Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

«Ενωτικά ψηφοδέλτια» – Αναγκαιότητα ή ο φερετζές των αστικών κομμάτων και παρατάξεων;




Ένα άρθρο περί “ανεξάρτητων συνδιασμών” που γράφτηκε στη Χίο αλλά διαβάζεται παντού…

Το τελευταίο διάστημα και κυρίως στα χωριά μας ή στις έδρες πρώην δήμων, όλο και πιο συχνά κατατίθεται στην πολιτική συζήτηση η πρόταση για «ενωτικά ψηφοδέλτια». Η πολιτική της βάση δεν είναι έωλη, αφού πατά πάνω στα σοβαρά και υπαρκτά προβλήματα δεκαετιών, που έχουν κυριολεκτικά διαλύσει τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες νιώθουν άθυρμα κεντρικών αποφάσεων, που ούτε τις γνωρίζουν ούτε ποτέ ρωτήθηκαν, ενώ την ίδια στιγμή νιώθουν και αντιλαμβάνονται το μαρασμό στον τόπο τους, με μόνη ευμάρεια αυτή των αριθμών-εκατομμύρια ρέουν από το ΕΣΠΑ- και αυτή των κάθε φορά ιλουστρασιόν φυλλαδίων με έργα των υποψήφιων δημάρχων και Περιφερειαρχών του αστικού τόξου, ανεξαρτήτως αν είναι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ.

Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στο αν μπορεί να υπάρξει» ενωτικό, ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο», που θα συγκρουστεί με τα προβλήματα. Προβλήματα, που έχουν βαθιές ταξικές ρίζες στις ακολουθούμενες πολιτικές των κυβερνήσεων.


Πώς λοιπόν ένα ψηφοδέλτιο, αποτελούμενο από τις ίδιες δυνάμεις και πρόσωπα, που είτε μέχρι πρότινος ήταν πρωτοκλασάτα στελέχη δημοτικών αρχών και κομμάτων που είναι μέρος του προβλήματος, είτε η πολιτική τους θέση και στάση είναι τέτοια που συντάσσεται με τις κατεστημένες δυνάμεις διαχείρισης που αναπαράγει τις ίδιες πολιτικές εξαθλίωσης του λαού, μπορεί να συγκρουστεί και να αποτελέσει πόλο ανάτασης για τις λαϊκές ανάγκες;

Καλοπροαίρετα κάποιοι άνθρωποι του λαού και κάτω από την πίεση των προβλημάτων, έχουν στο μυαλό τους ένα μοντέλο πολιτιστικού συλλόγου ή σωματείου, αλλά η πραγματικότητα της πολιτικής, μπορεί να διατηρεί το φαίνεσθαι των κοινών προβλημάτων για όλους με τη βοήθεια των ΜΜΕ, που παραπληροφορούν και συσκοτίζουν την κοινωνική συνείδηση, σε αγαστή συνεργασία με τους άλλους θεσμούς χειραγώγησης, εκπαίδευση κλπ, αλλά σε τελική ανάλυση δεν μπορεί να κρύψει τη σύγκρουση των δύο κόσμων, του πλούτου από τη μια μεριά και αυτών που τον παράγουν, αλλά δεν τον γεύονται.

Εμείς δυστυχώς δεν μπορούμε να δηλώσουμε ανεξάρτητοι ακομμάτιστοι, άχρωμοι ή άοσμοι. Δεν θα ήταν και ηθικό πρώτα και κυρία απέναντι στους εαυτούς μας να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο, αφού πάντα συμμετείχαμε στις εκλογικές μάχες με τη στήριξη του ΚΚΕ, το ίδιο θα κάνουμε και αυτή τη φορά.

Όχι από κομματικό πατριωτισμό, αλλά γιατί για μας τα προβλήματα έχουν και χρώμα και κόμμα. Έχουν το χρώμα και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, που μαζί και μόνοι με δεκανίκια ή όχι ψήφισαν τρεις νόμους ταφόπλακα για την τοπική διοίκηση. Τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη, τον Κλεισθένη που μετέτρεψαν τους πρώην δήμους σε παρία ενός μεγάλου δήμου και τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων σε μαριονέτες των αποφάσεων του κεντρικού δήμου.

Αυτοί οι νόμοι δεν αφορούν σε λάθος εκτιμήσεις ή ανικανότητα, άλλωστε ψηφίστηκαν και στηρίχτηκαν από όλες τις κυβερνήσεις αλλά και από τους δημάρχους και περιφερειάρχες που ανήκαν και ανήκουν στα κόμματα της αστικής διαχείρισης.

Είναι νόμοι που μετέτρεψαν την τοπική διοίκηση σε ανώνυμη εταιρεία, σε ντίλερ του κεφαλαίου, που του ανοίγει επενδυτικό χώρο σε μεγάλα έργα, σε τομείς της Εκπαίδευσης, της Πρόνοιας της Υγείας, που ξεκοκαλίζει το ΕΣΠΑ και που φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες του λαού ιδιωτικοποιώντας και τις μανάδες μας.

«Ενωτικά ψηφοδέλτια» - Αναγκαιότητα ή ο φερετζές των αστικών κομμάτων και παρατάξεων;
Μάρκος Σκούφαλος

Είναι λοιπόν μέγιστη  υποκρισία σήμερα και δεν μας ταιριάζει, να βάζουμε το κεφάλι στην άμμο και να κάνουμε πως δε βλέπουμε τα προβλήματα και τις αιτίες τους.

Αλήθεια, ένα « ενωτικό ψηφοδέλτιο» από «ανακυκλωμένα» πρόσωπα,που θα αυτοπροσδιορίζονται ανεξάρτητοι, θα ανατρέψει το γεγονός τα ανταποδοτικά τέλη που είναι πανάκριβα να τα καθορίζει και να τα ψηφίζει ο κεντρικός Δήμος με το δημοτικό συμβούλιο;

Θα ανατρέψει το γεγονός να μην έχουμε λόγο στην υδρευτική πολιτική;

Θα ανατρέψει το γεγονός ένα δημοτικό διαμέρισμα ή κοινότητα να αποφασίζει Τεχνικό Πρόγραμμα και να έρχεται το δημοτικό συμβούλιο να λέει δεν υπάρχουν κονδύλια εγώ θα καθορίσω τις ανάγκες;

Θα ανατρέψει το γεγονός οι 10 πρώην δήμοι που έπαιρναν γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ και ο ένας να παίρνει μαζί με τους μισθούς των υπαλλήλων ούτε 20 για όλους μαζί τους πρώην δήμους;

Θα ανατρέψει το γεγονός το 50% και βάλε των εσόδων του δήμου να αποτελούν ίδια έσοδα δηλαδή χρήματα που τα πληρώνουμε διπλά και τριπλά από την τσέπη μας;

Θα ανατρέψει το γεγονός να τρέχουμε στους εφοπλιστές να μπαλώσουμε τρύπες και φυσικά μια ζωή να τους χρωστάμε την ώρα που οι  Χιώτες ναυτεργάτες χτίζουν τα καράβια τους;

Θα ανατρέψει το γεγονός  να χρησιμοποιούνται συμβασιούχοι εργαζόμενοι διάφορων ταχυτήτων για πάγιες ανάγκες ζωτικές για όλους μας στην καθαριότητα, στην πρόνοια, στην περίθαλψη κλπ;

Θα ανατρέψει το γεγονός τα Νομικά Πρόσωπα του δήμου να πουλάνε με το αζημίωτο υπηρεσίες όταν πρέπει να είναι από συμβολικές έως δωρεάν;
Ο κατάλογος μπορεί να είναι μακρύς, αλλά θέλουμε να δείξουμε, πως δεν έχουμε το δικαίωμα να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας ούτε την αυταπάτη στην καλύτερη των περιπτώσεων να την αναγάγουμε σε πολιτική. Γιατί, δεν μιλάμε στις περισσότερες των περιπτώσεων για αυταπάτη, αλλά για απάτη αυτών που ψάχνουν φερετζέ να κρύψουν ποιο στρατόπεδο υπηρετούσαν και υπηρετούν μέχρι σήμερα.

Αν κάποιοι βαφτίζουν το κρέας ψάρι εμείς δεν το κάνουμε. Τα ζητήματα για μας είναι πολιτικά και επαναλαμβάνουμε έχει άμεση σχέση με ποια κοινωνική πλευρά τάσσεται ο καθένας.

Εμείς, είμαστε με τους από κάτω, γι αυτό συντασσόμαστε με τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ. Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε ενάντια στις πολιτικές των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτόν τον τόπο και έχουν τσακίσει τις ζωές μας. Αυτή την ενότητα θέλουμε οι πολλοί και αδικημένοι του νησιού, της χώρας μας και όλου του κόσμου, ενάντια στους λίγους χορτασμένους που έχουν καταδικάσει όλους εμάς.

Όλοι τους έχουν κριθεί και ο κ. Κάρμαντζης και ο κ. Λαμπρινούδης και ο κ. Βουρνούς και ο κ. Τριαντάφυλλος και οι Συριζαίοι ή όποιοι άλλοι. Όπως έχουν κριθεί και οι εκπρόσωποί τους στα διαμερίσματα ή στις κοινότητες που τώρα καμώνονται τις μωρές παρθένες. Και μνημόνια έχουν ψηφίσει και φόρους έβαλαν, και τα διαμερίσματα και χωριά παράτησαν στην τύχη τους.

Αν λοιπόν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι αγρότες, οι αυτοπασχολούμενοι, οι νέοι και οι νέες που ζουν μέσα στα σπλάχνα του λαού και ζουν τον πόνο και τις αγωνίες του, επιζητούν ενότητα, η αγκαλιά της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ τους περιμένει.

Μια αγκαλιά λαϊκής αντιπολίτευσης και σύγκρουσης με όλους όσους μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, λέγοντας τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη και ανοίγοντας το δρόμο σπιθαμή – σπιθαμή για να ανατραπεί μια και καλή η σημερινή βαρβαρότητα.

ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου