Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Πρόκληση


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν την Ελλάδα να διαχειριστεί τις σχέσεις της με την Αγκυρα με τρόπο που δεν θα πλήξει τη σημαντική συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ». Τα παραπάνω είναι λόγια του Ο' Μπράιεν, συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Και επιβεβαιώνουν αυτό που συστηματικά προσπαθούν να κρύψουν ή να διαστρεβλώσουν τα διάφορα αστικά επιτελεία και οι απολογητές της προσήλωσης στα αμερικανοΝΑΤΟικά δόγματα. Πιο καθαρά δεν γινόταν να ειπωθεί ότι πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας ως βαθιάς ενταγμένης - κατ' επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης - στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό είναι η διατήρηση της σταθερότητας της νοτιοανατολικής πτέρυγας της λυκοσυμμαχίας, το κράτημα της Τουρκίας στη συμμαχία. Αρα η όλη διαχείριση των Ελληνοτουρκικών πρέπει να γίνει μόνο με αυτό το κριτήριο. Κατά συνέπεια, προκρίνονται η συνδιαχείριση, η συνεκμετάλλευση, το «γκριζάρισμα» συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων αν αυτό είναι αναγκαίο. Γι' αυτό άλλωστε ο Αμερικανός αξιωματούχος προσθέτει: «Εκτιμάμε πολύ τις προσπάθειες που κατέβαλε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης για να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Αγκυρα» - δηλαδή τις διαπραγματεύσεις με ορίζοντα μία ακόμα ιμπεριαλιστική διευθέτηση για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Η αμερικανική αυτή σύσταση είναι μία ακόμα μεγάλη πρόκληση και επιβεβαίωση της πανηγυρικής χρεοκοπίας για τα περί «Ελλάδας - πυλώνα σταθερότητας», εξαιτίας της βαθιάς εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Δεν είναι «παραφωνία»
 
2.153 άτομα έχουν στα χέρια τους περισσότερα χρήματα από ό,τι 4,6 δισεκατομμύρια φτωχοί κάτοικοι του πλανήτη. Η περιουσία που κατέχουν το 1% των πλουσιότερων του κόσμου είναι υπερδιπλάσια από όσα έχουν μαζί 6,9 δισεκατομμύρια «λιγότερο πλούσιοι» σε όλο τον κόσμο. Στη Γαλλία, ένα από τα πιο ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη, 7 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν περισσότερα από το 30% και πλέον των πιο φτωχών, ή αλλιώς ο μισός πλούτος της χώρας συγκεντρώνεται στα χέρια του 10% των πιο πλούσιων Γάλλων... Τα παραπάνω ευρήματα μίας ακόμα έρευνας (της «Oxfam»), που δημοσιεύεται ενόψει της φετινής διάσκεψης του Νταβός, δίνουν απάντηση σε όσους ψάχνουν «συνταγές» για την καλύτερη διαχείριση αυτού του σάπιου συστήματος. Δίνουν απάντηση σε όσους κουνάνε σαν μαγικό ραβδί έννοιες όπως «παραγωγική ανασυγκρότηση», «ενίσχυση της εξωστρέφειας», «ανάπτυξη για όλους», «δίκαιη ανάπτυξη» κ.ο.κ. Σε όσους την ίδια στιγμή καλούν την εργατική τάξη να κάνει θυσίες, π.χ. για «να σωθούν οι συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστημα». Κυρίως όμως αποδεικνύεται ότι αυτό που λείπει δεν είναι ούτε ο πλούτος, ούτε οι παραγωγοί του. Το πρόβλημα είναι ότι αυτόν τον πλούτο τον κλέβει από τους εργάτες μια μειοψηφία, μια χούφτα παράσιτα. Και για να συγκεντρώνει αυτό το 1% των πλουσιότερων όλο αυτόν τον αμύθητο πλούτο, πρέπει να μοιράζονται σε δισεκατομμύρια ανθρώπων η ανέχεια και η μιζέρια, η σχετική και η απόλυτη εξαθλίωση. Η διεθνής διάσταση αυτής της αθλιότητας επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται ούτε για «παραφωνία» ούτε για «εκτροπή» από την υποτιθέμενη «κανονικότητα», αλλά ότι αυτή είναι η φύση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αυτό είναι το DNA ενός συστήματος που όσο περισσότερο σαπίζει, τόσο πιο πολύ αποκαλύπτει την εγκληματική του φύση...

Ψάχνουν για «ομπρέλα»
 
Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ιμπεριαλιστική εμπλοκή - άλλωστε συμφωνεί με τα μπούνια και το έχει αποδείξει - αλλά το αν θα υπάρχει «κάποια ομπρέλα» και «νομιμοποίηση». Ετσι απάντησε, άλλωστε, και ο Π. Σκουρλέτης του ΣΥΡΙΖΑ, «παρατηρώντας» π.χ. ότι σε σχέση με την αποστολή συστοιχίας «Πάτριοτ» από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία «δεν υπάρχει καμία απόφαση οποιασδήποτε ομπρέλας και καμία νομιμοποίηση». Συμπληρώνει μάλιστα το αμίμητο, ότι «από την εποχή του Παπάγου (η Ελλάδα) δεν έχει στείλει εκστρατευτικό σώμα έστω με αυτόν τον τρόπο». Δηλαδή κανένα πρόβλημα η στρατιωτική βοήθεια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, στο Κόσοβο, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, αρκεί να υπάρχει «ομπρέλα νομιμότητας», επίσημη δηλαδή σφραγίδα του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ. Το θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στα οποία θα συμμετάσχει η χώρα, έχουν την επίσημη κάλυψη. Τότε «ούτε γάτα ούτε ζημιά». Καθόλου παράξενο από το κόμμα που έβαλε πλάτη ως κυβέρνηση για τη μετατροπή όλης της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο. Η υποκρισία λοιπόν χτυπάει κόκκινο. Δεν θα είναι παράξενο αύριο οι ΣΥΡΙΖΑίοι να διαδηλώνουν διεκδικώντας τη «νομιμοποίηση» της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής της χώρας.

Κοροϊδίας... συνέχεια
 
Συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ το μπαράζ παραπληροφόρησης για δήθεν αυξήσεις που θα λάβουν οι συνταξιούχοι με το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που προωθεί στη Βουλή. Με διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης, πίνακες και ποσοστά, επιχειρεί να αποκρύψει το γεγονός ότι η ΝΔ θωρακίζει τον νόμο - λαιμητόμο του ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζει τον σκληρό πυρήνα του, ξεπερνώντας ταυτόχρονα και τα όποια νομικά εμπόδια είχαν προκύψει μέχρι τώρα. Οσο για τις «αυξήσεις» που προαναγγέλλει η κυβέρνηση, αυτές έχουν την ίδια αξία με τις διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν θα κάνει περικοπές στις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης αφορούν μόνο όσους συνταξιούχους νέους ή παλιούς είχαν και θα έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, άρα αφορούν έναν περιορισμένο αριθμό από το σύνολό τους. Για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια ασφάλισης (9.000 μέρες ασφάλισης) οι συντελεστές και άρα συνολικά οι συντάξεις τους παραμένουν εκεί που τις έριξε ο νόμος Κατρούγκαλου και όλες οι προηγούμενες περικοπές από το 2010. Αλλά ακόμα και γι' αυτούς που έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης η αναπροσαρμογή των συντελεστών είναι ελάχιστη.

Οι συντάξεις και μετά από αυτές τις αναπροσαρμογές για νέους και παλιούς συνταξιούχους θα συνεχίσουν να είναι πολύ μικρότερες, ακόμα και σε σύγκριση με το ύψος των συντάξεων που είχε διαμορφωθεί μετά τις περικοπές (2010-2015).

Εξάλλου η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις το 2020 και τα επόμενα χρόνια, όπως προκύπτει και από τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα συνεχίσει να μειώνεται (από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016, στο 12,5% του ΑΕΠ το 2030). Οι «αυξήσεις» δηλαδή είναι ένα ακόμα προπέτασμα καπνού για να μη φανεί ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζεται διά χειρός ΝΔ...!




Ριζοσπάστης   Τρίτη 21 Γενάρη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου