Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Μετανάστευσης

 

 

Σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Μέρα Μετανάστευσης (18 Δεκέμβρη) το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη, το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα αγώνα και μάχης σε όλους τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τους διωγμούς, την άγρια φτώχεια και την εξαθλίωση.

Σε όλους τους νέους και τις νέες, σε όλους τους εργαζόμενους, που έφυγαν από τη χώρα μας, αναζητώντας δουλειά και ελπίδα στο εξωτερικό.

Στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που ζουν στην Ελλάδα, πολλοί κάτω από άθλιες συνθήκες, θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της πιο άγριας εκμετάλλευσης και των άδικων διακρίσεων.

Σε όλους τους μετανάστες, πρώτης και δεύτερης γενιάς, που ζουν και εργάζονται στην πατρίδα μας, συναδέλφους, συμμαθητές και συμφοιτητές, γείτονες, συντρόφους και φίλους.

Το ΚΚΕ μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και αποκαλύπτει ότι η πραγματική αιτία του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν είναι ένα "φυσιολογικό" και "χρήσιμο φαινόμενο" ή "ατομική επιλογή" του κάθε μετανάστη και πρόσφυγα.

Ολοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η φυγή των ξεριζωμένων ήταν μια αναγκαστική απόφαση, για να σωθούν από την απελπισία, την πείνα και τον πόλεμο. Οπως και όλοι ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι και στις χώρες όπου έρχονται κουμάντο κάνουν τ' αφεντικά και κυριαρχεί η εκμετάλλευση. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν βρίσκουν τον "Παράδεισο" ούτε τη "Γη της Επαγγελίας", αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εχθρική πολιτική, νέα τεράστια εμπόδια, άδικες διακρίσεις.

Είναι χαρακτηριστική η συζήτηση που διεξάγεται αυτήν την περίοδο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση για το δημογραφικό πρόβλημα. Οι καπιταλιστές εργοδότες έχουν βγει στην παγκόσμια αγορά για να βρουν τους πιο φθηνούς εργάτες, χωρίς δικαιώματα. Με αποκλειστικό κριτήριο τη γιγάντωση των κερδών, τα κράτη ελέγχουν τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, αξιοποιούν τους ξεριζωμένους στα γεωπολιτικά παζάρια και κάνουν συμφωνίες μετακίνησης του εργατικού δυναμικού.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Από τη μια πλευρά εφαρμόζονται πολιτικές άγριας καταστολής των ξεριζωμένων στα σύνορα και εγκλωβισμού τους σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης και από την άλλη πλευρά υπογράφονται συμφωνίες εισαγωγής φθηνών εργατών από άλλες χώρες, όπως, για παράδειγμα, το πρόσφατο Μνημόνιο Ελλάδας - Μπαγκλαντές, που ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, χωρίς χαρτιά, σε πολλούς κρίσιμους κλάδους, όπως στον αγροτικό τομέα, σε τουρισμό και επισιτισμό, κατασκευές, ιματισμό, οικιακές βοηθοί και φροντίδα ασθενών και ηλικιωμένων κ.ά., και είναι έρμαια σε κάθε είδους εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, όπως συχνά και σε διάφορα εγκληματικά κυκλώματα.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, ανοίγει νέους και μεγάλους κινδύνους σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε όλο τον κόσμο, οι λαοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Την ίδια ώρα που μια χούφτα καπιταλιστές ζουν μέσα σε αμύθητα πλούτη και στη χλιδή, εκατομμύρια άνθρωποι είναι άστεγοι και άλλοι απειλούνται από πείνα και ασθένειες! Την ίδια ώρα που η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν κάνει άλματα, οι εργαζόμενοι ζουν χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδη αγαθά, όπως το ρεύμα και η θέρμανση, το καθαρό νερό!

Σ' αυτές τις συνθήκες, τα κράτη και οι κυβερνήσεις, σοσιαλδημοκρατικές και νεοφιλελεύθερες, γίνονται ολοένα και πιο αυταρχικές απέναντι στους εργαζόμενους και τους λαούς, καταπατούν δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες, εντείνουν την καταστολή ενάντια στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Ο φασισμός και οι ακραίες εθνικιστικές θέσεις αναζωπυρώνονται, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία καλλιεργούνται από τις κρατικές αρχές.

Μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους και τους λαούς είναι η πάλη και ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών.

Μόνη διέξοδος είναι η πάλη των λαών για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, πολέμους και ξεριζωμό.

Με το ΚΚΕ στον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια, για μια νέα κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!».

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου