Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Πίσω από τη βιτρίνα των επιτυχιών...

 

 

Την ιστορία την έχουμε ξαναδεί. Κυβερνητικοί παράγοντες και στελέχη των αστικών κομμάτων τρέχουν να συγχαρούν τους αθλητές μετά από σημαντικές επιτυχίες σε ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις. Οπως γίνεται τώρα, με τις σημαντικές πρωτιές σε Στίβο, Ενόργανη και άλλα αθλήματα. Η πολιτική όμως όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και στον αθλητισμό είναι αυτή που βάζει τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάδειξη νέων αθλητών, στην προετοιμασία τους για υψηλού επιπέδου διοργανώσεις και τελικά σε επιτυχίες όπως αυτές που μας έκαναν όλους χαρούμενους τις τελευταίες μέρες.

* * *

Τη σκληρή πραγματικότητα πίσω από τη βιτρίνα την περιγράφουν οι ίδιοι οι πρωταθλητές, δίνοντας αποστομωτική απάντηση σε όσους συνωστίζονται για να κλέψουν λίγη από τη δόξα τους. Οπως η Ντρισμπιώτη, που προσπαθούσε να χωρέσει στην καθημερινότητά της το μεροκάματο και τη σκληρή προπόνηση, επειδή δεν είχε καμιά οικονομική στήριξη από το κράτος. `Η ο Πομάσκι και ο Τεντόγλου, που είχαν δημόσια καταγγείλει ότι πλήρωναν από την τσέπη τους ακόμα και τη διατροφή τους κατά την προετοιμασία για μεγάλες διοργανώσεις του εξωτερικού.

Το είχε πει και ο αρσιβαρίστας Ιακωβίδης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με εκείνη τη συγκλονιστική του δήλωση: «Δυστυχώς δεν μπορώ να αποδώσω στο 100% και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, για να κάνω προπόνηση και να μπορώ να αποδίδω (...) Είναι πολύ λυπηρό να ντρέπεσαι να πας στον φυσιοθεραπευτή, επειδή ξέρει την (οικονομική) κατάστασή σου. Δεν το αντέχω άλλο αυτό. Θέλω να σταματήσω, θέλω να ηρεμήσω και θέλω να γυρίσω στους δικούς μου. Την οικογένειά μου, τους φίλους μου και να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που ήταν το κίνητρό μου να συνεχίσω όλα αυτά τα χρόνια».

* * *

Το έχει πει και ο Πετρούνιας, που όταν έβρεχε έπρεπε να κάνει προπόνηση με ...ομπρέλα στο «κλειστό» του Αγίου Κοσμά. Ειδικά γι' αυτό το τελευταίο, μια βόλτα στο προπονητήριο των πρωταθλητών είναι αποκαλυπτική και ταυτόχρονα αποκαρδιωτική. Ελάχιστες εγκαταστάσεις είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθούν στις γενικότερες ανάγκες για άθληση, ενώ στις περισσότερες η κατάσταση είναι τραγική, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της απαξίωσης από το κράτος.

Το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό είναι ένας χώρος σε πλήρη εγκατάλειψη, επικίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα αθλητών και αθλουμένων. Ενας χώρος που αντί να εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες προπόνησης για τους αθλητές, παραδίδεται στην εμπορευματοποίηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους, ως η μελλοντική παραλιακή «αυλή» του καζίνο και του ουρανοξύστη στο Ελληνικό, της επονομαζόμενης «αθηναϊκής Ριβιέρας», που στηρίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

* * *

Ομοσπονδίες, αθλητές και σωματεία «γονατίζουν» από το βάρος της υποχρηματοδότησης και της αποθέωσης των «χορηγιών», που «επενδύουν» βέβαια μόνο εκεί που οσμίζονται προβολή, δημοφιλία και κέρδος. Τα ψίχουλα της κρατικής χρηματοδότησης είναι «καθρέπτης» των προτεραιοτήτων του κράτους, όπου ο μαζικός αθλητισμός, η συστηματική φροντίδα για την ανάδειξη και στήριξη αθλητών υψηλού επιπέδου βρίσκονται κυριολεκτικά στον πάτο. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον άξονα της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης.

Ενδεικτικά ως προς αυτό είναι και τα αθλητικά νομοσχέδια, όπου η στόχευση παραμένει ίδια, με όποια κυβέρνηση: Η παραπέρα εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Αυτή είναι η «πηγή» και όχι μέρος της «λύσης» του προβλήματος, όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν, με κατάπτυστα προγράμματα, όπως το «Υιοθέτησε έναν αθλητή»! Γι' αυτό χρειάζεται σήμερα ο αγώνας για επαρκή χρηματοδότηση σε Ομοσπονδίες και σωματεία, η ουσιαστική στήριξη αθλητών και προπονητών, η φροντίδα για τον ερασιτεχνικό - μαζικό αθλητισμό να γίνει υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Να αναδεικνύει τον ένοχο και να φωτίζει την πραγματική διέξοδο, την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό.

Κ. Πασ. (αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου