Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Αποτύπωμα

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το ΙΟΒΕ, μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι, μόλις 12 εταιρείες που ελέγχουν το εμπόριο πετρελαιοειδών στην Ελλάδα, είχαν το 2022 πωλήσεις που έφτασαν τα 17,8 δισ. ευρώ, με αύξηση 70% σε μια χρονιά και κέρδη που ξεπέρασαν τα 528 εκατομμύρια. Τα στοιχεία «βγάζουν μάτι» και γι' αυτό το Ινστιτούτο είπε να υπολογίσει και το «κοινωνικό αποτύπωμα» - όπως το χαρακτηρίζει - αυτής της «ανάπτυξης του κλάδου». Και τι βρήκε; Οτι οι εταιρείες «δημιούργησαν για τον κρατικό προϋπολογισμό έσοδα από φόρους και άλλες εισφορές που ανήλθαν σε 3,7 δισ. ευρώ». Δηλαδή, το κράτος έγδαρε κανονικά τον λαό με τους ειδικούς φόρους, που η κυβέρνηση φυλάει ως κόρη οφθαλμού, επειδή συνεισφέρουν καθοριστικά στην «υπεραπόδοση» του προϋπολογισμού, για να χρηματοδοτεί ξανά από αυτόν τους μεγάλους ομίλους! Βρήκε ακόμη πως οι συγκεκριμένες εταιρείες κατέβαλαν μισθούς στους εργαζομένους τους (χάρη θα τους έκαναν...) περίπου το 1/5 όσων κέρδισαν μια χούφτα μέτοχοι, και συγκεκριμένα 95,9 εκατ. ευρώ μεικτά. Και βέβαια ούτε λόγος για τον στεναγμό του λαού στα βενζινάδικα, στις μεταφορές, στα ταμεία των σούπερ μάρκετ από την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων. Οπως παντού, έτσι κι εδώ, το αποτύπωμα από την κερδοφορία του κεφαλαίου μένει ανεξίτηλο σε κάθε πτυχή της ζωής του λαού.

Μετόπισθεν

Καθώς το κράτος του Ισραήλ συνεχίζει τις γενοκτονικές του επιθέσεις σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, η ΕΕ διαπιστώνει αφηρημένα την «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή» και ανακοινώνει την παροχή 125 εκατ. ευρώ για να στηρίξει ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη! Η υποκρισία τους είναι προκλητική! Η ΕΕ στηρίζει με όλα τα μέσα το Ισραήλ στα εγκληματικά του σχέδια και προμηθεύει τον κατοχικό στρατό με πολεμικό εξοπλισμό. Αποτελεί μάλιστα τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό προμηθευτή του Ισραήλ μετά τις ΗΠΑ. Τα τελευταία 10 χρόνια, οι χώρες της ΕΕ έχουν συνάψει στρατιωτικές συμβάσεις ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ με το κράτος - δολοφόνο, από τα οποία άνω των 600 εκατ. αφορούν συμφωνίες για το 2022 για προμήθεια πυρομαχικών, όπλων και εξαρτημάτων για στρατιωτικά αεροσκάφη και οχήματα. Με αυτά, δηλαδή, που το Ισραήλ εξοντώνει τώρα κατά χιλιάδες τον Παλαιστινιακό λαό. Για την Ιστορία, στις 28 Νοέμβρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα σχέδιο χρηματοδότησης 18 εκατ. ευρώ με τίτλο «Περιφερειακή συνεργασία ΕΕ - Ισραήλ για την υποστήριξη των Συμφωνιών του Αβραάμ και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής». Μαζί με τα όπλα, δηλαδή, προσφέρει στο Ισραήλ και στήριξη στα μετόπισθεν, διαφημίζοντας την «εβραϊκή ζωή» και καταδιώκοντας με την κατηγορία του αντισημιτισμού όποιον εκδηλώνει την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.


Στριγγλίζουν

Ρεσιτάλ κυνισμού και πολεμικής προπαγάνδας από τα «ΝΕΑ», στον σχολιασμό του αμερικανικού «βέτο» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που μπλόκαρε «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στην πολύπαθη Γάζα». Μετά από 18.000 νεκρούς Παλαιστίνιους από την ισραηλινή επιδρομή και με τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου να κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των λαών της περιοχής, ο αρθρογράφος του συγκροτήματος Μαρινάκη γράφει: «Οταν οι ανθρωπιστές σταματήσουν ανθρωπιστικά το πυρ, με τους φονιάδες της Χαμάς τι θα γίνει; (...) Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει να δώσουν ασυλία σε εκείνους που τους σφάζουν. Ούτε για ποιον λόγο πρέπει οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα να το ζητούν... Κανένα υπεύθυνο κράτος στον κόσμο δε θα δεχόταν να θέσει τους πολίτες του στο έλεος μιας συμμορίας φανατικών δολοφόνων. Γιατί να το κάνει το Ισραήλ;». Δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο συγκεκριμένος δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα για το σχέδιο του Ισραήλ περί εξόντωσης των Παλαιστινίων και εκτοπισμού από τη Γάζα όσων επιζήσουν, προκειμένου να ελέγξει πλήρως την περιοχή και να βάλει παράλληλα στο χέρι τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ακτές της. Αυτός ο σχεδιασμός, με τον οποίο κλιμακώνεται η δολοφονική δράση του Ισραήλ τα τελευταία 75 χρόνια, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την ενεργή εμπλοκή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Γι' αυτό δεν θέλουν να ακούσουν ούτε καν για «ανθρωπιστική εκεχειρία». Στόχος τους είναι να μη μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα και γι' αυτό στριγγλίζουν τα παπαγαλάκια τους ενάντια σε όποιον στέκεται δίπλα στον Παλαιστινιακό λαό.


Βδέλλα

Μόλις το 14% των Ελλήνων κατάφεραν το προηγούμενο 12μηνο να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους χωρίς δυσκολία, σύμφωνα με τα στοιχεία του φθινοπωρινού ευρωβαρόμετρου. Από τους υπόλοιπους, το 50% απάντησε ότι δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει «ανά διαστήματα» και το 36% ότι βρίσκεται σε μόνιμη δυσκολία αποπληρωμής. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες θέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά καταγράφονται επίσης αυξημένα. Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης, μόλις το 36% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πληρώνει τους λογαριασμούς του χωρίς δυσκολία. Και ενώ η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα είναι τραγική, η κυβέρνηση και τα μονοπώλια της Ενέργειας ετοιμάζουν έναν νέο γύρο επίθεσης στις τσέπες του λαού με τα χρωματιστά τιμολόγια, εξαναγκάζοντάς τον να γίνει τζογαδόρος στη ρουλέτα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Ούτε οι κρατικές επιδοτήσεις - ψίχουλα ούτε τα άλλα μέτρα - παρωδία κυβέρνησης και ΕΕ κατάφεραν να ανακουφίσουν τον λαό από τη μεγάλη ακρίβεια στο ρεύμα, οι τιμές του οποίου ταλαντώνονται σήμερα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν από ενάμιση και δύο χρόνια. Η Ενέργεια - εμπόρευμα είναι βδέλλα για το λαϊκό εισόδημα και μόνο ο αγώνας για να χάσει το κεφάλαιο μπορεί να δώσει έστω και μια μικρή ανάσα στον λαό.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου