Κυριακή, 21 Μαΐου 2017

Σχέσεις όλο θέρμη


Γράφτηκε στον Τύπο, αλλά πέρασε κάπως στα ψιλά: Κλιμάκιο γερουσιαστών από τις ΗΠΑ επισκέφτηκε πρόσφατα την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα. Βασικά θέματα της συζήτησης ήταν τα Βαλκάνια και η βάση της Σούδας. Οι Αμερικανοί εκθείασαν, από τη μια, το ρόλο της Ελλάδας ως «πόλου σταθερότητας» στην περιοχή και, από την άλλη, επανέλαβαν το αίτημα να επεκταθεί για περισσότερο από ένα έτος η σύμβαση παραχώρησης της Σούδας (ανανεώνεται κάθε χρόνο). Τις απαντήσεις που πήραν από τον Αλ. Τσίπρα και τα άλλα στελέχη της κυβέρνησης δεν τις ξέρουμε, αλλά μπορούμε εύκολα να τις φανταστούμε. Οπως φανταζόμαστε ότι τα ίδια πάνω - κάτω είπε και η Ντόρα Μπακογιάννη, που συνάντησε εκ μέρους της ΝΔ την αμερικανική αντιπροσωπεία σε δείπνο στην πρεσβεία, παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, ο οποίος οσονούπω θα περιοδεύσει σε επενδυτικά «φόρα» των ΗΠΑ, με τη συνοδεία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα. Οι «διάπυρες» σχέσεις της κυβέρνησης με τον αμερικανικό παράγοντα είναι ένα το κρατούμενο της όλης ιστορίας. Η επί της ουσίας συμφωνία της ΝΔ για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι το δεύτερο. Και οι κίνδυνοι που προκύπτουν για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς από αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά, για λογαριασμό του κεφαλαίου, είναι το τρίτο και σοβαρότερο που πρέπει να κρατήσουν τα λαϊκά στρώματα και ανάλογα να αναλάβουν δράση.

Θα φορεθεί πολύ... 
 
«Θα φορέσει ή δε θα φορέσει γραβάτα ο πρωθυπουργός;». Κάπου εκεί προσπαθούν να φέρουν τη συζήτηση κυβέρνηση και άλλα αστικά επιτελεία, συμπυκνώνοντας την έγνοια τους και προσπαθώντας να την κάνουν και έγνοια του λαού, για το αν το αυριανό Γιούρογκρουπ θα δώσει σήμα για «ευκολίες πληρωμής» των χρεών που δημιούργησαν οι καπιταλιστές και το κράτος τους στον προηγούμενο κύκλο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο κύκλο ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών. Εμείς πάλι δεν ξέρουμε για τον πρωθυπουργό και τι θα φορέσει. Αλλά αν κρίνουμε από τους αντιλαϊκούς στόχους που αποτυπώνονται στο 4ο μνημόνιο ως «εγγύηση» για να ξεκλειδώσουν οι ρυθμίσεις για το χρέος, το μόνο σίγουρο είναι ότι ...θα φορεθεί πολύ η θηλιά γύρω από το λαιμό του λαού, που θα σφίγγει στο διηνεκές για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα και οι υπόλοιποι αντιλαϊκοί στόχοι. Εκτός αν ο ίδιος αποφασίσει να την πετάξει από πάνω του...

Ούτε θυσίες ούτε αναμονή!
 
Μετά την ψήφιση του 4ου μνημονίου, η κυβέρνηση και ο Τύπος που τη στηρίζει αναπαράγουν με ανακούφιση ότι η Ελλάδα έκανε το καθήκον της και ότι τον λόγο πλέον έχουν οι δανειστές. Με πονηριά υποστηρίζουν ότι δήθεν η κυβέρνηση είναι στο ίδιο μετερίζι με τον λαό και απέναντι από τους «θεσμούς», κάτι που προφανώς δεν ισχύει. Επιχειρούν έτσι να κολακεύσουν τους εργαζόμενους, στέλνοντας το μήνυμα ότι τώρα θα «αναγνωριστούν» οι θυσίες τους και αναμένεται να «επιβραβευτούν» γι' αυτές. Ποιοι υποτίθεται ότι θα τους «επιβραβεύσουν»; Αυτοί που τους άλλαξαν τα φώτα με τη σφοδρή κατεδάφιση κατακτήσεων δεκαετιών. Ο χλευασμός είναι προφανής: Αφού τσάκισαν τους εργαζόμενους, αφού πήραν προκαταβολικά μέτρα σφαγής για πολλά χρόνια μπροστά, τους χτυπούν και φιλικά στην πλάτη, καλώντας τους να νιώσουν ικανοποίηση για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Βεβαίως, «έπαθλο» υπάρχει, αλλά όχι για τον λαό, και είναι χαρακτηριστικά όσα έγραψε χτες ο «Ριζοσπάστης» για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που κατευθύνονται σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, στο όνομα των επενδύσεων. Η θέση, λοιπόν, των εργαζομένων δεν είναι η αναμονή της αναγνώρισης των θυσιών τους, αλλά η ορμητική είσοδος στην οργανωμένη πάλη.

Κοροϊδία «εις την τετάρτην»
 
Η είδηση που «βγήκε» την Παρασκευή σχετικά με το κείμενο - παρέμβαση της ομάδας «53+» (ομάδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ), που φέρεται να ...ξεκαθαρίζει στον πρωθυπουργό ότι πρέπει «να δεσμευτεί απολύτως ότι χωρίς ουσιαστική λύση για το χρέος, δεν θα ισχύσουν τα επώδυνα μέτρα», είναι κοροϊδία «εις την τετάρτην», κατά το 4ο μνημόνιο που ψήφισαν σούμπιτοι την προηγούμενη μέρα οι βουλευτές της συγκεκριμένης ομάδας! Στόχος τους είναι να «θολώσουν τα νερά» ως προς την ταξική πολιτική που με συνέπεια υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό του κεφαλαίου. Θέλουν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση στο λαό ότι μπορεί και να σκαπουλάρει τα μέτρα και ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη «να το παλέψει» προς αυτή την κατεύθυνση. Να κάνουν δηλαδή τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τον αυτοαπασχολούμενο, τον επαγγελματία, να ελπίζει ότι κάτι μπορεί να γίνει, για να κερδίζει χρόνο η κυβέρνηση και να αυξάνεται η ανοχή στην πολιτική της. Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να έχει ο λαός ότι θα σωθεί περιμένοντας από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου να τον ...προστατέψουν από την αντιλαϊκή πολιτική και τα μέτρα που οι ίδιοι υπηρετούν και ψηφίζουν! Η τύχη του βρίσκεται στα δικά του χέρια και περνάει μέσα από την πάλη για την ανατροπή τους, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ριζοσπάστης

1 σχόλιο:

 1. Μα τι λέτε τώρα;;
  Η φώτο στο κείμενο σας εστί ο ... Δούριος Ιππος του Α.Α. (Αριστερού Αλέξη)!!!

  Και θα το δείτε όχι μόνο εσείς αλλά και οι τυφλοί και οι αόματοι!

  Θα δείτε ότι ο Σόι Μπλε θα έρθει από μόνος του στα 4 ή 5 και θα ζητήσει Μείωση Χρέους τουλάχιστον 74%!!!

  Το ΔΝΤ θα παραδεχθεί Οικτρά το μαθηματικοαριθμητικό λάθος του και θα μας επιστρέψει κοντά στα 185 Δισεκατομμύρια $ Ντόλαρς με ισολογισμό Ευρώ την 20/2/2009 (άλλοι λένε για 176 με 181 Δισεκατομμύρια $ Ντόλαρς)!!!

  Μάλιστα μεγάλα παγκόσμια Funds & Banks δηλώνουν το λάθος στον υπολογισμό τους τουλάχιστον στα ομόλογα και Σπρένς και ακούγεται ότι θα επιστρέψουν με αναδρομή μαζί με επιτόκιο του 5% γύρω στα 145 Δισεκατομμύρια $ (άλλοι μιλούν για 148 Δισεκατομμύρια και επιτόκιο 5.25%!!!

  Αυτός ο Δούρειος Ιππος του Εlex ανάγκασε να γονατήσουν στα 4 όλοι Τους!

  Από Δευτέρα στην Κουμουνδούρου η λαοθάλασσα που θα σχηματιστεί για αιτήσεις μέλους στο Κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ θα φθάνει μέχρι τα Ταμπούρια!
  Ακούγεται ότι η ΑΝΕΛΕΗΤΗ μαζί με τον Χαμμένο θα προσχορήσουν στον ... Elex!!! Αναμένουν μάλιστα και τον Κυριακούλη!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή