Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Κανένας εργαζόμενος να μην ψηφίσει ό,τι και τ' αφεντικά!

 

Ο ΣΕΒ ...ενημερώνει τους εργαζόμενους με ποια κριτήρια να πάνε στην κάλπη
Ο ΣΕΒ ...ενημερώνει τους εργαζόμενους με ποια κριτήρια να πάνε στην κάλπη
Ολα τους τα «χαρτιά» ρίχνουν το κεφάλαιο και τα αστικά επιτελεία στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών. Εκτός από τα γνωστά και «σημαδεμένα», δηλαδή την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, που ορκίζονται στους στόχους και στην πολιτική της ΕΕ, άμεση δράση αναλαμβάνουν μεγαλομέτοχοι, διευθυντές και CEO, με απευθείας παρεμβάσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς, για να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα ως κριτήριο ψήφου των εργαζομένων.

Ενα μικρό μόνο δείγμα αποκάλυψε τις προηγούμενες μέρες ο «Ριζοσπάστης»... Πρόκειται για την επιστολή μεγάλου φαρμακευτικού ομίλου προς τους εργαζόμενους και ένα άρθρο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Και τα δύο πλαισιώνουν τις πιο κεντρικές παρεμβάσεις της εργοδοσίας, όπως είναι για παράδειγμα η εκδήλωση και η ειδική έκδοση του ΣΕΒ για τις ευρωεκλογές, ή οι δημόσιες παρεμβάσεις επικεφαλής τραπεζών, γνωστών επιχειρηματιών και άλλων.

Πού συγκλίνουν όλες αυτές οι παρεμβάσεις; Στην «ανάγκη» να ψηφιστούν κόμματα της ΕΕ, για να μείνει η χώρα σε «σταθερή πορεία ανάπτυξης», σε ένα «παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον». Κι όλα αυτά, με ένα προκλητικό «ψαλτήρι» στις «αξίες» της ΕΕ, στη «σταθερότητα» και στα «οφέλη» που διασφαλίζει τάχα η συμμετοχή της χώρας σ' αυτήν.

Βέβαια, οι εργαζόμενοι και ο λαός ξέρουν καλά πως η μόνη «σταθερότητα» που υπάρχει για παράδειγμα στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, είναι αυτή των κερδών. Γιατί σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ίδιοι, μόνο σταθερότητα δεν βλέπουν! Ενα σκεύασμα μπορεί να πωλείται ή να αποσύρεται, ανάλογα με το τι προσφέρει μεγαλύτερο κέρδος στον όμιλο. Φάρμακα μπαινοβγαίνουν στις λίστες των αποζημιούμενων, ενώ πέρσι είχαμε μέχρι και ελλείψεις αντιπυρετικών για παιδιά!

Αλλά και στα σούπερ μάρκετ, η «σταθερότητα» υπάρχει μόνο στις αυξητικές τάσεις της κερδοφορίας και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Γιατί οι τιμές στα ράφια έχουν γίνει ...ασανσέρ μιας μόνο κατεύθυνσης (!) (ανοδικής) και ο λαός ζαλίζεται με τα ψώνια της βδομάδας.

Και στις παρεμβάσεις της μεγαλοεργοδοσίας διακρίνεται η «αγωνία» τους για μια πιο ανταγωνιστική ΕΕ, που μεταφράζεται σε νέες θυσίες για τους εργαζόμενους και τον λαό, από την άλλη βγάζει μάτι αυτό που φοβούνται: Να μην εκφραστεί και στην κάλπη η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση του εργαζόμενου λαού, όπως αποτυπώνονται και στις αρνητικές γνώμες για την ΕΕ του κεφαλαίου, της εκμετάλλευσης, του πολέμου. Οπως αποτυπώθηκαν και στις μεγάλες εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις των περασμένων μηνών, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, ενάντια στην ΚΑΠ και άλλα.

Το δίλημμα λοιπόν μπροστά στην κάλπη είναι καθαρό: Θα ψηφίσουν οι εργαζόμενοι τα ίδια κόμματα με τα αφεντικά τους; Θα «αλέσει» η κάλπη την επιθυμία του λαού να ζήσει καλύτερα με τον σχεδιασμό του κεφαλαίου την επόμενη μέρα να του φορτώσει κι άλλα δεινά στον σβέρκο του; Θα εκφράσουν με την ψήφο τους την ίδια αγωνία για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, που στην εργοδοσία φέρνει κέρδη και στον λαό νέα μνημόνια διαρκείας, ακρίβεια και χαράτσια.

`Η θα βγει ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ, που εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού απέναντι σ' αυτά της εργοδοσίας και της ΕΕ; Που μπαίνει μπροστά για την οργάνωση της πάλης, διεκδικεί σύγχρονα δικαιώματα και φωτίζει τον δρόμο της αντεπίθεσης για αποδέσμευση από την ΕΕ, με τον λαό ιδιοκτήτη όλου του πλούτου που παράγει;

Η ΕΕ είναι πίσω από όλα τα «θέλω» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, και για τον ίδιο λόγο πίσω από κάθε πρόβλημα του λαού και της νεολαίας. Δικές της κατευθύνσεις είναι τα 13ωρα, η 6ήμερη δουλειά, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κ.ο.κ. Αυτές τις κατευθύνσεις συνδιαμορφώνουν στο Ευρωκοινοβούλιο η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου και μετά συναινούν στην εφαρμογή τους στην Ελλάδα.

Ο κάθε εργαζόμενος στο παραβάν θα είναι μόνος με τη συνείδησή του, δεν έχει κανέναν λόγο να ψηφίσει ό,τι και τα αφεντικά. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να ψηφίσουν «υπέρ της ΕΕ», όπως τους υπαγορεύει η γραμμή των επιχειρηματικών ομίλων, να δώσουν ψήφο δηλαδή σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και τα συμπληρώματά τους. Μια τέτοια ψήφος θα μετρήσει στην αντιλαϊκή «φαρέτρα» της επόμενης μέρας.

Αντίθετα, με ψηλά το κεφάλι και περήφανα μπορούν να κάνουν την επιλογή που δεν θα μετανιώσουν, να ψηφίσουν ΚΚΕ δίνοντας χαστούκι στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και το σύστημά τους. Να δώσουν και έτσι απάντηση στην τρομοκρατία, στους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα. Αυτή η ψήφος θα μετρήσει την επόμενη μέρα δυναμώνοντας τη γνήσια μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση!

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου