Σάββατο 2 Μαΐου 2020

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020


Συμβολικές παρεμβάσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου (ΦΩΤΟ

Από την Πρωτομαγιά στην ΤουρκίαΑπό την Πρωτομαγιά στην Τουρκία

Συμβολικές Πρωτομαγιάτικες παρεμβάσεις έγιναν σε διάφορες χώρες του κόσμου, λόγω της πανδημίας, με συνδικάτα και οργανώσεις, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, να στέλνουν αγωνιστικό μήνυμα, είτε διαδικτυακά είτε με διάφορες εκδηλώσεις.

Συμβολικές συγκεντρώσεις έγιναν στη Γαλλία, σε γειτονιές της Μασσαλίας με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της πόλης, με συνθήματα όπως «Καμία ενότητα με τους εργοδότες, σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

Στην Ιταλία, η Ένωση Συνδικάτων Βάσης (USB) τίμησε την Πρωτομαγιά με σύνθημα «Μηδενική Υπομονή» στα μέτρα που η κυβέρνηση Κόντε και οι μεγαλοεργοδότες ήδη «σερβίρουν», για να φορτώσουν και τη νέα κρίση στο λαό. Είχε προγραμματίσει απευθείας μεταδόσεις στην ιστοσελίδα της από χώρους δουλειάς, live μεταδόσεις συναυλιών κ.λπ.


Στην Πορτογαλία, η Γενική Συνομοσπονδία των Εργατών της χώρας (CGTP) διοργάνωσε συγκέντρωση σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας της χώρας, τη Λισαβόνα, όπου πολλοί εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν, τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά.
Από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη ΛισαβόναΑπό την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη Λισαβόνα

Στην Τουρκία, στεφάνια στο μνημείο της πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης - σύμβολο της ματωμένης Πρωτομαγιάς του 1977 - κατέθεσαν εκπρόσωποι συνδικάτων (όπως το DISK). Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις συνδικαλιστών που ξεκίνησαν συγκροτημένη πορεία προς την πλατεία και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Από την Πρωτομαγιά στην ΤουρκίαΑπό την Πρωτομαγιά στην Τουρκία

Στις ΗΠΑ σε πολλούς χώρους δουλειάς πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες για την επιδείνωση της ζωής για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά καθώς η πανδημία επέσπευσε την καπιταλιστική κρίση, την οποία πληρώνουν ήδη πάνω από 30.000.000 άτομα, που πέρασαν σε δυο μήνες στην ανεργία, ενώ άλλα πολλά εκατομμύρια, ανάμεσά τους και πολλοί μετανάστες, εργάζονται σε άθλιες συνθήκες. Τέτοιες κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας και πικετοφορίες είχαν προγραμματιστεί σε αλυσίδες παραγωγής, συσκευασίας, μεταποίησης και διανομής τροφίμων καθώς και σε αποθήκες συσκευασίας και αποστολής προϊόντων από μονοπώλια ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η «Amazon».

Στους δρόμους βγήκαν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε προστατευτικό υγειονομικό υλικό.
Από την Πρωτομαγιά στις ΗΠΑΑπό την Πρωτομαγιά στις ΗΠΑ

Στη Νότια και Ανατολική Ασία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν καταγγείλει ότι φοβούνται περισσότερο την πείνα παρά την πανδημία, έγιναν Πρωτομαγιάτικες παρεμβάσεις σε Φιλιππίνες και Ινδονησία.

Η δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής στον Λίβανο έβγαλε στους δρόμους αυτή την Πρωτομαγιά πολλές εκατοντάδες εργαζόμενους και ανέργους στο κέντρο της Βηρυτού, με γάντια στα χέρια και μάσκες στο πρόσωπο.
Από την Πρωτομαγιά στον ΛίβανοΑπό την Πρωτομαγιά στον Λίβανο 
 

Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ σε εκδηλώσεις


Αντιπροσωπείες των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ σε Γερμανία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία έδωσαν μαχητικό «παρών» στις συμβολικές εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στη Γερμανία στήθηκαν μικρές εκδηλώσεις σε Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Αμβούργο και Γκίτερσλο.

Στο Βερολίνο, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, τίμησαν στους νεκρούς εργάτες του Ματωμένου Μάη του 1929, καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο που βρίσκεται στην εργατική συνοικία του Wedding. Εκεί, 91 χρόνια πριν, με εντολή των σοσιαλδημοκρατικών αρχών, οι αστυνομικές δυνάμεις δολοφόνησαν 33 εργάτες, δουλεύοντας χέρι-χέρι με τις παραστρατιωτικές ομάδες και τις ναζιστικές συμμορίες ενάντια στο κομμουνιστικό κίνημα και τις οργανώσεις του.

Η ΚΟ Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ διοργάνωσε διαδικτυακή με ομιλία και ένα αφιέρωμα-ντοκιμαντέρ για το ιστορικό αυτό γεγονός.



Στην Κοπεγχάγη η Οργάνωση του ΚΚΕ συμμετείχε στη συμβολική εκδήλωση που οργάνωσε το ΚΚ στη Δανία (KPID) έξω από τα γραφεία του, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και κόντρα στην απόφαση της εργοδοτικής ΓΣΕ Δανίας και των Ομοσπονδιών για ακύρωση των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά και τον περιορισμό τους σε κάποιες διαδικτυακές δηλώσεις στήριξης των κυβερνητικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης, αντιπροσωπεία της ΚΟΒ Στοκχόλμης του ΚΚΕ συμμετείχε στη συμβολική εκδήλωση που οργάνωσε το ΚΚ Σουηδίας (SKP), στο αντιφασιστικό μνημείο La Mano
.

Οι Ελληνες μετανάστες του Καναδά


Τέλος στον Καναδά, ο Εργατικός Σύλλογος Ελλήνων του Κεμπέκ, τίμησε μέσα σε αυτές τις σύνθετες και δύσκολες συνθήκες την Εργατική Πρωτομαγιά, υπενθυμίζοντας ότι η 1η Μάη είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

902gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου