Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Ελπίδα για τον λαό ο αγώνας και η συμπόρευση με το ΚΚΕ και όχι το «κοινό πρόγραμμα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

 

«ΗΧΗΡΗ» ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑ «ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ

Eurokinissi

Με πάνω από 200 νόμους το τελευταίο δίχρονο στις «αποσκευές» και με μια νέα φουρνιά αντιλαϊκών μέτρων προ των πυλών, όπως αυτά αποτυπώνονται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2022, υποδέχεται η κυβέρνηση της ΝΔ το νέο έτος, δίνοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους κάθε λόγο να «ατενίζουν με αισιοδοξία» το μέλλον.

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος όγκος από τα νομοσχέδια όλου του προηγούμενου διαστήματος, τα οποία έτσι κι αλλιώς «χτίζουν» πάνω στα «έργα και τις ημέρες» των προηγούμενων κυβερνήσεων, περνάνε και με την τυπική και πολύ περισσότερο την ουσιαστική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, με «οδηγό» το «κοινό σχέδιο» για το «Πράσινο New Deal», αποτυπώνει και το πόσο κάλπικες είναι οι προσδοκίες που καλλιεργούνται ότι ο λαός πρέπει δήθεν να ελπίζει από τις διάφορες διεργασίες «μεταμφίεσης» του αστικού πολιτικού συστήματος και την αναζήτηση «σωτήρων» μέσα από την κυβερνητική εναλλαγή.

Για τον λαό, για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται πως η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει ως προϋπόθεση το τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων, την ένταση της εκμετάλλευσης, το φόρτωμα και νέων βαρών και χαρατσιών στον λαό, για να βρίσκεται παραπέρα «δημοσιονομικός χώρος» για το κεφάλαιο, και γι' αυτό οι αστικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από «αυτοχαρακτηρισμούς», εναλλάσσουν την αντιλαϊκή σκυτάλη. Απέναντί τους οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν όλες τις κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα κι ένα κράτος που «έχει συνέχεια» στο να υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου, τσακίζοντας τις δικές τους ανάγκες.

Αυτά ακριβώς πρέπει να «σημαδέψουν» με τον αγώνα τους, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να φέρουν τις ανάγκες τους στο προσκήνιο: Πολλαπλασιάζοντας τις εστίες αντίστασης, δυναμώνοντας τη συντονισμένη πάλη εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων ενάντια στον κοινό αντίπαλο.

Ομοφωνία για το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης

Η σύμπλευση της κυβέρνησης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα στη στρατηγική του κεφαλαίου αποτυπώνεται πολύ γλαφυρά στο «κοινό πρόγραμμά» τους για τα επόμενα χρόνια, που αφορά το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο θα τροφοδοτήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα σχέδιά τους για «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες με νέο πακτωλό χρημάτων, με «αντάλλαγμα» σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Εξ ου και το «μπαράζ» των «προαπαιτούμενών» του πέρασε όλο το προηγούμενο διάστημα με την «υπογραφή» της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ:

-- Στις 11 Μάρτη σε πανηγυρικό κλίμα ψήφισαν από κοινού την απόφαση της ΕΕ «για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», που αποτελούσε προϋπόθεσή του. Το σύστημα αυτό αφορά νέας κοπής «πράσινους» φόρους και χαράτσια που θα φορτωθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στους λαούς για να χρηματοδοτηθούν τα πακέτα για τους στόχους του «Πράσινου New Deal». Ενδεικτικό τέτοιο παράδειγμα είναι τα χαράτσια «άνθρακα», που μπαίνουν «καπέλο» στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύοντάς τις παραπέρα όλα αυτά τα χρόνια για τους στόχους της «απελευθέρωσης», όπως και τα νέα «πράσινα» χαράτσια που προανήγγειλε η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν για την υποχρεωτική «ενεργειακή αναβάθμιση» των κτιρίων τα επόμενα χρόνια.

-- Στις 10 Μάρτη, από κοινού ψήφισαν το νομοσχέδιο για τη «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που περιλαμβάνει τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων σε Τουρισμό, Logistics, Ενέργεια κ.α., σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Μεταξύ άλλων με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με έμφαση σε τομείς όπως η κατοικία και οι μεταφορές κ.ο.κ., διαμορφώνει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πατήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να τσεπώσουν τα δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης φορτώνοντας το λεγόμενο «κόστος μετάβασης» στον λαό, με τα προαναφερόμενα «πράσινα» χαράτσια και τα πανάκριβα «πράσινα» εμπορεύματα.

-- Στις 22 Ιούλη, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν από κοινού τον «εκσυγχρονισμό» και την «αναμόρφωση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων» του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να προετοιμαστεί για την αποτελεσματική «επιτήρηση» του μοιράσματος των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Με τον εν λόγω νόμο μπαίνει ακόμα στενότερος κορσές στις κρατικές δαπάνες που θεωρούνται «επιλέξιμες», που σημαίνει πρακτικά «κόφτης» στις δαπάνες που αφορούν λαϊκές ανάγκες (π.χ. αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική θωράκιση, λαϊκή στέγη κ.ο.κ.), για να εξασφαλίζονται χρήμα και «δημοσιονομικός χώρος» για τους μεγάλους ομίλους.

-- Λίγες μέρες πριν, στις 6 Ιούλη, από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στην Ολομέλεια της Βουλής τις τροποποιήσεις της Συμφωνίας «για τη μεταφορά και την αμοιβαιοποίηση των εισφορών στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης», όπως και αυτές που αφορούν τη «Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας» (ESM). Επί της ουσίας προβλέπεται ότι οι λαοί θα πληρώνουν «πάραυτα», με τις γνωστές ανακεφαλαιοποιήσεις, τα «κουρέματα» και το κυνηγητό για τα «κόκκινα» δάνεια και τα χρέη, τους «κινδύνους» των τραπεζικών ομίλων, οι οποίοι επιπλέον θα έχουν στην «κάβα» τους διαθέσιμα και επιπλέον 68 δισ. από το «Ταμείο Εξυγίανσης», πληρωμένα κι αυτά από τους λαούς.

Ως «κερασάκι» σε όλα τα παραπάνω, στις 30 Ιούλη, η κυβέρνηση ΝΔ ψήφισε τις ίδιες τις συμβάσεις του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ψήφισαν «παρών», σπεύδοντας σε όλους τους τόνους να διευκρινίσουν ότι λένε «ναι» στο υπερμνημόνιο και εκφράζοντας «αντιρρήσεις» μόνο στον τρόπο εφαρμογής της αντιλαϊκής επίθεσης. Ενδεικτικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, θριαμβολογώντας ισχυριζόταν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι «προϊόν μιας ιστορικής μεταβολής» της ΕΕ και ότι «λέμε "ναι" στο Ταμείο Ανάκαμψης» εκφράζοντας τη διαφωνία για το σε ποιους επιχειρηματικούς ομίλους θα κατευθυνθούν τα κονδύλια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με αυτό ακριβώς το θέμα.

Οι κοινές προτεραιότητες... δεν κρύβονται

Παράλληλα, οι κοινές προτεραιότητες όλων των αστικών κομμάτων αποτυπώνονται και σε όλα εκείνα τα νομοσχέδια που ψηφίζουν από κοινού και αφορούν τα «εμβληματικά» έργα του κεφαλαίου, όπως και την πολύπλευρη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, στους τομείς που ιεραρχεί ψηλά η αστική τάξη.

Ανάμεσα στα άλλα:

-- Στις 27 Μάη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, με διαδικασίες «ψεκάστε - σκουπίστε», ψήφισαν από κοινού τη μεταβίβαση του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ στους «επενδυτές», εν προκειμένω στη «Lamda» του ομίλου Λάτση, μεταβίβαση που συνοδεύεται με νέα σειρά απίστευτων διευκολύνσεων, προνομίων, χρηματοδότηση και παραπέρα παρεκκλίσεις ακόμα και από αυτό το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν από κοινού θεσπίσει.

«Εμείς, σεβόμενοι τη δική μας δουλειά, αλλά κυρίως και την ανάγκη της χώρας για μια αναπτυξιακή πορεία (...) θα υπερψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο που μας φέρατε, γιατί είμαστε υπέρ της επένδυσης, γιατί έχουμε δουλέψει πάρα πολύ γι' αυτή», έλεγε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πέρκα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, δίνοντας το στίγμα, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, να αναγνωρίζει «το έργο και τη συμβολή» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

-- Στις 4 Ιούνη από κοινού οι τρεις ψήφισαν την παραπέρα ασυλία για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού - και όχι μόνο - και ενίσχυση του καθεστώτος των προνομίων και των απαλλαγών τους, με το νομοσχέδιο «Κύρωση του Παραρτήματος XVIII της Διεθνούς Συμβάσεως για τα Προνόμια και τις Ασυλίες των Ειδικευμένων Οργανισμών, αναφορικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ)».

-- Στις 23 Ιούνη ψηφίστηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που εξασφαλίζει στην εταιρεία «Fraport» 177,9 εκατ. ευρώ ως ...αποζημίωση για τα μειωμένα κέρδη που είχε την περίοδο της πανδημίας!

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο απαλλάσσει την εταιρεία για τρία χρόνια από την καταβολή των ετήσιων τιμημάτων προς το Δημόσιο. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, λέγοντας ότι «το κράτος έχει συνέχεια», ανέφερε πως δεν κάνει τίποτα άλλο η κυβέρνηση από το να υλοποιεί τη ρήτρα παραχώρησης της σύμβασης που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε μεν «παρών» στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, με τον εισηγητή του, Τρ. Αλεξιάδη, να σπεύδει πάντως να διευκρινίσει πως «εμείς ούτως ή άλλως είμαστε στη θετική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, διότι υπερασπιζόμαστε την πολύ σοβαρή δουλειά που κάναμε στο θέμα και των αεροδρομίων και των λιμανιών και σε πολλούς άλλους τομείς». Αντίστοιχες παρατηρήσεις έγιναν και από το ΚΙΝΑΛ, που επίσης ψήφισε «παρών», αλλά και από την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, που καταψήφισαν.

-- Στις 13 Ιούλη, από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στην Ολομέλεια της Βουλής την τροποποίηση της ήδη ληστρικής σύμβασης για τον οδικό άξονα Ε65, για τη συνέχιση του «χορού» δισεκατομμυρίων που έχουν στήσει στις πλάτες του λαού η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, μπουκώνοντας τους κατασκευαστικούς ομίλους με τα «μεγάλα έργα» των οδικών αξόνων και «τρέχοντας» ταυτόχρονα στρατηγικές επιλογές της εγχώριας αστικής τάξης για Ελλάδα - διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, ενταγμένο στα διευρωπαϊκά δίκτυα της ΕΕ.

Η σύμβαση αφορά τον βόρειο άξονα του Ε65 (μήκους 70 χιλιομέτρων, από τα Τρίκαλα έως την Εγνατία Οδό), με το κόστος από τα 400 εκατ. ευρώ να αυξάνεται με το νομοσχέδιο στα 490 εκατ. ευρώ περίπου (συνολικά, από την πρώτη σύμβαση του 2007 που προέβλεπε χρηματοδότηση με 518 εκατ. ευρώ το ποσό πλέον έχει ξεπεράσει τα 1,37 δισ...).

Στην τροποποιημένη σύμβαση προβλέπονται ακόμα και όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες για την εξασφαλισμένη κερδοφορία των ομίλων, όπως π.χ. η κρατική επιδότηση αν υπάρχει ο... κίνδυνος της χαμηλής απόδοσης από την εκμετάλλευση, την απαγόρευση κατασκευής και λειτουργίας «ανταγωνιστικών έργων», δηλαδή του υπόλοιπου οδικού δικτύου που καταρρέει και, φυσικά, νέα διόδια.

-- Στις 16 Σεπτέμβρη, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν από κοινού ένα από τα προαπαιτούμενα για την ενίσχυση των εφοπλιστών, καταρχάς της ακτοπλοΐας, με χοντρό «πακέτο» από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, τον «κώδικα νομοθεσίας για την θαλάσσια πολιτική» και τον μηχανισμό εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, για «να ενδυναμώσουμε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πλοίου», όπως έλεγε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ως πρώτο «μπόνους», οι ακτοπλόοι εφοπλιστές θα πάρουν άμεσα ως προκαταβολή 370 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση 44 ενδονησιωτικών και διαπεριφερειακών γραμμών, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα άλλα τόσα από την επιδότηση με «ζεστό» χρήμα των «άγονων γραμμών» και από το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε, ωστόσο άσκησε ...σκληρή κριτική για μη επαρκή χρηματοδότηση και «κίνητρα» στους εφοπλιστές, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστερεί τις πληρωμές τους και βέβαια καυχήθηκε για τη νομοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Θωρακίζοντας από κοινού την καπιταλιστική κερδοφορία...

Πέρα από τις απευθείας παρεμβάσεις και τα μέτρα στήριξης των διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου, η ομοφωνία των αστικών κομμάτων εκφράζεται όλο αυτό το διάστημα και σε μια σειρά από νομοσχέδια που αφορούν συνολικότερα τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, με τον «εμπλουτισμό» του αντεργατικού πλαισίου, μέτρα κάθε είδους «διευκόλυνσης» των επενδύσεων σε βάρος των λαϊκών αναγκών, όπως και για την παραπέρα προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Αναμφίβολα εδώ ξεχωρίζει το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης ΝΔ, ο νόμος Χατζηδάκη, που ψηφίστηκε στις 16 Ιούνη με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας και προβλέπει, μεταξύ άλλων, απλήρωτες υπερωρίες, 10ωρη δουλειά και παραπέρα «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, όπως βολεύει κάθε φορά τους καπιταλιστές, καθώς και παραπέρα εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση. Πρόκειται για έναν «εμβληματικό» νόμο, που έρχεται να θωρακίσει παραπέρα όλο το υπόλοιπο αντεργατικό οπλοστάσιο, επιβεβαιώνοντας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει ως προϋπόθεση την ένταση της εκμετάλλευσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν μαζί με την κυβέρνηση πάνω από 50 άρθρα του νομοσχεδίου που βρήκαν «θετικά», βαφτίζοντας έτσι διατάξεις με τις οποίες ενσωματώνονται Οδηγίες της ΕΕ, που είτε αποτελούν απλές διακηρύξεις που ακυρώνονται στην πράξη από την επέκταση της εργασιακής ζούγκλας που προδιαγράφει το νομοσχέδιο είτε υποκρύπτουν αντεργατικά μέτρα με φιλεργατικό δήθεν μανδύα.

Παράλληλα, από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ:

-- Στις 15 Απρίλη ψήφισαν το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την παραπέρα απλούστευση των διαδικασιών για fast track επενδύσεις σε όλους τους τομείς, αυξάνοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

-- Στις 24 Ιούνη ψήφισαν την παραπέρα «απελευθέρωση» της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων από «γραφειοκρατικούς ελέγχους», που αφορούν από την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι ακόμα και τη δημόσια υγεία, όπως προβλεπόταν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων...», το οποίο φέρει τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η αιτιολογική έκθεση σημείωνε χαρακτηριστικά ότι έτσι «συνεχίζεται η μεταρρυθμιστική προσπάθεια ενοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης και σε άλλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, υπό το πλαίσιο του Ν. 4442/2016» του ΣΥΡΙΖΑ.

-- Στις 24 Σεπτέμβρη ψήφισαν το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την «Κύρωση συμφωνίας Κοινοπραξίας ELIXIR για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής Βιολογικών Δεδομένων στον τομέα της βιοεπιστήμης», με το οποίο προωθείται η ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων με τους επιχειρηματικούς ομίλους, στην προκειμένη περίπτωση με τις φαρμακοβιομηχανίες.

...και το αστικό κράτος που «έχει συνέχεια»

«Μάτι» όμως βγάζει και η σύμπλευση όλων στην παραπέρα αντιδραστική «θωράκιση» του αστικού κράτους, εκεί όπου μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στήσει και διάφορες κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με την κυβέρνηση της ΝΔ, επιχειρώντας να παρουσιάσει ζητήματα, όπως την ένταση της καταστολής, «αποκομμένα» από το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και την προώθησή της.

Οταν όμως «ο κουρνιαχτός κατακάθεται» τα γεγονότα μιλάνε:

-- Στις 18 Μάρτη από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσυπέγραψαν ακριβώς την κλιμάκωση της καταστολής σε βάρος του λαού και την παραπέρα δραστική περικοπή των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά τη λειτουργία της Ευρωεισαγγελίας, ευρωενωσιακού κατασταλτικού μηχανισμού, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία το 2019 και «σφράγισε» με τον νόμο αυτό η ΝΔ.

Λίγες μέρες πριν - στα τέλη Φλεβάρη - είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο Λιβάνιου, με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ ενσωμάτωσε στο ελληνικό Δίκαιο την αντιδραστική Οδηγία της ΕΕ (2010/13, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2018/1808 της ΕΕ) που προβλέπει την εφαρμογή του «τρομονόμου» στον Πολιτισμό και αντίστοιχους περιορισμούς για τα ΜΜΕ, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ - που άνοιξε τον δρόμο με την ένταξη στους Ποινικούς Κώδικες του «αδικήματος της δημόσιας απειλής μέσω του διαδικτύου» - να «έστριψε διά του αρραβώνος» αποχωρώντας από την τελική ψηφοφορία, όμως η εισηγήτριά του, Αν. Γκαρά, όταν η Οδηγία συζητιόταν στην Επιτροπή έλεγε ότι «έχει θετικό πρόσημο» και ότι όλοι παραδέχονται πως «έχει καθυστερήσει η ένταξη της Οδηγίας»...

-- Στις 2 Ιούνη από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση ψήφισαν στην Ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τα πολιτικά δικαιώματα «των καταδικασμένων για εγκληματικές πράξεις», με την οποία η κυβέρνηση, προβάλλοντας ως πρόσχημα την αντιμετώπιση των καταδικασθέντων της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τον έλεγχο των καταστατικών των κομμάτων, των οικονομικών τους, του τρόπου οργάνωσης και εκλογής της ηγεσίας τους, και μάλιστα στο διηνεκές.

-- Στις 8 Δεκέμβρη, από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο «αναμορφώνει» τη Σχολή Δικαστών προς ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, με στόχο να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι δικαστές να υποχρεώνονται να προσαρμόζουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο την αστική Δικαιοσύνη στις κάθε φορά σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

«Ζύγιση και στοίχιση» στην πολιτική της εμπλοκής

Εκεί βέβαια που η ταύτιση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αλλά και των υπολοίπων, είναι πλήρης είναι στην πολιτική της εμπλοκής στα ευρωατλαντικά σχέδια που μετατρέπει ολόκληρη τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο και στόχο, δίνοντας στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς αέρα, γη και θάλασσα και στέλνει δυνάμεις εκτός συνόρων με στόχο την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης στην περιοχή.

Τον περασμένο Γενάρη ψήφισαν μαζί, με θαυμαστή «ομοψυχία», την αγορά των 18 αεροσκαφών «Rafale» από τη Γαλλία, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στους εξοπλισμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, για τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή.

Είχαν προηγηθεί, τον Αύγουστο του 2020, οι συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ με εκείνες της Ιταλίας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, οι οποίες φέρουν τη σφραγίδα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει με την πρώτη την ευθύνη να παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα τουλάχιστον για τα ζητήματα της αλιείας, ενώ αναγνώρισε και μειωμένη επήρεια των νησιών. Στη μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που μπλοκάρει τον θαλάσσιο δρόμο Ελλάδας - Κύπρου, εξαιρεί το Καστελόριζο και τη μισή Ρόδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «ναι» στην πρώτη και «παρών» στη δεύτερη, επιχειρώντας να θολώσει τα νερά για το περιεχόμενό τους.

-- Οσον αφορά την κατάπτυστη Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, για την επέκταση των αμερικανικών βάσεων στη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ που την προετοίμασε, δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας, ψήφισε στην προηγούμενη αναθεώρησή της «παρών» επειδή η κυβέρνηση «βιάστηκε» να την επικυρώσει, ενώ για τη νυν λέει ότι διαφωνεί με την «επ' αόριστον επέκτασή» της επειδή η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε τάχα περισσότερα «ανταλλάγματα» από τις ΗΠΑ, διαφωνώντας δηλαδή με το «τίμημα» της επικίνδυνης εμπλοκής, και παρουσιάζοντας πως με μια άλλη διαπραγμάτευση ο λαός θα μπορούσε να είναι και «ωφελημένος» από τα επικίνδυνα σχέδια.

-- Ιδιες ήταν και οι υποκριτικές κορόνες του ΣΥΡΙΖΑ για ορισμένες από τις πλευρές της Συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας που επικυρώθηκε στη Βουλή στις 7 Οκτώβρη, μπλέκοντας τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις που «τρέχουν» σε όλη την ευρύτερη περιοχή από την Ανατ. Μεσόγειο μέχρι την υποσαχάρια Αφρική. Γι' αυτό άλλωστε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, έλεγε ότι η Συμφωνία - την πατρότητα της οποίας διεκδίκησε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - «κινείται σε στρατηγικά σωστή κατεύθυνση», χρεώνοντας καθυστέρηση στην κυβέρνηση και ζητούσε δύο τροποποιήσεις για να την υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δε ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που όπως και η Ελληνική Λύση την υπερψήφισε, έφτασε να λέει πως «δεν είναι πατριωτική στάση όποιος δεν ψηφίσει τη Συμφωνία, έστω και όπως είναι».

 Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου