Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Μύθοι

 

Τουλάχιστον ένας στους πέντε απασχολούμενους (21%) εργάζονται πάνω από 48 ώρες τη βδομάδα στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το γ' τρίμηνο του 2023. Καταρρέει έτσι ο διαδεδομένος και συκοφαντικός μύθος για τους «τεμπέληδες» Ελληνες, αλλά και ο προκλητικός ισχυρισμός - που ακούγαμε ιδιαίτερα τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης - ότι «καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε» και γι' αυτό «χρεοκόπησε η χώρα». Επίσης, ένας στους δύο (49,2%) μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες εργάζονται από 40 έως και 47 ώρες τη βδομάδα. Αν και στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται και όσοι εργάζονται έως και 40 ώρες, εντούτοις γίνεται φανερό ότι ένα σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού απασχολείται πάνω από το συμβατικό 40ωρο. Στην εποχή της ψηφιακής έκρηξης και της απογείωσης της παραγωγικότητας, ολοένα και πιο πολλοί ζούνε για να δουλεύουν και δεν δουλεύουν για να ζούνε, χωρίς χρόνο για ξεκούραση, κοινωνική και οικογενειακή ζωή, ψυχαγωγία. Να απευθυνόταν άραγε σε αυτούς ο υπουργός Εργασίας, όταν έλεγε ότι «θα μας παρακαλάνε να δουλεύουν Κυριακή», ή όταν ισχυριζόταν ότι είναι απαίτηση των εργαζομένων να «κανονικοποιηθεί» με τον άθλιο νόμο του η δουλειά σε δύο εργοδότες;

Κολόμβοι

«Τι έχει αλλάξει στον καπιταλισμό; Είναι ότι έχει αποκοπεί η σχέση των κερδών με τις επενδύσεις», αποφάνθηκε ο Τσακαλώτος στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, λέγοντας πως «δεν υπάρχει τίποτα που να εγγυάται ότι έχουμε την ποσότητα και ποιότητα των επενδύσεων που χρειαζόμαστε», ειδικά σε ό,τι αφορά την «πράσινη μετάβαση». «Γι' αυτό μιλάμε για αναπτυξιακό κράτος και όχι επειδή είμαστε κρατιστές», είπε, προσθέτοντας ότι «ο Μπάιντεν στην Αμερική το προσπαθεί». Κανένα νέο φαινόμενο δεν ανακάλυψαν οι «Κολόμβοι» της «Νέας Αριστεράς», όταν μιλάνε για τα κεφάλαια που λιμνάζουν επειδή δεν βρίσκουν κερδοφόρα διέξοδο, την αιτία δηλαδή της καπιταλιστικής κρίσης. Καρφώνονται, όμως, για το τι εννοούν «αναπτυξιακό κράτος»: Τίποτα περισσότερο από το αστικό κράτος που δίνει «ζεστό» χρήμα και «κίνητρα» στους επιχειρηματικούς ομίλους για την κερδοφόρα επένδυση σωρευμένων κεφαλαίων. Αυτό δηλαδή που «προσπαθεί» ο Μπάιντεν, τον οποίο έχουν «κορόνα στο κεφάλι τους» ο ΣΥΡΙΖΑ 1 και ο ΣΥΡΙΖΑ 2, τόσο που να απορείς τι χωρίζει τους παραμένοντες από τους αποχωρήσαντες οπαδούς των ...«Δημοκρατικών» των ΗΠΑ. Αλλά τι τους χωρίζει κι από την κυβέρνηση της ΝΔ, που αναμασάει τα ίδια παραμύθια, περί αύξησης των επενδύσεων που θα φέρει τάχα καλύτερα εισοδήματα, όταν οι πραγματικοί μισθοί κατρακυλάνε, η ακρίβεια θεριεύει και η εμπορευματοποίηση των πάντων κάθεται σαν βδέλλα πάνω στο λαϊκό εισόδημα.


Προετοιμασίες

Παράλληλα με τη συζήτηση για την «Ασφάλεια και Αμυνα» στο τελευταίο για φέτος Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την περασμένη Τετάρτη καταλήχθηκαν ο πολιτικός και ο στρατιωτικός προϋπολογισμούς του ΝΑΤΟ για το 2024. Ο πρώτος περιλαμβάνει τις μισθοδοσίες του προσωπικού, τις λειτουργικές δαπάνες και τις δαπάνες προγραμματισμού του Αρχηγείου του ΝΑΤΟ και του προσωπικού του διεθνώς. Ο άλλος καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα των αρχηγείων της Δομής Διοίκησης, των αποστολών και των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. Οι δύο προϋπολογισμοί καταγράφουν αύξηση 18,2% και 12%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2023, που ήταν επίσης αυξημένοι. Θυμίζουμε ότι από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, το 2022, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να «επενδύσουν» περισσότερα, «ως απάντηση στον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό και τις απειλές για την ευρωατλαντική ασφάλεια», ενώ στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, το 2023, έλαβαν περαιτέρω μέτρα «για να ενισχύσουν την αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ», εξασφαλίζοντας και τους αναγκαίους πόρους. Η πολεμική προετοιμασία της ευρωατλαντικής συμμαχίας κλιμακώνεται και αυτό δείχνουν οι φουσκωμένοι προϋπολογισμοί της, την ώρα μάλιστα που οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις συμμετέχουν ήδη σε δύο πολέμους στη γειτονιά μας και σε δεκάδες ιμπεριαλιστικές αποστολές ανά τον κόσμο.


Γενναιόδωρο

Μετά τις αλλεπάλληλες «μεταρρυθμίσεις» του ασφαλιστικού συστήματος την τελευταία 30ετία, που αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και έριξε στα τάρταρα τις συντάξεις, ο ΟΟΣΑ κατατάσσει με έκθεσή του την Ελλάδα στις πλέον ...γενναιόδωρες σε ό,τι αφορά τους όρους ασφάλισης και τις συντάξεις. Η έκθεση επισημαίνει ότι η χώρα μας βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στα ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων, με ποσοστό 80%, αλλά χαμηλότερα σε ό,τι αφορά τη φορολογία των συντάξεων, ενώ οι ηλικίες συνταξιοδότησης είναι κάτω από τα 60 για ορισμένες κατηγορίες γυναικών και οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές είναι «ακριβές». Μια «σούμα» όλων αυτών οδηγεί στις εξής κατευθύνσεις του ιμπεριαλιστικού οργανισμού για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος: Μειώστε κι άλλο τις συντάξεις, αυξήστε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις κατηγορίες εκείνες που επλήγησαν λιγότερο από προηγούμενες ανατροπές, φορολογήστε σκληρότερα τους συνταξιούχους και μειώστε κι άλλο τις ασφαλιστικές εισφορές, από το οποίο ωφελούνται βέβαια πρώτα απ' όλα οι εργοδότες, ενώ οι ασφαλισμένοι αργά ή γρήγορα θα κληθούν να πληρώσουν από άλλη τσέπη το μάρμαρο των ελλειμματικών ταμείων. Παρεμπιπτόντως, μιλάμε για τον ΟΟΣΑ, οι συστάσεις του οποίου είναι «ευαγγέλιο» για την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα. Οχι μόνο στο Ασφαλιστικό και στις συντάξεις, αλλά και στην Παιδεία και στην Υγεία, όπου το επόμενο διάστημα έρχονται βροχή τα νομοσχέδια με τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου