Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

«Υποκείμενα νοσήματα»


  Πηγή: Motionteam

Της Κάλι Καρά

Μια άγνωστη λέξη μπήκε στο λεξιλόγιό μας αυτές τις πρωτόγνωρες μέρες που ζούμε τον εφιάλτη της πανδημίας... Το «υποκείμενο νόσημα». Πρόκειται για ένα νόσημα που «υπόκειται», που βρίσκεται από κάτω και όταν κάποιος λόγος συντρέξει, βγαίνει στο προσκήνιο και παίρνει τον πρώτο και καταλυτικό ρόλο για τη ζωή και την ύπαρξή μας.

Αβίαστα πάει ο νους στα «υποκείμενα νοσήματα» των δομών της κοινωνίας, τα οποία είναι υπεύθυνα για όλα τα δεινά που βιώνουν οι εργαζόμενοι, αυτοί που είναι από κάτω.

Το «υποκείμενο νόσημα» του καπιταλισμού είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Με λίγα λόγια, τον υλικό και πνευματικό πλούτο που παράγουν οι πολλοί να τον καρπώνονται μια χούφτα παράσιτα, με αποτέλεσμα ανεργία, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.


Το «υποκείμενο νόσημα» της ΕΕ βρίσκεται στη δομή της συγκρότησής της. Μια συμμαχία καπιταλιστικών λύκων και όχι των λαών, όπως παραπλανητικά λένε.

Έτσι με την εμφάνιση μιας επιδημίας, μιας πανδημίας, τα υποκείμενα αυτά νοσήματα βγαίνουν στο προσκήνιο και καθορίζουν τη ζωή, την ύπαρξη.
Τρανό παράδειγμα ο ρόλος που έπαιξαν οι «πληγές» των εθνικών συστημάτων Υγείας, τα υποκείμενα νοσήματα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και στη χώρα μας. Η εμπορευματοποίηση της Υγείας, η υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας, το πάρτι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο στον οποίο καταφεύγουν οι εργαζόμενοι, η εγκατάλειψη των χρονίως πασχόντων, όταν το 30% μειώνουν τις επισκέψεις στους γιατρούς, το 60% δεν λαμβάνουν σωστά τη θεραπεία τους και τόσα άλλα, η ανυπαρξία πρωτοβάθμιας βαθμίδας Υγείας, οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στις ΜΕΘ, ακόμη και στις πολυπόθητες μάσκες!

Μέσα σε αυτό το βάρβαρο σύστημα η πρωτοπόρα εργατική τάξη, στοχεύοντας πάντα τον ορατό εχθρό, τον καπιταλισμό, καθορίζει καθημερινά τους αγώνες και τις μορφές πάλης και σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται, όπως είναι η Πρωτομαγιά, ημέρα διεθνιστικής αλληλεγγύης για την ενίσχυση της ταξικής πάλης που είναι η κινητήρια δύναμη της ιστορίας.

Οι συμβολικές συγκεντρώσεις εργατικών συνδικάτων με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, την Πρωτομαγιά του 2020, από άκρη σε άκρη της χώρας, θα αποτελέσουν σταθμό στην ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη χώρα μας. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, την τήρηση με αξιοθαύμαστη οργανωμένη πειθαρχία των προβλεπομένων μέτρων, καθορίζοντας το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον.

Με αγώνες και θυσίες ανοίγουμε, βαδίζουμε στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής, της οργάνωσης της ταξικής πάλης, για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα αντιπαλεύει τα μέτρα και ταυτόχρονα θα βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων: Την καπιταλιστική εξουσία και ιδιοκτησία, τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου