
«Από συμβουλές "χορτάσαμε"» σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, απαιτώντας να παρθούν τώρα μέτρα για το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών, όχι για διαγραφές και φίμωση των φοιτητών.
Αναλυτικά, στο σχόλιο του, το Γραφείο Τύπου σημειώνει τα εξής:
«Αυτές τις μέρες οι νέοι και οι νέες “χορτάσαμε” συμβουλές από τους κυβερνητικούς “ειδήμονες”.
Πριν από μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός κουνούσε το δάχτυλο στους “τεμπέληδες” φοιτητές που καθυστερούν να πάρουν πτυχίο ενώ “το κράτος προσφέρει δωρεάν δημόσια παιδεία”! Σήμερα η “μαρτυριάρα” υπουργός παιδείας παραδέχτηκε ότι η “δωρεάν παιδεία” κοστίζει πανάκριβα “αδειάζοντας” τον Μητσοτάκη.
Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός διαφήμιζε στο tik tok ότι “βρέχει λεφτά” για τους φοιτητές με το στεγαστικό επίδομα που αποτελεί “σταγόνα στον ωκεανό” και μάλιστα για ελάχιστους δικαιούχους. Σήμερα η υπουργός παιδείας καλεί τους απόφοιτους και τις οικογένειές τους να επιλέξουν “με μεγάλη προσοχή” σχολή συνυπολογίζοντας το δυσβάσταχτο κόστος φοίτησης μακριά από τον τόπο κατοικίας! Τους υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι σύμβουλοι σταδιοδρομίας αλλά συνυπεύθυνοι για το υψηλό κόστος σπουδών, την έλλειψη φοιτητικών εστιών, τη μετατροπή της φοιτητικής στέγης σε εμπόρευμα, τα πανάκριβα νοίκια.
Αντί για tips και ευχολόγια, πρέπει εδώ και τώρα να πάρουν μέτρα όπως:
• να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση για όσους φοιτητές και φοιτήτριες έχουν ανάγκη, με ευθύνη του κράτους
• να αυξηθεί το στεγαστικό επίδομα για να καλύπτει την εκτίναξη του κόστους ενοικίων και να διευρυνθούν οι δικαιούχοι.
• να ανακαινισθούν οι υπάρχουσες φοιτητικές εστίες και να ανεγερθούν νέες, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, αξιοποιώντας την περιουσία των ΑΕΙ και του Δημοσίου, χωρίς κερδοσκοπικές μπίζνες ιδιωτών και ενοίκια όπως σχεδιάζεται.
Με αυτά τα πραγματικά προβλήματα να ασχοληθεί η κυβέρνηση και όχι με το πώς θα διαγράψει φοιτητές που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή ψηφίζοντας νέα μέτρα καταστολής και φίμωσης των φοιτητών μέσα στο κατακαλόκαιρο.
ΥΓ. Και τι δεν ακούσαμε για την “ελευθερία επιλογής” σπουδών με αφορμή τη μετονομασία των ιδιωτικών κολεγίων σε “πανεπιστήμια”. Το “επιλέξτε ελεύθερα” αφορά τελικά μόνο όσους έχουν γεμάτο πορτοφόλι, ενώ για τους υπόλοιπους ισχύει το “επιλέξτε υπεύθυνα” όποια σχολή βρίσκεται κοντά στο σπίτι σας! Η μόνη πραγματική επιλογή για τη νεολαία είναι ο δρόμος του συλλογικού αγώνα για τις σπουδές και το μέλλον που της αξίζει!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου