Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Ο σουρεαλισμός της επανεκκίνησης*Του Κώστα Τζίχα

Στη μέση μιας επικίνδυνης πανδημίας για την οποία κλειστήκαμε στα σπίτια μας πάνω από δύο μήνες, για την οποία παρέλυσε κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, ΞΑΦΝΙΚΑ ως διά μαγείας όλα άλλαξαν. Σα να μη συνέβη τίποτα, με τα κυβερνητικά στελέχη να δίνουν τον βηματισμό, πιάσαμε το νήμα από κει που το είχαμε αφήσει.

Ποιος κορονοϊός και κουραφέξαλα;!!!.

Χωρίς προφυλάξεις, χωρίς αποστάσεις και μέσα προστασίας, με μπόλικη διάθεση να πείσουμε ότι όποιος μας επισκεφθεί θα είναι απρόσβλητος (και μεις μαζί), ριχτήκαμε στην ανασυγκρότηση, συνθέτοντας με την πρακτική μας και την κυβερνητική καθοδήγηση ένα πραγματικά σουρεαλιστικό τοπίο.
   
Συνάξεις σε κατάμεστες κλειστές αίθουσες, ομαδικές δραστηριότητες σα να μην τρέχει τίποτα, εικόνες «πατείς με - πατώ σε» για έναν καφέ στο πόδι, σούπερ μάρκετ όπου τα τετραγωνικά και συνεπώς η αναλογία σε πελάτες έχουν γίνει λάστιχο. Οι εικόνες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι αδιάψευστοι μάρτυρες.


Την ίδια στιγμή οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και καφεστιάτορες αφού μέτρησαν τη χασούρα δύο μηνών, τώρα μετρούν και ξαναμετρούν τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων, γιατί σ’ αυτούς θα ξεσπάσουν τελικά οι έλεγχοι.

Περιμένουμε πώς και πώς τους τουρίστες (υγιείς, κατά δήλωσή τους), με τις αεροπορικές εταιρείες να γεμίζουν «δόξη και τιμή» ασφυκτικά τα αεροπλάνα τους. Ταυτόχρονα μπουκώνονται (μαζί και οι εφοπλιστές) με ζεστό κρατικό χρήμα, μην κακοπάθουν οι «φουκαράδες», το ίδιο και οι μεγαλοξενοδόχοι. Την ίδια ώρα που, στην αντίπερα, χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της ανεργίας απροστάτευτοι, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου επισκέπτεται το εργοτάξιο πεντάστερου ξενοδοχείου γνωστού ομίλου, σα να πρόκειται για δημόσιο κοινωφελές έργο και όχι ιδιωτική επιχειρηματική επένδυση καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Στο μεταξύ, τα Γυμνάσια - Λύκεια άνοιξαν, επιστρατεύοντας για τη «σχολαστική» καθαριότητα, που επικαλείται η κ. Κεραμέως, τις καθαρίστριες των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων καταστρατηγώντας τις συμβάσεις τους και το συμφωνημένο στα συμβόλαια ωράριό τους. Ενώ τη Δευτέρα ανοίγουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία με το ερώτημα ποιες καθαρίστριες θα τα καλύψουν; Και τι θα γίνει τελικά από τον Σεπτέμβρη αφού αίθουσες σχολείων για να τηρηθεί η αναλογία 15 μαθητές ανά αίθουσα δεν έχουμε, νήπια στεγάζονται σε κοντέινερ, οι προϋπολογισμοί των Σχολικών Επιτροπών για λειτουργικά και επισκευές παραμένουν πετσοκομμένοι κατά 65%;

Στο Νοσοκομείο Σάμου και στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου ακόμα περιμένουν τους διορισμούς γιατρών και νοσηλευτών, ενώ στα Αγροτικά Ιατρεία οι λιγοστοί περιφερόμενοι γιατροί περνάνε κάθε 15 μέρες. Το lockdown πέρασε παντελώς ανεκμετάλλευτο, με το δημόσιο σύστημα Υγείας να παραμένει ανοχύρωτο και ευάλωτο στην πρώτη έξαρση της πανδημίας.

Δεν πέρασε όμως ανεκμετάλλευτο για να επιβληθούν με τις διαβόητες ΠΝΠ μια σειρά αντεργατικές ρυθμίσεις που προαναγγέλλουν τη διαιώνισή τους ενόψει της προαναγγελθείσης καπιταλιστικής κρίσης που επιταχύνεται με την πανδημία. Ή για να νομοθετηθεί άρον - άρον η άλωση αιγιαλών και ορεινών όγκων φυσικού κάλλους (NATURA) και να δοθούν τα φιλέτα της εκμετάλλευσης στους αετονύχηδες του νέου καπιταλιστικού DEAL, της «πράσινης ανάπτυξης».

Κατά τ’ άλλα η κυβέρνηση, αναπαυμένη στις «δάφνες» μιας κατ’ ανάγκη περιοριστικής πολιτικής του προηγούμενου διμήνου «για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ», της αβανταδόρικης κριτικής τού «μετά θα λογαριαστούμε» του ΣΥΡΙΖΑ και της έξωθεν καλής μαρτυρίας των επιχειρηματικών ομίλων, συνεχίζει απτόητη να προβάλλει την ατομική ευθύνη και να «νίπτει τας χείρας της». Πολύ σχολαστικά!!!

* Ο Κώστας Τζίχας είναι δημοτικός σύμβουλος Ανατολικής Σάμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».  

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου