Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Αντιλαϊκές συντεταγμένες

 

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των σωματείων της Αττικής στο υπ. Οικονομικών στο Σύνταγμα 
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των σωματείων της Αττικής στο υπ. Οικονομικών στο Σύνταγμα

 

Την ώρα που η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία κάνουν «υποδείξεις» στον λαό να προσαρμοστεί στον «δύσκολο χειμώνα» που του ετοιμάζουν, «κόβουν αζιμούθιο» για να βγάλουν το κεφάλαιο «άβρεχτο» από τη νέα καπιταλιστική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών. Τις αντιλαϊκές «συντεταγμένες» μπορεί να τις βρει κανείς στη συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη βδομάδα.

Το πέρασμα σε «πρωτογενές πλεόνασμα» το 2023 σηματοδοτεί την ένταση της φοροληστείας και της «υπεραπόδοσης» των φορολογικών εσόδων, ώστε να τροφοδοτούνται με περισσότερο κρατικό χρήμα οι «πράσινες» μπίζνες και να θωρακίζεται η καπιταλιστική κερδοφορία.

Υπάρχει άλλωστε τεχνογνωσία κι από τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, όταν με τα υπερπλεονάσματα «χτίστηκαν» τα δημοσιονομικά «μαξιλαράκια», για τα οποία κομπάζει σήμερα απέναντι στη ΝΔ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χτες, μόνο το πρώτο 8μηνο του 2022, οι έμμεσοι φόροι, που είναι και οι πλέον άδικοι, «υπεραπέδωσαν» πάνω από 1,45 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι από εισόδημα και περιουσία πάνω από 3 δισ.

Συνολικά τα φορολογικά έσοδα είναι πάνω από 5,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού, ο οποίος - να σημειωθεί - προέβλεπε εκτόξευση της φοροληστείας κατά 3,5 δισ. σε σχέση με το 2021, συνολικά πάνω από 50 δισ. Από αυτά, τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν το 95%!

Μάλιστα, καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν ακόμα περισσότερα από ένα ακόμα μικρότερο εισόδημα, αφού η «υπεραπόδοση» έρχεται σε συνθήκες που ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να «τρέχει» με σπασμένα φρένα και το 2023 (η πλέον «αισιόδοξη» πρόβλεψη είναι για 5,5%).

Δίπλα λοιπόν στα πανάκριβα ρεύμα, θέρμανση, μετακινήσεις και ενοίκια, ο λαός θα πληρώνει και τα σπασμένα της «επεκτατικής πολιτικής» του προηγούμενου διαστήματος, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Όπως με την αύξηση των επιτοκίων, με στόχο να συγκρατηθεί ο θηριώδης πληθωρισμός, που σημαίνει μεγαλύτερες δόσεις στα δάνεια, επομένως και μεγαλύτερος κίνδυνος αυτά να «κοκκινίσουν», με τα funds και τα άλλα «κοράκια» να καραδοκούν.

Σε αυτό το φόντο, ούτε ως σύντομο ανέκδοτο δεν ακούγονται τα περί «νέας ονομαστικής αύξησης» του κατώτατου μισθού μέσα στο 2023. Πρόκειται για κοροϊδία την ώρα που παραμένει σε ισχύ όλο το αντεργατικό πλαίσιο, με αιχμή τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, ένας μηχανισμός καθήλωσης του κατώτατου μισθού σε επίπεδα χαμηλότερα κι απ' αυτά του 2009!

Όσο λοιπόν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ξιφουλκούν ξεδιάντροπα για το ποιος έχει το πιο «κοστολογημένο» πρόγραμμα διαχείρισης της φτώχειας, ο λαός συνεχίζει να πληρώνει τα «υπερπλεονάσματα» και την «υπέρβαση» των φορολογικών στόχων.

Χρηματοδοτεί από την τσέπη του όχι μόνο τα ανεξάντλητα μέτρα στήριξης για το κεφάλαιο, αλλά και όλα όσα του παρουσιάζονται ως μέτρα «ανακούφισης» από την ακρίβεια, όπως τα διάφορα «vouchers» και «pass», που σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από την πανάκριβη Ενέργεια και τα άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Όλα αυτά δεν έπεσαν από τον ουρανό. Δεν είναι «παρεκκλίσεις» από την «κανονικότητα», όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν τα κόμματα του κεφαλαίου, αλλά συνέπεια της αντιλαϊκής στρατηγικής τους και κοινό τους πρόγραμμα, με «κουμπαρά» το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης.

Με αυτήν τη στρατηγική έχουν να αναμετρηθούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα για να πάρουν ανάσες, παλεύοντας να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι ξανά ο λαός. Διεκδικώντας κατάργηση όλων των αντιλαϊκών φόρων, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, Συλλογικές Συμβάσεις για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, φτηνό ρεύμα και βασικά αγαθά.

Συνέχεια και σημαντικός σταθμός κλιμάκωσης σ' αυτόν τον αγώνα είναι η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, που πρέπει να σημάνει συναγερμό οργάνωσης, αλληλεγγύης και κινητοποίησης παντού! Να νεκρώσουν τα πάντα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να σταλεί μαζικά το μήνυμα ότι ο λαός δεν θα σφίξει άλλο το ζωνάρι για τα κέρδη του κεφαλαίου!

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη» της Τρίτης 27 Σεπτέμβρη 2022.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου