Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Προετοιμασία εδάφους για πογκρόμ πλειστηριασμών και κατασχέσεων

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

RIZOSPASTIS

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να σφίξει και άλλο τη θηλιά στον λαιμό των εργαζομένων, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων, προδιαγράφει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Είσπραξης των Δημοσίων Εσόδων.

Με τον «εκσυγχρονισμό» αυτό η κυβέρνηση επικαιροποιεί, «παγιώνει» και ενισχύει όλο αυτό το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, που έχτισαν διαδοχικά όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις με πλήθος αντιλαϊκών νόμων και αφορά το πώς το κράτος θα γίνει πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό στο κυνηγητό των αδύναμων, να εισπράττει, να κατάσχει, να βγάζει με συνοπτικές διαδικασίες στο σφυρί τη λαϊκή στέγη και περιουσία για να ενισχύονται οι επενδύσεις και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι άλλωστε είναι στο απυρόβλητο.

Αλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο, έστειλε ξεκάθαρο το μήνυμα στα λαϊκά στρώματα λέγοντας ότι «έχουν αναθεωρηθεί, επικαιροποιηθεί προς το δυσμενέστερο όλες οι ευρωπαϊκές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, δείχνοντας ότι θα έχουμε υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και του χρόνου. Αρα, χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί και συνετοί στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής». Προαναγγέλλει έτσι νέα οδυνηρά αντιλαϊκά μέτρα, για να συνεχίσει «η ελληνική οικονομία να έχει υψηλές αντοχές» που, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό φαίνεται από την «αύξηση - ρεκόρ» στις άμεσες ξένες επενδύσεις και στις εξαγωγές, στο τζιράρισμα εκατομμυρίων που καταγράφουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, των οποίων ο κύκλος εργασιών το πρώτο 6μηνο του 2022 είναι αυξημένος κατά 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κ.ά.

Οσο για το νομοσχέδιο είπε ότι διαμορφώνει «ένα περιβάλλον που καλλιεργεί τη φορολογική συμμόρφωση ως απόρροια της φορολογικής συνείδησης όλων μας».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, απαντώντας στις κυβερνητικές προκλήσεις σημείωσε ότι οι τόσες ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αιτία όχι το ότι λείπει... η «κουλτούρα πληρωμών» αλλά «γιατί με την πολιτική που ασκήσατε όλοι σας έχετε πραγματικά "γονατίσει" τον λαό, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τους έχετε οδηγήσει στα αδιέξοδα της υπερχρέωσης».

Οσο για το νομοσχέδιο σημείωσε ότι «αφορά το πώς το κράτος θα γίνει πιο αποτελεσματικό στην είσπραξη, στη λογική των ταχύτερων διαδικασιών, με την αξιοποίηση και των ψηφιακών ηλεκτρονικών μέσων. Μάλιστα, σε αυτήν την προσπάθεια έχετε επιστρατεύσει και τους πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς είσπραξης. Ετσι, προβλέπεται η δυνατότητα ανάθεσης της είσπραξης δημοσίων εσόδων σε ιδιώτες, τράπεζες, στα "αρπακτικά" των εισπρακτικών εταιρειών, που έχουν αποδείξει τη δεινότητά τους στο πώς θα σφίγγουν πιο σφιχτά τη "θηλιά στον λαιμό" του λαού. Σε όλους αυτούς δηλαδή δίνετε πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών να τα κάνουν "φύλλο και φτερό", περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις κ.λπ., για να μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός ο εκβιασμός σε αυτούς που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους».

Ενώ ανέδειξε με στοιχεία ότι την ίδια ώρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι που χρωστούν δισεκατομμύρια «έχουν τη δυνατότητα να εξαφανίζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε μεγάλες ανώνυμες εταιρείες με διάφορες άλλες ενδιάμεσες εταιρείες - φαντομάδες, offshore, διάφορους ανώνυμους μετόχους που μένουν στο σκοτάδι και απολαμβάνουν και τη μόνιμη φοροασυλία, αν αυτή δεν τους τη χαρίζετε με τις διάφορες νόμιμες φοροαπαλλαγές, φορολογικές ρυθμίσεις ενίσχυσης, όπως λέτε, και τόνωσης της επιχειρηματικότητας», ρίχνοντας τα χρέη τους στον κουβά του δημόσιου χρέους που φορτώνεται στον λαό.

Ζητάει και τα ρέστα από πάνω ο ΣΥΡΙΖΑ!

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ ο εισηγητής του, Τρ. Αλεξιάδης, επιδόθηκε σε διάφορες αστειότητες για να καλύψει ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση όχι μόνο θεσμοθέτησε να βγαίνουν στο σφυρί λαϊκά σπίτια με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά απογείωσε και την καταστολή χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών των σπιτιών των εργαζομένων ιδιώνυμο αδίκημα. Ετσι, «φωνάζοντας ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», προσπάθησε να ταυτίσει το ΚΚΕ με τη ΝΔ, λέγοντας ότι «από δεξιά και από το ΚΚΕ» ακούγονται τα ίδια επιχειρήματα κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς, επαναλαμβάνοντας ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί... διευκολύνουν τους εργαζόμενους μιας ναυτιλιακής εταιρείας που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους από τον εφοπλιστή. Εφτασε να ζητήσει από το ΚΚΕ «μια σαφέστατη απάντηση» αν είναι «γενικά κατά των πλειστηριασμών».

Βέβαια, πήρε την κατάλληλη απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε πολιτικά ανήθικη την τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη, τονίζοντας ότι «ζήλεψε τη δόξα της "Αυριανής"». Οσο για το ποιος ταυτίζεται με ποιον υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει πάνω από το 50% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ, όλες τις ευρωπαϊκές Οδηγίες που διαμορφώνουν το αντιλαϊκό πλαίσιο, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές ΝΑΤΟικές δαπάνες και έκανε μαζί με τη ΝΔ τη χώρα ορμητήριο με τις αμερικανικές βάσεις.

Υπενθύμισε ακόμα ότι από κοινού με τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση αλλά και τώρα στην αντιπολίτευση, απέρριψαν την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και επί των δύο κυβερνήσεων, για τη διαγραφή τόκων και μέρους του κεφαλαίου, για προστασία της λαϊκής στέγης και του εξοπλισμού των επαγγελματιών, των χωραφιών και των μέσων παραγωγής αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων. Θύμισε δε στον Τρ. Αλεξιάδη ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι υπέρ της επιτάχυνσης των πλειστηριασμών για το μεγάλο κεφάλαιο.

Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που άρχισε να ξηλώνει την αδύναμη προστασία της λαϊκής στέγης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που νομοθέτησε το ιδιώνυμο και την παραχώρηση «κόκκινων» δανείων σε funds, ενώ άλλαξε τη σειρά στις εισπράξεις από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων εταιρειών σε πτώχευση και από πρώτους που ήταν οι εργαζόμενοι, όπως των εφοπλιστικών εταιρειών, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, τους έβαλε τελευταίους.

«Οι "σωτήρες" μάς τελείωσαν», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, αναδεικνύοντας ότι η υπόθεση προστασίας της λαϊκής στέγης και των επαγγελματιών βρίσκεται στα χέρια του λαού, στην οργάνωση των αγώνων ενάντια στους πλειστηριασμούς και για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου