Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Στην υγειά των εργολάβων


Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί με άθλια προπαγανδιστικά τεχνάσματα να πείσει ότι «μάχεται για να ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα», με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, φέρνει και ψηφίζει τροπολογία στη Βουλή με την οποία προβλέπεται η αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή του οδικού άξονα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα! Ακριβώς αυτό έγινε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, όταν κατατέθηκε και ψηφίστηκε τροπολογία που υπογράφεται από τους Χρ. Σπίρτζη και Ευ. Τσακαλώτο και η οποία προβλέπει πως το ελληνικό Δημόσιο, από την τσέπη των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, θα αποζημιώσει την κοινοπραξία στην περίπτωση που τα έσοδα από τα διόδια είναι χαμηλότερα από τα προϋπολογιζόμενα στη σχετική σύμβαση παραχώρησης! Θυμίζουμε ότι η σύμβαση παραχώρησης που είχαν συνάψει με νόμο προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει τέτοια πρόβλεψη. Κι επειδή το ...«κράτος έχει συνέχεια», ήρθε τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να την ενεργοποιήσει. Και να σκεφτεί κανείς ότι λίγες ώρες πριν, τσακώνονταν στη Βουλή «περί όνου σκιάς», για τα σκάνδαλα και τις εξεταστικές επιτροπές...

Υποκρισία... 
 
Η αστική υποκρισία είναι η άλλη όψη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αν κρίνουμε απ' το πώς υποδέχτηκε ο αστικός Τύπος την απόφαση του ευρωδικαστηρίου για τους μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα, που πυροβολήθηκαν τον Απρίλη του 2013 από μπράβους των «φραουλάδων» καπιταλιστών γης. Αλλοι ανακάλυψαν ξαφνικά το αίσχος και άλλοι εστίασαν στο άδικο μιας προηγούμενης δικαστικής απόφασης, που απάλλασσε ή έδινε ποινές - «χάδι» στους ενόχους. Κι αυτό όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά επειδή η συγκεκριμένη απόφαση «εξέθεσε» τη χώρα. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, βγήκε να μιλήσει για το κράτος «των προηγούμενων» που ήταν «συνένοχο... σε μια ακραία ρατσιστική και απάνθρωπη εκμετάλλευση». Ποιοι τα λένε αυτά; Αυτοί που κρατάνε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους και έρμαια σε κάθε είδους εκβιασμό. Αυτοί που μόλις πριν από μερικούς μήνες ψήφισαν νόμο που ενισχύει τα δουλεμπορικά γραφεία και σήμερα «διαπραγματεύονται» το παραπέρα πετσόκομμα εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Οσο για την «ακραία, ρατσιστική και απάνθρωπη εκμετάλλευση», που χρεώνει στους προηγούμενους η κυβέρνηση, υποθέτουμε ότι αυτά τελείωσαν μετά την απόφαση του ευρωδικαστηρίου και πλέον ξεκινάει η εποχή μιας πιο ...«ανθρώπινης» εκμετάλλευσης.

... η άλλη όψη της βαρβαρότητας
 
Εκεί όμως που η υποκρισία απογειώθηκε, είναι στους ύμνους που γράφτηκαν για το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», το οποίο υποτίθεται ότι δεν επιτρέπει τέτοια φαινόμενα (κι ας καταγράφουν οι ίδιοι παρόμοια περιστατικά στις μισές χώρες της ΕΕ...), ενώ «οριοθετεί μια δυτική ευνομούμενη πολιτεία και την ξεχωρίζει από τους νόμους της ζούγκλας». Οσο μελάνι κι αν χύσουν, δεν πρόκειται να πείσουν ότι η βαρβαρότητα είναι «έξω από τη φύση» του καπιταλιστικού συστήματος και ότι η εκμετάλλευση μπορεί να σταματήσει... στις αίθουσες των αστικών δικαστηρίων. Από τα χωράφια της Μανωλάδας έως τα εργοστάσια όπου βασιλεύει η «ευρωπαϊκή» ζούγκλα του κεφαλαίου και τα πεδία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, επιβεβαιώνεται ότι βαρβαρότητα είναι η ίδια η εκμετάλλευση, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και το κέρδος, στο κυνήγι του οποίου οι καπιταλιστές δεν διστάζουν μπροστά σε κανένα έγκλημα, απέναντι σε ντόπιους και μετανάστες εργάτες.

Ο «τίποτας» μίλησε
 
Προβληματιστήκαμε πολύ αν πρέπει να σχολιάσουμε. Δεν θα υπήρχε άλλωστε κανένας λόγος να αναφερθούμε στον Θ. Πάγκαλο, αν τα ΜΜΕ που αρέσκονται να κάνουν θέμα το απόλυτο τίποτα, δεν αναπαρήγαγαν σε τέτοια έκταση μια αισχρή δήλωση που έκανε τις προάλλες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Μιλώντας στο «Βήμα fm», ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου, ξεστόμισε διάφορες αθλιότητες, στην προσπάθειά του να πείσει ότι ο κόσμος δεν ασχολείται με τη συζήτηση που προέκυψε σχετικά με τον Ν. Μπελογιάννη. Αυτός, όμως, ήταν μόνο ο «πρόλογος», για να χύσει στη συνέχεια το αντικομμουνιστικό του δηλητήριο. Οπως είπε, «ένας κομμουνιστής ήταν (ο Ν. Μπελογιάννης), ο οποίος μπήκε μέσα να ανασυστήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα, ενώ το ΚΚ είχε τη γραμμή της αυτοδιάθεσης της Μακεδονίας, 4η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής και του όπλου παρά πόδας. Οτι δεν έχει λήξει ο εμφύλιος πόλεμος, δηλαδή. Λοιπόν, αυτός ήταν ο Μπελογιάννης, μπήκε μέσα να ανασυστήσει αυτό το Κομμουνιστικό Κόμμα». Στη συνέχεια, μάλιστα, πρόσθεσε ότι υπάρχουν και εκείνοι που μετά το τέλος του Εμφυλίου «δεν θέλουν να ξεχάσουν και δεν θέλουν να συγχωρήσουν. Κι αυτοί, όπως είπαμε και πριν και επαναλαμβάνω, ενίκησαν. Ενίκησαν με θυσίες, με πραγματικά μεγάλες θυσίες, με απώλειες, ενίκησαν». Ο ανυπόληπτος Πάγκαλος κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα απ' όλα: Ωμό και χυδαίο αντικομμουνισμό, ανασύροντας ό,τι πιο άθλιο από τα κατάστιχα της μαύρης αντίδρασης. Το καλό για κείνον είναι ότι πλέον ελάχιστοι ασχολούνται μαζί του, γι' αυτό έχει φτάσει να διεκδικεί επιβεβαίωση της ύπαρξής του με τέτοιες προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου