Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Κληρώνει...


Με την «καθολική» πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, και η ΝΔ ανταπαντά ότι εκείνη πρώτη καθιέρωσε, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας ένας γιατρός, ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός θα... εξυπηρετούν τις ανάγκες 10 - 12 χιλιάδων ασθενών και μάλιστα θα παίζουν και το ρόλο του «κόφτη» ώστε η εξυπηρέτησή τους να μην περνά τα προβλεπόμενα όρια των προϋπολογισμών. Για να καλυφτούν δηλαδή οι ανάγκες των ασθενών θα πρέπει να πετυχαίνουν περίπου... τζακ ποτ. Με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση δε, που έρχεται να επεκτείνει το προηγούμενο καθεστώς της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, της εμπορευματοποίησης και της σύνδεσης με τις ανάγκες της «αγοράς», «τα παιδιά των δυτικών προαστίων», για τα μάτια των οποίων τόσο τσακώθηκαν στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αν καταφέρουν να ξεπεράσουν όλους τους υπόλοιπους ταξικούς φραγμούς, θα πρέπει είτε να πιάσουν «13άρι» για να πληρώνουν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά είτε να «σταυρώνουν» τα δάχτυλά τους να είναι μέσα στους λίγους «υπερτυχερούς» που θα απαλλάσσονται από δίδακτρα. Κατά τ' άλλα βέβαια η «σφοδρή σύγκρουση» που εκτυλίσσεται από χτες ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα είναι για το αν θα κληρώνονται οι σημαιοφόροι στο Δημοτικό, ένα ακόμα πρώτης τάξης προπέτασμα καπνού για να κρύβεται η συμφωνία τους στο «κουκούτσι» της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου.

Περί «γραφειοκρατίας»
 
Είναι γνωστό, και έχουμε ξαναγράψει στον «Ριζοσπάστη», ότι οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες, ελέω και ασφαλιστικού νόμου - λαιμητόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι εγκύκλιοι που θα καθορίζουν το ύψος των συντάξεων δεν έχουν ακόμα εκδοθεί, «ζουν» όλο αυτό το διάστημα με «προσωρινές» συντάξεις - ψίχουλα των 300 ευρώ. Για τις δε συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ δεν υπάρχει ακόμα η παραμικρή πρόβλεψη. Και σα να μη φτάνουν όλα αυτά, η ψιλή «κρησάρα» του ΕΦΚΑ, που αποκλείει όσο περισσότερους μπορεί, αναγκάζει πλέον, όπως μας ενημερώνει αναγνώστρια του «Ριζοσπάστη», τους δικαιούχους να υποβληθούν σε μια απίστευτη ταλαιπωρία, που περιλαμβάνει χοντρικά τη συμπλήρωση μιας αίτησης 25 σελίδων, τη συγκέντρωση περίπου 10 διαφορετικών δικαιολογητικών από δήμους, πρωτοδικεία και λοιπές υπηρεσίες, έως και να αποδείξουν ότι δεν είχαν χωρίσει με τον αποθανόντα σύζυγό τους!
Αν βέβαια επρόκειτο για καμιά ρύθμιση για τους εφοπλιστές, όχι μόνο το χρήμα θα έρεε άφθονο και «ζεστό» πάραυτα αλλά και θα έσκουζε και το σύμπαν για τη «γραφειοκρατία» που εμποδίζει τους επενδυτές, που επιβαρύνει με «περιττές» υποχρεώσεις τους καπιταλιστές και δεν τους λύνει κι άλλο τα χέρια για να θησαυρίζουν στις πλάτες των ναυτεργατών. Ας τα έχουν αυτά στο μυαλό τους οι ναυτεργάτες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι τώρα που βλέπουν την κουβέντα περί «γραφειοκρατίας» να φουντώνει. Η συζήτηση δεν αφορά τα δικά τους συμφέροντα. Απέναντι σε αυτά, το κράτος των αστών, μικρότερο ή μεγαλύτερο, αργοκίνητο ή «σβέλτο», στέκεται πάντα εχθρικά.

Δύο κόσμοι... 
 
«Για να κάνω και τη σύνδεση με αυτά που ακούσαμε στη Βουλή, και τις προηγούμενες μέρες που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία, και σήμερα που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την Υγεία, και αύριο που είναι το νομοσχέδιο του κ. Παππά, συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Και αυτό έγινε εμφανές και από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, σε αντιπαράθεση με την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη. Από τη μια υπάρχει η νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την Παιδεία, την Υγεία και γενικότερα για τα δημόσια αγαθά, που θέλει τους λίγους και τους έχοντες να έχουν πρόσβαση σε επαρκείς δημόσιες δομές, και από την άλλη υπάρχει η δική μας αντίληψη για την αναβάθμιση των δημόσιων αγαθών, για την καθολική πρόσβαση των πολιτών».

... ο εξής ένας
 
Αυτά δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου (ΣΚΑΪ), και θα ήταν για γέλια αν ο κυνισμός των λεγομένων της δεν αφορούσε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και την αδυναμία του να καλύψει βασικές ανάγκες του. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι η υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας κ.ά. έχει χτυπήσει κόκκινο και η πρόσβαση σε αυτές δυσκολεύει ολοένα για όποιον δεν είναι σε θέση να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οπως επίσης γνωρίζουν ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όχι «δύο διαφορετικών κόσμων», όπως κομπάζει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενός κόσμου, του καπιταλισμού, που τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση υπηρέτησαν και υπηρετούν με ιδιαίτερη αφοσίωση.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου