Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Το Facebook του γερο-Λιά για την Έφη Αχτσιόγλου







Από herko 

Ο γερο-Λιάς, συνταξιούχος με βαρέα κι ανθυγιεινά ένσημα εδώ και είκοσι χρόνια, κράτησε τη συνήθεια του χωριού του: Κάθε απόγευμα πηγαίνει στον καφενέ. Πίνει τον καφέ του, και με την παρέα του παίζει καμμιά παρτίδα δηλωτή ή ξερή.

Παλιότερα η παρέα ήταν πολυπληθής. Έπιναν και κανένα κατρούτσο κρασί με μεζεδάκι. Τώρα η παρέα αραίωσε. Άλλοι αναχώρησαν δια παντός. Κι άλλοι σταμάτησαν τις …εξόδους. Τους αναζήτησε η παρέα. 
Έκαναν υποθέσεις για την απουσία τους. Σχεδόν όλοι συνέκλιναν ότι η εξαφάνιση συνδυάζεται με το οικονομικό πρόβλημα.

Έβλεπαν και το Μανώλη, συνταξιούχος κι αυτός, και μόνιμο, παλιότερα, μέλος της παρέας, να γυρίζει κάθε μέρα γύρω απ’ το οικοδομικό τετράγωνο που είναι ο καφενές και να επιστρέφει στο σπίτι του.

Ο γερο-Λιάς φρόντισε να συναντηθούν και τον ρώτησε:


-Μανώλη γιατί μας εγκατέλειψες;

-Δε βγαίνω Λιά, μετά το σακάτεμα των συντάξεων. Ο καφές στοιχίζει 1,20 ευρώ στον καφενέ. Χρειάζομαι 1,20 ευρώ Χ 30 μέρες = 36 ευρά (!) παρακαλώ!! Ένα κιλό καφέ στοιχίζει 15 ευρά και «βγάζει» 60-70 φλυτζάνια καφέ. Μπορούμε να πίνουμε καφέ με την κυρά μου, πρωί και απόγευμα, για ένα μήνα. Και μένουν και 6 ευρά για χαρτζηλίκι στον εγγονό. 
Παλιότερα έδινα στο μανάρι μου πεντάευρω κάθε βδομάδα.

Και μετά από μικρή σιωπή πρόσθεσε: «Πάει όμως εκείνη η εποχή. Και νοιώθω και ντροπή απέναντι στο παιδί. Που μπορεί να καταλάβει αυτό τι συμβαίνει;».

Αμίλητος και με την ίδια πίκρα έφυγε κι ο γερο-Λιάς για τον καφενέ, και αντί για καφέ παράγγειλε τσίπουρο…

…Στα τσίπουρα, ένεκα της γιορτής του Άη-Λιά, βρήκε την παρέα και η ανακοίνωση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, μέσω τουfacebook όπως είπε η τηλεόραση, για τις επιστροφές των αναδρομικών των συντάξεων.

-Ώπα! Να και το κέρασμα για τους Λιάδες! αναφώνησε ο γερο-Λιάς, κάνοντας, ταυτόχρονα νεύμα, να γίνει ησυχία και να ακούσουν.

Παρεπιπόντως ο γερο-Λιάς είχε μάθει για το facebook απ’ τον εγγονό του. Πρώτα τον έβλεπε κολημένο στην οθόνη του υπολογιστή να σερφάρει, όπως του ‘λεγε. Μετά κόλησε στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου.

Ήθελε να του πεί διάφορα αλλά τον άφησε. Όταν όμως είδε στο καφενείο το συνομήλικό του τον Αποστόλη, να κάθεται με τις ώρες κολημένος στο κινητό και να χασκογελάει αρκετές φορές δεν κρατήθηκε:

-Τι είναι αυτό που κοιτάς και σε κάνει να χασκογελάς; ρώτησε βλοσυρός ο γερο-Λιάς.

-Το Facebook, απάντησε ο Αποστόλης. Και ενθουσιασμένος συνέχισε:«Μαθαίνω, επικοινωνώ, σχολιάζω, κάνω κριτική κι άμα χρειαστεί κοροϊδεύω κιόλας».

-Από ποιον μαθαίνεις;

-Από αυτούς που είμαστε στην παρέα.

-Κι αν λένε ψέμματα;

Ο Αποστόλης δεν απάντησε. Κι ο γέρος Λιάς ρώτησε: «Και δε μου λές: Σε κοροϊδεύουν και σένα;».

Ξαφνιάστηκε ο Αποστόλης. Δεν απάντησε αλλά δικαιολογήθηκε: 
«Εγώ δεν γράφω βλακείες για να με κοροϊδέψουν».

-Εμένα μου λές! Τρώς και σύ αυτό το χέσε-μπούκ! είπε με στόμφο ο μπαρμπα-Λιάς.

Κι από τότε καθιέρωσε το χέσε-μπούκ(!) για όσους χρησιμοποιούσαν τοFacebook.

Η υπουργός, όπως μετέδιδε η τηλεόραση, έγραψε στο Facebook: «Με την πληρωμή των επικουρικών τους συντάξεων, στις 2 Αυγούστου, περίπου 200.000 συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά ποσά που προέκυψαν από την αλλαγή στον υπολογισμό της εισφοράς υπέρ του ΑΚΑΓΕ, η οποία έχει γίνει από τον Μάιο. Το 60% των δικαιούχων θα έχουν επιστροφή από 150 έως 350 ευρώ.

Ενδεικτικά, οι πρώην φορείς απ’ όπου προέρχονται οι περισσότεροι δικαιούχοι και τα μέσα ποσά των επιστροφών γι’ αυτούς:

– ΕΤΕΑΜ – 58.953 δικαιούχοι με μέσο ποσό 212,39 ευρώ.

– ΕΤΕΑ-ΤΕΑΔΥ-Κ.Υ. – 40.679 δικαιούχοι με μέσο ποσό 145,72 ευρώ

– ΤΕΑΠ ΔΕΗ – 24.733 δικαιούχοι με μέσο ποσό 465,6 ευρώ

– ΤΕΑΠΟΚΑ – 16.172 δικαιούχοι με μέσο ποσό 256,14 ευρώ

-ΤΕΑΠ ΟΤΕ – 14.008 δικαιούχοι με μέσο ποσό 398,57 ευρώ».


Ο γερο-Λιάς ήταν άσσος στους λογαριασμούς. Και γυρνώντας το χαρτί με τα αποτελέσματα απ’ τις παρτίδες στη δηλωτή, άρχισε τις πράξεις. Και αποφάνθηκε: «Σύνολο 154.545 οι αποδέκτες των επιστροφών. Ήτοι 5,97% επί του συνόλου των 2.588.605 συνταξιούχων. Σύνολο επιστροφών 39.689.882 ευρά. Ήτοι… Αυτό δεν λογαριάζεται ως ποσοστό επί του ΑΕΠ».

Η ομήγυρις έμεινε άφωνη. Και ο γέρο-Λιάς εξήγησε, όσα είχε ακούσει στις συγκεντρώσεις που οργάνωνε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των των οργανώσεων των συνταξιούχων με πανελλαδική εμβέλεια:

1.   Οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δισ. ευρώ απ’ τα δύο μνημόνια την περίοδο 2010 – 2016. Με τα δυό μνημόνια αφαιρέθηκαν, επίσης, και 80 δισ. ευρώ απ’ τα ασφαλιστικά ταμεία.

2.   Καί έπονται οι αρπαγές του νόμου Κατρούγκαλου για την περίοδο 2016-2021: 28 δισ. απ’ τις συντάξεις και 25 δίσ. απ’ τα ταμεία. Με το τέταρτο «μνημόνιο διαρκείας» προστίθενται κι άλλα 5,118 δίσ. ευρώ για το 2022.

Και ανακεφαλαιώνοντας ο γερο-Λιάς επισήμανε: «Ήδη ο Χουλιαράκης “έβαλε” ήδη 3,2 δισ. ευρά στον προϋπολογισμό του 2019. Συνολικά, δηλαδή, την περίοδο 2010-2022 συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι και τα ταμεία θα χάσουν από 188 δισ. ευρά. Μ’ άλλα λόγια παραπάνω από ένα ΑΕΠ».

Και με ιδιαίτερα σαρκαστικό τρόπο ο γερο-Λιάς σχολίασε: «Αυτά που μας επιστρέφουν είναι όσα παρακράτησαν, και σε συμφωνία με τους δανειστές, παραπάνω με βάση τους δικούς τους νόμους: τη λαιμητόμο του Κατρούγκαλου και το νόμο 3986/2011. Να μην ξεχνάμε δηλαδή ότι το “κράτος έχει συνέχεια”, που λένε ο Αλέξη με τον Κυριάκο».

-Από μας θα πάρει κανείς καμμιά επιστροφή; Αναρωτήθηκε ο Λάμπης, παλιός ΤΕΒΕτζής της παρέας.

Αλληλοκοιτάχτηκαν: Ήταν δυό ΙΚΑτζήδες, ο Λάμπης, που τώρα είναι στον ΟΑΕΕ, όπως κι ένας παλιός πρώην μικρέμπορος (Ταμείο Εμπόρων) και δυό συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

-Κανένας (!) παρότι μας χρωστάνε ένα ΑΕΠ!! είπαν σχεδόν όλοι με μια φωνή.

Τότε ο γερο-Λιάς γύρισε οργισμένος στον Αποστόλη και τον ρώτησε:
-Λειτουργεί το Facebook;

-Μπράβο! Έμαθες να το προφέρεις σωστά. Ναι! Αλλά γιατί ρωτάς;

Ο γερο-Λιάς προσπέρασε το σχόλιο του Αποστόλη και με σταθερή φωνή είπε: Στείλε το παρακάτω Facebook στην κυρά-υπουργό της Εργασίας, να μην την αποκαλέσω αλλιώς όπως τη λένε οι διαδηλωτές όταν περνάνε έξω απ’ το υπουργείο της: «Ευχαριστούμε για την απλοχεριά σου κυρά υπουργίνα. Τέτοια απλοχεριά που με κάνει να φωνάξω και εδώ στο καφενείο: “Με ψίχουλα και ψέμματα δεν μας ξεγελάτε, ντροπή σε σάς που κυβερνάτε”. Αλλά αν είχες να δώσεις κάτι περισσότερο που να αναπληρώνει κάποιες απ’ τις αδικίες σε βάρος εκείνων που έκτισαν τη μεταπολεμική Ελλάδα, δεν θα το έκανες μέσα…». Κόμπιασε λιγάκι αλλά τελικά είπε: «Απ’ τοFacebook. Θα το έκανες πρόσωπο με πρόσωπο με τους συνταξιούχους. Αλλά που κουράγιο, να αντιμετωπίσεις αυτούς που προσπαθείς να τους ξεγελάσεις με τα ψίχουλά σου».

Παράγγειλε μια ..γύρα ποτά για τη γιορτή του. Και μόλις έφερε τα ποτά ο καφετζής τσούγκρισε το ποτήρι του με τους άλλους με την ευχή:«Άϊντε και καλό Σεμπτέμβη. Στη συνέχεια του μαραθώνιου με τις κινητοποιήσεις, που μάθαμε να κάνουμε μ’ ήλιο και βροχή. Αλλοιώς μην περιμένετε χαϊρι απ’ την κάθε Αχτσιόγλου».


Και για την αντιγραφή απ’ το Facebook του γερο-Λιά

Γιώργος Ρετσιανίτης

1 σχόλιο:

  1. Θα μπορούσε να ναι το κάτωθεν ποιητικός στοίχος!

    Αχ Τσούλη της ΣΚΟΝΕΣ ΤΗΣ παίρνεις από Την ΓΑΔΑ για μήπως από ΚΟΤΖΙΑ;;;

    ΓΑΔΑ=ΚΟΤΖΙΑ!!!

    Ο ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ Τί ρόλο Παίζει;;; ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΚΑΤΟΚΥΠΑΤΖΙΔΕΣ ως θέμα Εργασίας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή