Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Υπερωρίες στην παραγωγή και διάδοση fake news

 


Εικόνα 3
Εικόνα 3
Την Τετάρτη 1/11 η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ πραγματοποίησε μια εκδήλωση - συμβολή στην αναμέτρηση με τα fake news του πολέμου. Από τις ομιλίες, τις παρεμβάσεις και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αναδείχθηκε ότι η ισραηλινή προπαγάνδα αναποδογυρίζει την πραγματικότητα για το τι πραγματικά συμβαίνει στη Γάζα και όχι μόνο.

Στην εκδήλωση, με τίτλο «Τα fake news του πολέμου: Εργαλείο προπαγάνδας για το "ξέπλυμα" της ισραηλινής κατοχής και της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ διαλέγουμε τη σωστή πλευρά της Ιστορίας!», παρουσιάστηκαν στοιχεία που έχει ήδη αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», αλλά και νέα. Κάποια από αυτά δημοσιεύουμε πιο κάτω.

Η στρατιωτική βάση που κρύφτηκε

Οι ιστορίες παραπληροφόρησης που μεταδοθήκαν μετά τις 7 Οκτώβρη και την επίθεση της Χαμάς έχουν απλώσει μια πυκνή «ομίχλη πολέμου». Νέες μαρτυρίες και στοιχεία που αποκαλύπτονται κλονίζουν το «αφήγημα» που προσπάθησε να παρουσιάσει από την πρώτη ώρα το Ισραήλ, αλλά δεν βρίσκουν τόσο εύκολα χώρο στα Μέσα Ενημέρωσης που έχουν αναλάβει ρόλο πλυντηρίου της κατοχικής σφαγής.

Στο περίφημο rave party, για παράδειγμα, με δυσκολία βρίσκει κανείς χάρτη της περιοχής που να περιλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη των 3-4 χλμ. από τον χώρο της εκδήλωσης. Και αυτό επειδή αν «ανοίξει» η εικόνα, αποκαλύπτεται η στρατιωτική βάση που βρίσκεται νότια του κιμπούτς Re'im (εικόνα 1).

Εικόνα 2
Εικόνα 2
Το στρατόπεδο αυτό αποτελεί έδρα της Μεραρχίας Γάζας του ισραηλινού στρατού (IDF) και παράλληλα λειτουργεί ως βάση drones και επιχειρήσεων παρατήρησης. Στη βάση αυτή, που αποτέλεσε έναν από τους πρώτους στόχους της επίθεσης, σημειώθηκαν σφοδρές μάχες και ο IDF δήλωσε ότι την ανακατέλαβε μόλις το απόγευμα της 7ης Οκτώβρη.

Το σημείο του rave party έχει εντοπιστεί σε απόσταση μικρότερη των 5 χλμ. από το τείχος του Ισραήλ στη Γάζα, μεταξύ των κιμπούτς Be'eri και Re'im, στα οποία επίσης έγιναν μάχες. Αρχικά επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η επίθεση έγινε σε ένα «ανυπεράσπιστο» και «αφύλακτο» πλήθος. Ομως σε βίντεο που κυκλοφόρησαν αργότερα στο διαδίκτυο διακρίνονται ισραηλινές δυνάμεις να ανοίγουν πυρ μέσα στο πλήθος, στοχεύοντας μέλη της Χαμάς, ενώ το «ABC News» κατάφερε να διασταυρώσει την άφιξη ενός τανκ του IDF στον χώρο του πάρτι στις 8.30 π.μ. Σύμφωνα με έρευνα του NBC, μάχες γύρω από τον χώρο συνεχίστηκαν τουλάχιστον μέχρι τις 10 π.μ.1

Χαρακτηριστικό είναι και το βίντεο (εικόνα 2) που κατέγραψε ένας επιζών: Βγαίνοντας από τον χώρο του πάρτι, αντικρίζει στην πύλη ένα στρατιωτικό όχημα του IDF το οποίο είχε ήδη τεθεί εκτός μάχης. Σε άλλο βίντεο, από την κάμερα ασφαλείας του κιμπούτς Yachini, δύο Ισραηλινές γυναίκες καταγράφονται κυριολεκτικά ανάμεσα σε μαχητές της Χαμάς και Ισραηλινούς να πυροβολούν (εικόνα 3).

Εικόνα 4
Εικόνα 4
Με άλλα λόγια: Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη έγινε σε περιοχή με μεγάλη στρατιωτική παρουσία των Ισραηλινών, όπου δόθηκαν πολύνεκρες μάχες. Ακόμα και τα κιμπούτς δεν είναι αφύλακτα, αλλά διαθέτουν δική τους φύλαξη, με στρατιωτική εκπαίδευση. Πολλοί από τους Ισραηλινούς βρέθηκαν ξαφνικά σε διασταυρωμένα πυρά ή «εξουδετερώθηκαν» από τον ισραηλινό στρατό μαζί με τους Παλαιστίνιους, που προσπαθούσαν να τους πάρουν ομήρους.
Τόπος σφαγής και ...συνέντευξης Τύπου

Το κιμπούτς Be'eri παρουσιάστηκε ως «τόπος σφαγής πολλών αμάχων». Εκεί ο IDF μάζεψε στις 11/10 δεκάδες δημοσιογραφικά συνεργεία προκειμένου να παρουσιάσει τις «αποδείξεις», σχεδόν πέντε μέρες μετά την εισβολή της Χαμάς. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το συνεργείο της ΕΡΤ. Στην οθόνη διαβάζουμε: «Η ΕΡΤ μέσα σε μαρτυρικά κιμπούτς - Χάος και θάνατος - "Βρήκαμε διαμελισμένα πτώματα μωρών"».

Η τελευταία φράση ανήκει στον Ισραηλινό αξιωματικό που κάνει την «ενημέρωση», ενώ γύρω υπάρχουν κι άλλοι δημοσιογράφοι. Στη συνέχεια η κάμερα καταγράφει βλήματα όλμων - που παραπέμπουν σε ισραηλινά πυρομαχικά των 120 mm - και σπίτια με σοβαρές καταστροφές, σχεδόν γκρεμισμένα.

Με μια προσεκτική ματιά, η «ομίχλη» διαλύεται. Εχοντας παρακολουθήσει το ίδιο «τουρ» του IDF, δημοσιογράφος του «Guardian» γράφει: «Κτίρια το ένα δίπλα στο άλλο έχουν καταστραφεί, είτε από την επίθεση της Χαμάς είτε στις μάχες που ακολούθησαν. Τα κοντινά δέντρα θρυμματίστηκαν και οι τοίχοι μετατράπηκαν σε τσιμεντένια ερείπια, εκεί που ισραηλινά τανκς ανατίναξαν τους μαχητές της Χαμάς όπου κρύβονταν. Δάπεδα κατέρρευσαν σε πατώματα».2


Για τις μάχες στο συγκεκριμένο κιμπούτς υπάρχει η εξής αποκαλυπτική μαρτυρία κατοίκου στην ισραηλινή «Haaretz»: «Το βράδυ της Δευτέρας 9 Οκτώβρη και μόνο αφού οι διοικητές στο πεδίο έλαβαν δύσκολες αποφάσεις - συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών σπιτιών, με όλους τους ενοίκους τους μέσα, για να εξοντώσουν τους τρομοκράτες μαζί με τους ομήρους - ολοκλήρωσε ο ισραηλινός στρατός την ανακατάληψη του κιμπούτς». Το τίμημα, σύμφωνα με την ίδια περιγραφή, «ήταν τρομερό»: «Τουλάχιστον 112 άνθρωποι του Be'eri σκοτώθηκαν. Αλλοι απήχθησαν» από μαχητές της Χαμάς που κατάφεραν να διαφύγουν.

Τα ισοπεδωμένα σπίτια που παρουσίασε και η ΕΡΤ στο Be'eri είναι αναμφίβολα κατεστραμμένα από βαρέα όπλα και τανκς του IDF. Οι μαχητές της Χαμάς, που εμφανίζονται να μεταφέρονται ακόμα και με μηχανάκια, είναι αδύνατον να κουβάλησαν μαζί τους ολμοβόλα των 200 κιλών και βλήματα που ζυγίζουν πάνω από 15 κιλά το καθένα. Αυτά τοποθετήθηκαν μπροστά από τα σπίτια για τις ανάγκες της φωτογράφισης. Μάλιστα, φωτογραφία από αέρος σε ένα από τα σπίτια αυτά αποτυπώνει σημάδια ερπυστριών στα χαλάσματα (εικόνα 4).

Ούτε καν οι αυτοσχέδιες ρουκέτες της Χαμάς, που φέρουν εκρηκτικές κεφαλές βάρους 8-10 κιλών, δεν μπορούν να προκαλέσουν τέτοια καταστροφή. Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η περιγραφή, από την «Jerusalem Post», της καταστροφής που προκάλεσαν το 2014 όχι μία, ούτε δυο, αλλά 116 παλαιστινιακές ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν προς την Ασκελόν:

Εικόνα 1
Εικόνα 1
«Ενα σπίτι στην Ασκελόν υπέστη ένα άμεσο χτύπημα (...) Οι διασώστες περιέθαλψαν 40 άτομα μετά την επίθεση. 20 από τους τραυματίες υπέστησαν ελαφρά τραύματα από σπασμένα τζάμια. Τα άλλα 20 θύματα υπέστησαν σοκ. (...) Θραύσματα ρουκέτας έπεσαν στην αυλή ενός νηπιαγωγείου στο Ασντοντ. Τα θραύσματα προκάλεσαν πτώση ηλεκτρικού καλωδίου»...3

Τα παραπάνω μπορεί να επιβεβαιώσει και ζωντανή σύνδεση συνεργείου της ΕΡΤ στις 10/10, σε σημείο όπου ένα κτίριο χτυπήθηκε από 2 ρουκέτες στην Ασκελόν, με την ανταποκρίτρια να αναφέρει ότι από το χτύπημα έσπασαν τα τζάμια και έπεσαν κομμάτια, δηλαδή σοβάδες...4

Πηγές:

1. https://abcnews.go.com/International/timeline-israel-supernova-music-festival-civilian-massacre/story?id=103892969

2. https://www.theguardian.com/world/2023/oct/11/it-was-a-pogrom-beeri-survivors-horrific-attack-hamas-terrorists

3. https://www.jpost.com/arab-israeli-conflict/rocket-sirens-pierce-air-after-quiet-night-in-israel-372327

4. https://www.youtube.com/watch?v=6rMYX-9cpRI



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου