Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Για τον απολογισμό της κυβέρνησης στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

 




Τα παράσημα που διεκδικεί η κυβέρνηση της ΝΔ για τις επιδόσεις της στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι προκλητικά. Στην πανηγυρική φιέστα στο Ζάππειο για τον σχετικό απολογισμό των 3,5 χρόνων διακυβέρνησής της, ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προσπάθησαν μάταια να αντιστρέψουν την πραγματικότητα. Ομως οι συνθήκες βαρβαρότητας που βιώνουν διαχρονικά οι χιλιάδες ξεριζωμένοι στη χώρα μας δεν μπορούν να κρυφτούν.

* * *

«Μετατρέψαμε το άγος του Μεταναστευτικού σε παράσημο εθνικής ευθύνης και δημιουργικότητας», «όλα άλλαξαν», είπαν με προκλητική κομπορρημοσύνη, συσκοτίζοντας ότι:

  • Ο ξεριζωμός εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους δεν είναι «φυσικό φαινόμενο». Προκαλείται από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στις οποίες εμπλέκεται και συμμετέχει η χώρα, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.
  • Η προσήλωση της κυβέρνησης της ΝΔ στην Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει οδηγήσει στην εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις δηλώσεις για τα «ΝΑΤΟικά νησιά», ο πρωθυπουργός έσπευσε να ενισχύσει το κλίμα της «συνεργασίας» με την Τουρκία, μιλώντας για τα «περιθώρια βελτίωσης στη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, στη συνεργασία Ελλάδος - Τουρκίας στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού».
  • Η συνέχιση του παζαριού με την Τουρκία, το οποίο εγκαινιάστηκε με την Κοινή Δήλωση, αποτελεί το έδαφος όπου αναπτύσσεται η επικίνδυνη δράση των κυκλωμάτων διακινητών. Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τη δήθεν πάταξή τους είναι προκλητικοί, όταν τα ναυάγια με τους χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους στο Αιγαίο συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, σαν μια «κανονικότητα». Κανένας δεν ξεχνά τα ναυάγια στην Πάρο, στη Φολέγανδρο, στα Κύθηρα, στη Λέσβο κ.α., τους ξεγυμνωμένους πρόσφυγες στον Εβρο.
  • Η Frontex συνεχίζει να αλωνίζει στο Αιγαίο και στον Εβρο, με καθοριστική συμβολή στις αυξανόμενες βίαιες επαναπροωθήσεις, αφού όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχονται τον ρόλο του «χωροφύλακα» των ευρωπαϊκών συνόρων.
  • Η αθλιότητα της Μόριας και της Ειδομένης αντικαταστάθηκε από την αθλιότητα των νέων υπερδομών - φυλακών, που κατασκευάζονται ακόμα και μέσα στα δάση.
  • Οι «ανεξέλεγκτες ροές» του 2015 έδωσαν τη θέση τους στις αλχημείες των στοιχείων και στις απαράδεκτες λίστες των «ασφαλών χωρών καταγωγής και διέλευσης», με βάση τις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες που ενσωμάτωσε στο ελληνικό Δίκαιο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Το συστηματικό ξήλωμα της Συνθήκης της Γενεύης συνεχίζεται. Σήμερα, με βάση την πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, η προσφυγική ιδιότητα αναγνωρίζεται ουσιαστικά μόνο στους κυνηγημένους του ρωσοΝΑΤΟικού ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, ενώ οι ξεριζωμένοι των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Συρία, Αφγανιστάν κ.λπ. δεν θεωρούνται «πραγματικοί πρόσφυγες», αλλά βαφτίζονται «παράνομοι» μετανάστες.
  • Με τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, χιλιάδες εξακολουθούν να είναι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη χώρα εδώ και χρόνια, όπως εργάτες γης, οικιακές βοηθοί, στα φασονατζίδικα, στον Τουρισμό - Επισιτισμό κ.λπ., θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης. Ολοι αυτοί οι «αόρατοι» άνθρωποι έμειναν εντελώς απροστάτευτοι στις συνθήκες της πανδημίας. Η απανθρωπιά της Μανωλάδας και αλλού εξακολουθεί να είναι μια αδυσώπητη πραγματικότητα.
* * *

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια εξακολουθούν να αξιοποιούνται για την ασύδοτη δράση ιδιωτών και ΜΚΟ, ανοιγοκλείνοντας τα διάφορα προγράμματα (όπως πρόσφατα το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ), κρατώντας στην ομηρία και στην ανασφάλεια εκατοντάδες εργαζόμενους, φέρνοντας απολύσεις κ.λπ., ενώ οι ξεριζωμένοι στερούνται τη στοιχειώδη προστασία τους. Γι' αυτό άλλωστε η αρμόδια Ευρωπαία αξιωματούχος που παρευρέθηκε στην εκδήλωση έδωσε τα συγχαρητήριά της στο ελληνικό κράτος, που έχει συνέχεια με την κάθε αστική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «η προηγούμενη γενιά των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσε στην Ελλάδα περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορέσει να θέσει θεμέλια για την πρόοδο που έχει γίνει σήμερα».

Η πολιτική της ΕΕ για τους «οργανωμένους διαύλους νόμιμης μετανάστευσης» υπηρετείται από όλα τα αστικά κόμματα, που ψηφίζουν τις συμφωνίες σκλαβοπάζαρου, όπως με το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο, με σκοπό την εισαγωγή φτηνού εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα. Οι συμφωνίες αυτές εξασφαλίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου για τη συνολική πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης. Οι τομείς που επιλέγονται, δηλαδή πρωτογενής τομέας, Κατασκευές και Τουρισμός, είναι αποκαλυπτικοί.

Για ποια «λύση στο δράμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων» τόλμησε να μιλήσει ο πρωθυπουργός, όταν όλοι θυμόμαστε ότι μόνο μετά από τις δυναμικές κινητοποιήσεις και την αλληλεγγύη του κινήματος ακούστηκε η φωνή του Σαϊντού, του Σισέ και άλλων; Ντροπή!

* * *

Γι' αυτό λοιπόν «τα έργα και οι ημέρες» της κυβέρνησης της ΝΔ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό πρέπει να γίνουν κριτήριο του λαού για την καταδίκη της άδικης και βάρβαρης πολιτικής ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων, που εφαρμόζεται διαχρονικά. Μόνο με την αποφασιστική άνοδο του κοινού αγώνα Ελλήνων και ξένων εργατών μπορεί να μπει φρένο στα σχέδια του κεφαλαίου και στην αθλιότητα. «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», όπως έδειξαν οι κινητοποιήσεις της Μανωλάδας, το κύμα αλληλεγγύης στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, το μέτωπο στον ρατσισμό και στον φασισμό, και τόσα άλλα που θα χρειάζονταν σελίδες για να καταγραφούν.


Κατερίνα ΓΕΡΑΚΗ
Υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου