Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Κοινή ανακοίνωση του Κ. Μπασδέκη και του Γ. Δελιχά για την κατάρρευση μέρους γυάλινης οροφής του Πανεπιστημίου


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

Με αφορμή την κατάρρευση μέρους της γυάλινης οροφής του κτιρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία, που έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα φοιτητών και εκπαιδευτικών, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπασδέκης και ο υποψήφιος δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Δελιχάς εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση η οποία αναφέρει τα εξής: 

«Ένα μέρος της γυάλινης οροφής του κτιρίου του Πανεπιστημίου στη Λαμία κατέρρευσε, βάζοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα φοιτητών και εκπαιδευτικών.

Αποσαφηνίζοντας πως η λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι ευθύνη και υποχρέωση του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, δείχνουμε ξεκάθαρα τους υπευθύνους.


Είναι ολοφάνερο πως οι ακολουθούμενες πολιτικές της εμπορευματοποίησης της Παιδείας και των ιδιωτικοποιήσεων, που υποβαθμίζουν και την Ανώτατη Εκπαίδευση, προσαρμόζοντάς την στην εξυπηρέτηση των σχεδίων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δεν μπορούν να συνδυαστούν με το απαιτούμενο ενδιαφέρον και τη σωστή φροντίδα των υποδομών που χρειάζονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις με την συνεχιζόμενη και εντεινόμενη υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ, αξιοποιώντας και τις συμβιβασμένες διοικήσεις τους, σπρώχνουν τα Πανεπιστήμια, προκειμένου να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, στην αναζήτηση χορηγών, στην αξιοποίηση σχημάτων συνεργασίας με μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις, στα δήθεν εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΕ και στο εμπόριο των μεταπτυχιακών τίτλων, που παρουσιάζουν σαν μοναδική λύση για την εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Σε αυτήν τη βάση αδιαφορούν για την επάρκεια του επιστημονικού προσωπικού και του προσωπικού υποστήριξης. Αδιαφορούν για τις κτιριακές υποδομές, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τις αναγκαίες υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας (στέγαση και σίτιση).

Είναι ξεκάθαρο πως η κατάρρευση της γυάλινης οροφής του κτιριακού συγκροτήματος που στεγάζει τις Πανεπιστημιακές Σχολές της Λαμίας συνδέεται με αυτή την πολιτική λογική.

Μια πολιτική λογική όπου συγκλίνουν όλοι οι διαχειριστές του συστήματος, υιοθετώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις γνωστές οδηγίες της.
Παρά τις φραστικές τους διαφοροποιήσεις και τα μεγάλα λόγια, σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και κινούνται οι πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για αυτό και φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, για την οποία σημαντικές ευθύνες έχουν και τα στελέχη τους στην Περιφέρεια και το Δήμο Λαμίας, ανεξάρτητα με το πώς μασκαρεύονται κάθε φορά.

Στην Περιφέρεια και το Δήμο Λαμίας, κινούμενοι από τοπικό μεγαλοϊδεατισμό και παρακάμπτοντας πως ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα συγκροτείται με βάση κεντρικό σχέδιο, που παίρνει υπόψη του την παραγωγική δραστηριότητα και τις ανάγκες όλης της χώρας... Ζήτησαν Πανεπιστήμιο για την πόλη, διαπραγματευόμενοι και τον γνωστό νόμο Γαβρόλγου.


Δεν αντιστάθηκαν στη διάλυση των ΤΕΙ της πόλης και την κατάργηση σχολών του.

Αποδέχτηκαν και συνέβαλαν στη μετατροπή της παλιάς Ακαδημίας σε πανεπιστημιακές σχολές με τεχνικές παρεμβάσεις και πρόχειρες λύσεις, που δεν λύνουν το κτιριακό πρόβλημα ούτε εξασφαλίζουν την προοπτική. Δεν εξασφαλίζουν ικανοποιητικές αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, χώρους γραμματειακής στήριξης και φοιτητικής μέριμνας.

Ως ΚΚΕ και "Λαϊκή Συσπείρωση" έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί.
Έχουμε ασκήσει έντονη κριτική σε αυτές τις πρακτικές και προτείναμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Μαζί με τα γενικότερα αιτήματά μας:
  • Για αποτροπή κάθε μέτρου που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας... Στη δημιουργία φραγμών που εμποδίζουν τη μόρφωση των παιδιών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.
  • Για αποκλειστικά δημόσια, επαρκώς χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό, Παιδεία… Εντελώς δωρεάν για το λαό.
  • Για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα σχεδιάζεται και θα πραγματοποιείται με βάση τις συνολικές ανάγκες της χώρας.
Με συνέπεια και σταθερότητα ζητούσαμε:
  • Να αντιμετωπισθεί το κτιριακό ζήτημα των σχολών του Πανεπιστημίου από το υπουργείο, με χρηματοδότηση, μελέτες και κατασκευή κτιρίων ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες λειτουργίας του. Μεσοπρόθεσμα και με δική του ευθύνη να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος δημόσιος χώρος. Κάθε δυνατότητα διαμόρφωσης συνθηκών αξιοπρεπούς αποτελεσματικής λειτουργίας του.
  • Να συμπληρωθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό του και το προσωπικό υποστήριξης. Να οργανωθεί η σίτιση των φοιτητών σε ανθρώπινες συνθήκες.
  • Οι πρυτανικές αρχές και οι διοικήσεις των πανεπιστημιακών τμημάτων να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.
Σήμερα μετά την κατάρρευση της γυάλινης οροφής, όπως χρειάζεται σε όλα τα κτήρια δημόσιου ενδιαφέροντος, ζητούμε στατικό και αντισεισμικό έλεγχο του κτιρίου… Μέτρα για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του και την προοπτική εξέλιξής του.

Να εξετάσει το υπουργείο μεταβατικά την αξιοποίηση των κενών κτιρίων που υπάρχουν στο ΤΕΙ της πόλης.

Απευθυνόμενοι στο λαό τον καλούμε να πάρει υπόψη του και αυτά τα ζητήματα, που, άλλωστε πρέπει να αποτελούν ένα από τα κριτήρια για τις επιλογές που θα κάνει στις επικείμενες εκλογές.

Να αξιολογήσει όσα έγιναν και φυσικά τις προτάσεις που διατυπώνονται, στηρίζοντας αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια και το Δήμο Λαμίας και φυσικά το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου