Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Πάνε πακέτο

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει βάλει στόχο να «ξεπλύνει» κάθε αντιδραστικό σύνθημα που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της χώρας από το 1950 μέχρι σήμερα. Αφού λοιπόν ο Κασσελάκης μάς είπε ότι δεν χαρίζει το «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια» στη «Δεξιά», αφού η Κουμουνδούρου μάς ενημέρωσε για περιοδείες του Κασσελάκη στη ...«Βόρεια Ηπειρο», αφού «έχει γράψει» 4 χρόνια συγκυβέρνησης (μαζί με τα στελέχη της σημερινής Νέας Αριστεράς) με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, την περασμένη Τρίτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Παππάς, σχολιάζοντας την ομιλία Ράμα στην Αθήνα, είπε ότι «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Δεν ξέρουμε αν το θυμάται ως σύνθημα του ΠΑΣΟΚ του 1980 ή της Χρυσής Αυγής του 2012, ωστόσο το «ποιόν» του συνθήματος είναι συγκεκριμένο. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι κάποια πράγματα πάνε πακέτο: Εθνικισμός και κλείσιμο του ματιού στα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά, και ταυτόχρονα υποκλίσεις στον ευρωατλαντικό παράγοντα και κοσμοπολιτισμός. Γιατί ναι μεν «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», αλλά η Αλεξανδρούπολη, η Σούδα, η Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, ο Αραξος, η Ανδραβίδα, σχεδόν όλα τα λιμάνια της χώρας και τα αεροδρόμια, τα όπλα του Ελληνικού Στρατού, τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, τα πολεμικά αεροσκάφη «ανήκουν» στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και τους σχεδιασμούς τους... με τις υπογραφές του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Λιβανιστήρι

Το ανέκδοτο με τον Τοτό που είχε διαβάσει για το μυρμήγκι, αλλά η δασκάλα τον ρώτησε για τον ελέφαντα, θύμισε την Πέμπτη ο Αδ. Γεωργιάδης. Ρωτήθηκε λοιπόν για τις εφημερίες τρόμου στα δημόσια νοσοκομεία, με χαρακτηριστικές τις εικόνες δεκάδων ασθενών να ξεροσταλιάζουν στα Επείγοντα του «Γεννηματά». Και αντί να πει κάτι γι' αυτό, άρχισε το λιβανιστήρι στο κράτος του Ισραήλ, ιδιαίτερα για τις μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης που εφαρμόζονται σε νοσοκομεία του Τελ Αβίβ για τη διαλογή ασθενών. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας βρέθηκε πρόσφατα στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, πλέκοντας το εγκώμιο στην κυβέρνηση Νετανιάχου, τη στιγμή που αυτή ισοπέδωνε νοσοκομεία στη Γάζα. Οπως φαίνεται όμως, αυτό το ταξίδι τον έχει σημαδέψει για τα καλά, αφού από τότε, κάθε δεύτερη λέξη του είναι για το Ισραήλ! Πάλι καλά βέβαια που αρκέστηκε να απαντήσει σαν τον Τοτό, και δεν άρχισε τα ...ανέκδοτα για τίποτα αντισημιτιστές - τρομοκράτες που ευθύνονται για τις ουρές στα Επείγοντα του «Γεννηματά».


Ανατρεπτικά

Στην οικονομική πολιτική της ΕΕ αναφέρθηκε ο Γ. Βαρουφάκης, επικεφαλής του «ΜέΡΑ25 - Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά», αποδίδοντας με ...μαεστρία το περιεχόμενο της «ανατροπής». «Εμείς με το ΜέΡΑ25 κατεβήκαμε πανευρωπαϊκά το 2019 με τη "Νέα Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη", μιλούσαμε για 500 δισ. επενδύσεων τον χρόνο μέσα από έναν συνδυασμό ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό αγνοήθηκε και το αποτέλεσμα είναι σήμερα να είμαστε τόσο πίσω από τις ΗΠΑ, οι οποίες με τον Μπάιντεν ουσιαστικά το έκαναν αυτό σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, και την Κίνα βεβαίως που επενδύει 20 χρόνια όσο η Ευρώπη δεν επενδύει. Τουλάχιστον τώρα θα έπρεπε να πέσει στο τραπέζι της συζήτησης τι χρειάζεται για ένα επενδυτικό πρόγραμμα μίνιμουμ 500 - 600 δισ. τον χρόνο». Πράγματι «ανατρεπτικές» οι θέσεις του Βαρουφάκη και του ΜέΡΑ25. Οχι όμως για τον λαό, αλλά για τους επενδυτές και τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα ευρωπαϊκά μονοπώλια που ζητούν ακόμα περισσότερα «πακέτα» με ζεστό χρήμα. Λεφτά που δεν πέφτουν βέβαια από τον ουρανό, αλλά από τον κλεμμένο ιδρώτα των ευρωπαϊκών λαών και πάνε πακέτο με αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, για τις «μπίζνες» του κεφαλαίου, «πράσινες» και «μαύρες». Πάντως, την ανησυχία του Βαρουφάκη, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, την ενστερνίζονται απόλυτα, όχι μόνο τα μονοπώλια και οι γραφειοκράτες της ΕΕ, αλλά και όλα τα άλλα κόμματα στην Ελλάδα, είτε είναι οπαδοί τού «καν' το όπως ο Μπάιντεν», είτε όχι.


Πόρισμα

Το πολυσέλιδο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων τους οποίους όρισαν συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη και παραδόθηκε στη Δικαιοσύνη δίνει νέα τροπή στην έρευνα για τις ευθύνες και τους ενόχους του εγκλήματος. Τα νέα στοιχεία ενισχύουν τις καταγγελίες για την παράνομη μεταφορά εύφλεκτων υλικών από την εμπορική αμαξοστοιχία, ενώ προσθέτουν σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο φόρτωσής της, που τη μετέτρεψε σε δολοφονικό εργαλείο αμέσως μετά τη σύγκρουση με το επιβατηγό τρένο. Ερωτήματα προκύπτουν και για το πραγματικό δρομολόγιο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, καθώς έχει εξαφανιστεί το βιντεοληπτικό υλικό από διάφορα σημεία της διαδρομής που ακολούθησε. Ολα αυτά δικαιώνουν την αγανάκτηση των συγγενών των θυμάτων για την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει την πραγματική αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στο έγκλημα και, βέβαια, τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες στελεχών της που εμπλέκονται στη λειτουργία του σιδηρόδρομου. Τα ερωτήματα αυτά επαναλάμβανε και το Πόρισμα του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή, το μόνο που έβαζε «το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων» της στρατηγικής «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρομικών μεταφορών, φωτίζοντας τη μεγάλη εικόνα όλων των επιμέρους στοιχείων που αποκαλύπτει η επιμονή των συγγενών απέναντι στην προσπάθεια συγκάλυψης από το κράτος. Σε κάθε περίπτωση, το έγκλημα στα Τέμπη δεν πρόκειται να ξεχαστεί και θα φροντίσει γι' αυτό η λαϊκή και νεολαιίστικη πάλη, η μόνη που στριμώχνει πραγματικά την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα - στυλοβάτες της επικίνδυνης πολιτικής της ΕΕ.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου