Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Κατακραυγή

 

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι το Ισραήλ έχει «δικαίωμα στην αυτοάμυνα», αλλά «χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος», είναι βγαλμένη από τα πιο αρρωστημένα στρατιωτικά εγχειρίδια των ιμπεριαλιστών, που οι απώλειες αμάχων τούς απασχολούν μόνο στον βαθμό που προκαλούν την αντίδραση όσων βλέπουν τη φρίκη με τα μάτια τους. Οπότε, αν μπορείς να κρύψεις το έγκλημα κάτω από το χαλί, ή να το φέρεις στα μέτρα της προπαγάνδας σου, τότε ούτε γάτα ούτε ζημιά! Μπορείς χωρίς αναστολές να ασκείς το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα», δηλαδή στην κατοχή και στην εξόντωση του Παλαιστινιακού λαού! Το πόση υποκρισία και ξετσιπωσιά κρύβει αυτή η δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού, μας το δείχνει και ένα άρθρο στο γνωστό περιοδικό «Foreign Affairs», σχετικά με τους «στρατηγικούς κινδύνους» μιας χερσαίας επέμβασης στη Γάζα. Ενας από αυτούς, σύμφωνα με το άρθρο, είναι να πληγεί η «ηθική νομιμότητα» του Ισραήλ, εξαιτίας της γενικευμένης εξόντωσης αμάχων, της καταστροφής περιουσιών και της μαζικής εκδίωξης του πληθυσμού. Το περιοδικό θυμίζει ότι κάτι ανάλογο συνέβη με την εισβολή των Αμερικανών στη Φαλούτζα του Ιράκ το 2004. Η αγριότητά της προκάλεσε τεράστια διεθνή κατακραυγή και κλιμάκωση των λαϊκών αντιδράσεων, που υπήρχαν έτσι κι αλλιώς για την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τα άθλια προσχήματά της. Γι' αυτό το κράτος και οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ, σε συνεργασία με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς συμμάχους τους, εξαπολύουν τέτοια ομοβροντία προπαγάνδας και κατασκευασμένων ειδήσεων, εν αναμονή της επέμβασης στη Γάζα. Στόχος τους είναι να «ξεπλύνουν» την κατοχή και την κορύφωση της σφαγής, που θα βρει απέναντι ακόμα μεγαλύτερη τη λαϊκή κατακραυγή, όσα προπαγανδιστικά όπλα κι αν ρίξουν στην αρένα.

Το παράδειγμα...

Ποιος να το περίμενε ότι παράδειγμα για τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», που λέει και ξαναλέει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι αποκλίνει από τα ευρωπαϊκά πρότυπα, θα γινόταν η χώρα μας και μάλιστα στην οικονομία και στα δημοσιονομικά! Τον τίτλο αυτό της απένειμε την Τετάρτη η πρόεδρος της ΕΚΤ (και πρώην διευθύντρια του ΔΝΤ), κατά τη συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης στην Αθήνα. Οπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας για την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα αποτελεί «παράδειγμα ανθεκτικότητας απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις. Παράδειγμα της σημασίας τού να είμαστε μέρος κάτι μεγαλύτερου - της κοινής μας ευρωπαϊκής μοίρας».


... που έχει αξία

Το τι εννοεί η πρόεδρος της ΕΚΤ, το ξέρει καλύτερα απ' όλους ο ελληνικός λαός, που μάτωσε όλα τα προηγούμενα χρόνια με ή χωρίς μνημόνια, σε κρίση και ανάπτυξη, με περιοριστική και επεκτατική πολιτική, για να μπορεί σήμερα η ελληνική οικονομία να πλασάρεται ως «ανθεκτική σε προκλήσεις», με τον ίδιο να μετράει χτυπήματα παντού: Στο εισόδημα, στα Εργασιακά, στην Υγεία και την Παιδεία, σε λαϊκές ελευθερίες και συνδικαλιστικά δικαιώματα, που μεγαλώνουν το χάσμα ανάμεσα στο πώς ζει και στο πώς θα μπορούσε να ζει με βάση τις δυνατότητες και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Χάρισμά τους, λοιπόν, το παράδειγμα μιας Ελλάδας που όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, προσθέτουν νέα βάρη στην πλάτη του λαού για λογαριασμό του κεφαλαίου. Αυτό που έχει αξία για τον λαό είναι το παράδειγμα της άλλης Ελλάδας, του μόχθου και της βιοπάλης, που έδωσε και δίνει αγώνες, εγγράφοντας υποθήκες για ακόμα πιο δυναμική συνέχεια, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, στις κυβερνήσεις της και τις ...βέλτιστες πρακτικές της.


Υπόνομος

Γίνονται τέτοια πράγματα; Είχε ο ΣΥΡΙΖΑ πληρωμένα τρολ του διαδικτύου, που με κάλπικους λογαριασμούς αναλάμβαναν αποστολές στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, καλυμμένα πίσω από την ανωνυμία τους; Τέτοιες καταγγελίες βγαίνουν από τη «χύτρα» του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ξεπεράσει τη θερμοκρασία βρασμού και τινάχτηκε το καπάκι της. Το γεγονός βέβαια ότι τα καταγγέλλουν όσοι θίγονται από τους ίδιους μηχανισμούς που μέχρι τώρα κάλυπταν ή ανέχονταν, δείχνει ότι η ευθύνη γι' αυτόν τον εκφυλισμό ανήκει στον «όλον ΣΥΡΙΖΑ», που «λούζεται» τη σαπίλα. Αλλά μήπως δεν κάνουν τα ίδια και τα άλλα αστικά κόμματα; Μια ματιά να ρίξει κανείς στις αλληλοκατηγορίες στελεχών των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τώρα που ξεχείλισε ο υπόνομος, θα διαπιστώσει ότι ολόκληρες στρατιές διαδικτυακών μισθοφόρων «μάχονται» με τη σημαία της κομματικής προπαγάνδας, με fake news, χτυπήματα κάτω από τη μέση, ανεξέλεγκτη διασπορά κατασκευασμένων ειδήσεων και, βέβαια, ασύστολο αντικομμουνισμό από όλους. Αν κάτι πρέπει να μείνει λοιπόν απ' όλη αυτήν την ιστορία, είναι ότι ο βούρκος της διαστρέβλωσης και της παραπληροφόρησης δεν έχει πάτο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, που οι εταιρείες - ιδιοκτήτες τους και τα διάφορα επιτελεία παρουσιάζουν ως το απαύγασμα της ελεύθερης και αδιαμεσολάβητης ενημέρωσης, ακόμα και ως «εργαλείο» οργάνωσης και ανάπτυξης της πάλης του λαού, που μπορεί τάχα να υποκαταστήσει τη ζωντανή παρέμβαση και αντιπαράθεση μέσα στο κίνημα και τους φορείς του.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου