Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Γιγαντιαία σημαία της Παλαιστίνης μπροστά στο γήπεδο του ματς Βόρεια Ιρλανδία – Ισραήλ ανήρτησαν ακτιβιστές στο Μπέλφαστ


Μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία με το σύνθημα “Ελεύθερη Παλαιστίνη” εμφανίστηκε στο Μπλάκ Μάουντεν έξω από το Μπέλφαστ με φόντο το γήπεδο όπου διεξήχθη φιλικός αγώνας μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Ισραήλ. Η ενέργεια φέρει επίσης το hastag BDS, ένα παγκόσμιο κίνημα υπέρ του μποϋκοτάζ του Ισραήλ και των εταιρειών του σε όλο τον κόσμο. Την ίδια ώρα,  συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Γουΐντσορ, χωρίς να λείψει και φιλοϊσραηλινή αντισυγκέντρωση σε κοντινή απόσταση. Ο αγώνας είχε εξάψει τα πνεύματα εδώ και μέρες στη Βόρεια Ιρλανδία, με πολλούς οπαδούς αλλά και πολιτικές δυνάμεις να ζητούν την ακύρωση της αναμέτρησης, ενώ τα φιλοβρετανικά κόμματα κατηγόρησαν τους επικριτές του αγώνα πως τον “σαμποτάρουν για πολιτικό όφελος”.

Οι εμπνευστές της διαμαρτυρίας, η οργάνωση Gael Force Art, καταγγέλλουν την Ιρλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για τη διεξαγωγή του αγώνα με δεδομένη την πολιτική του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Σε ανάρτησή της, η ομάδα σημείωσε: “Το Ισραήλ διατηρεί ένα σύστημα αποικιακού εποικισμού, απαρτχάιντ και κατοχής του Παλαιστινιακού λαού, μια ιστορία που ξέρουμε πολύ καλά εδώ στην Ιρλανδία όπως χτίστηκε το βόρειο κράτος (σ.σ η Βόρεια Ιρλανδία, που ως γνωστόν ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο). Και έτσι λοιπόν απόψε οι δυο ομάδες ποδοσφαίρου που αντιπροσωπέουν δυο τεχνητά κράτη που αντιμετωπίζουν με την ίδια προκατάληψη τους ντόπους λαούς, παίζουν ο ένας εναντίον του άλλου σε ένα λεγόμενο “φιλικό ματς”. ”

Με πληροφορίες από: irishpost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου