Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

21/12/1878 Γεννιέται ο Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι)




1878 Γεννιέται ο Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι), ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) και ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης. 

Εντάχθηκε από νεαρή ηλικία σε παράνομο μαρξιστικό όμιλο στην Υπερκαυκασία. Μέλος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΣΔΕΚΡ) από την ίδρυσή του το 1898. Συμμετείχε στην Επανάσταση του 1905 - 1907. Στα 1912 έγραψε το βιβλίο «Ο μαρξισμός και το εθνικό ζήτημα».

Στην Οχτωβριανή Επανάσταση, συμμετείχε ως μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος των Μπολσεβίκων, μέλος του Στρατιωτικού Επαναστατικού Κέντρου της Πετρούπολης και της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής. Διετέλεσε λαϊκός επίτροπος των εθνοτήτων στην πρώτη σοβιετική κυβέρνηση. Στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου και της ξένης ιμπεριαλιστικής επέμβασης ήταν μέλος του Επαναστατικού Πολεμικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Δημοκρατίας. 

Αντιπαρατέθηκε με την πολιτική των Τρότσκι, Μπουχάριν και άλλων για τα ζητήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ. Ηταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γ' Διεθνούς. Το όνομα και η δράση του συνδέθηκαν με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ στην Αντιφασιστική Νίκη κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη νίκη της σοσιαλιστικής εξουσίας σε μια σειρά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. 


Για όλα αυτά λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε όσο κανείς άλλος, από τον ταξικό αντίπαλο και τις δυνάμεις του οπορτουνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου