκομίσει και δημοσιεύσει εργατικά σωματεία και φορείς της πόλης».

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Συνεχίζοντας ανέδειξε ότι αποτελεί «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να σύρει τη χώρα μας σε πολεμικά σχέδια θανάσιμα, επικίνδυνα για τον λαό. Κράτος και μεγαλοεργοδότες έχουν συμφέροντα από το ματοκύλισμα του ουκρανικού λαού, συμφέροντα που περνάνε μέσα από την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο».

Ενδεικτικά παρουσίασε φωτογραφίες και βίντεο που φανερώνουν ότι:

-- Η βία ενάντια στους απεργούς ήταν απρόκλητη και αναίτια.

-- Οι αστυνομικές δυνάμεις καταστολής επέδειξαν απίστευτη βαρβαρότητα και μένος απέναντι σε εργαζόμενους και άλλους διαδηλωτές.

-- Στόχος ήταν να διαλυθεί η ειρηνική πορεία για να μην ακουστούν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα των απεργών, σχέδιο που με την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών έπεσε στο κενό.

-- Γίνεται προσπάθεια να συσταθεί ανυπόστατο κατηγορητήριο για τους 8 συλληφθέντες.

Αναλυτικά ανέφερε: «Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν βίαια σε διαδηλωτές, χτυπώντας τους και σέρνοντάς τους έξω από τα οχήματά τους, σπάζοντας μάλιστα το τζάμι ενός για να ανοίξουν την πόρτα. Χαρακτηριστικά της αγριότητας είναι το κεφαλοκλείδωμα σε φοιτητή και το γεγονός ότι τον χτυπούσαν με κλομπ ενώ τον είχαν ήδη ακινητοποιημένο στο έδαφος. Μάλιστα στην κατοχή τους υπήρχε και απαγορευμένος εξοπλισμός (πτυσσόμενο κλομπ).

Η βίαιη σύλληψη δημοσιογράφου την ώρα που συνεχώς δήλωνε στις αστυνομικές δυνάμεις τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, όπως επίσης ότι ήταν μέλος της ΕΣΗΕΜΘ. Παρά το γεγονός αυτό, δόθηκε εντολή να του πάρουν το κινητό και στη συνέχεια προχώρησαν με απρόκλητο τρόπο στη σύλληψή του.

Με βάναυσο τρόπο έγιναν και οι προσαγωγές διαδηλωτών. Από την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν κατά την ώρα της προσαγωγής τους, τραυματίστηκαν δύο, που γρονθοκοπήθηκαν από αστυνομικούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κυριολεκτικά οι προσαχθέντες μεταφέρονταν σαν γουρούνια στο σακί ή σαν στυγνοί εγκληματίες. Παράλληλα προσπαθούσαν να πολώσουν το κλίμα με ύβρεις, ενώ χαρακτηριστική ήταν η φράση "εσείς δεν είστε Ελληνες".

Ερωτήματα επίσης εγείρουν εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει και δείχνουν αστυνομικές δυνάμεις με σβησμένα τα διακριτικά στα κράνη τους, κάτι που προφανώς και είναι παράνομο, σε μια προσπάθεια να "κρυφτούν". Οι εικόνες αυτές φανερώνουν και την προετοιμασία που υπήρχε για την αντιμετώπιση της απεργιακής διαδήλωσης».

Αθλιες συνθήκες κράτησης, ανυπόστατο κατηγορητήριο

Αναλυτικά αναφέρθηκε και στις συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συλληφθέντων έζεχναν από βρωμιά και δυσωδία, από ανθρώπινες ακαθαρσίες.

«Μεταξύ άλλων οι χτυπημένοι είχαν να αντιμετωπίσουν: Την πολύωρη καθυστέρηση στην παροχή ιατρικής φροντίδας, παρά το γεγονός ότι επίμονα ζητήθηκε από μέρους τους, την επικίνδυνη μεταφορά τραυματισμένου στο κεφάλι συλληφθέντα με περιπολικό αντί για ασθενοφόρο στο νοσοκομείο και την απαράδεκτη παραμονή του σε αυτό δεμένου με χειροπέδες σε καροτσάκι, και στη συνέχεια την προσπάθεια παρεμπόδισης του ιατρικού έργου, τον υποσιτισμό τους στα κρατητήρια. Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αστυνομική Διεύθυνση, με εξαίρεση ελάχιστες ώρες ύπνου και μέχρι την απελευθέρωσή τους, ήταν δεμένοι με χειροπέδες. Ακόμα και την επόμενη μέρα, μέσα στη δικαστική αίθουσα όπου περίμεναν να οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα, τους είχαν δεμένους με χειροπέδες στις καρέκλες, ενώ και η μεταφορά τους από τη ΓΑΔΘ έγινε με 7 περιπολικά.

Από την πρώτη στιγμή έγινε προσπάθεια από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και τους αστυνομικούς των ομάδων ΔΙΑΣ και ΖΗΤΑ, που επιτέθηκαν και συνέλαβαν τους απεργούς διαδηλωτές, με κυβερνητικές εντολές να στηθεί ένα βαρύ κατηγορητήριο με ανυπόστατες και προβοκατόρικες κατηγορίες προς τους συλληφθέντες. Οι εν λόγω αστυνομικοί, που κατέθεταν για 14 ώρες από μία σελίδα ο καθένας, ακόμα κι έτσι δεν κατάφεραν να μην πέφτουν σε αντιφάσεις ανάμεσά τους. Μάλιστα, από τις πρώτες ώρες κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που διακινούσαν ψευδείς πληροφορίες ως προς τους συλληφθέντες».

Σε όλη αυτή την επιχείρηση, τόνισε, έδωσαν άμεση απάντηση τα σωματεία με τη δράση τους. Αμεσα εκφράστηκε η αλληλεγγύη του εργαζόμενου λαού στους συλληφθέντες, το απόγευμα της ίδιας μέρας, με τη διοργάνωση μαζικής κινητοποίησης συμπαράστασης έξω από τη ΓΑΔΘ. Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Την επόμενη μέρα το κλίμα αλληλεγγύης συνεχίστηκε, με το κάλεσμα εργατικών σωματείων για διαδήλωση έξω από τα δικαστήρια, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση και παύση της δίωξης. Το κύμα στήριξης στους απεργούς συλληφθέντες συνεχίζεται, με την καταδίκη της επίθεσης από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους μαζικούς φορείς, δημοσιογραφικές ενώσεις, καλλιτέχνες, αθλητές, πανεπιστημιακούς από όλη τη χώρα.

  • Ολόκληρο το υλικό, φωτογραφίες και βίντεο που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, μπορείτε να τα βρείτε στο πόρταλ «902.gr».
Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου