Την ώρα που πετρέλαιο και βενζίνη βρίσκονται σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης ετοιμάζεται να ανοίξει με 1,5 ευρώ και πάνω, νέο άλμα σημειώθηκε χτες στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, φτάνοντας το Brent στα 102 δολάρια ανά βαρέλι, άνοδος που ξεπερνά το 2%. Αυτές οι εξελίξεις αναμένεται να συμπαρασύρουν τις τιμές σε καύσιμα, βασικά καταναλωτικά προϊόντα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Στο μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονται και σκαρφαλώνουν πάνω από τα 80 ευρώ/MWh (το υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από τρεις βδομάδες), καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ.
Την ίδια στιγμή το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, αποκαλύπτοντας και τα παραμύθια περί «συμφωνιών κυρίων» με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό (Σεπτέμβρης 2026) στην Ελλάδα. Ο δείκτης εκτοξεύτηκε στο 5,1% έναντι 3,7% τον Αύγουστο, με την Ενέργεια να είναι αυτή που χτυπά περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.
Το τραπέζι της λαϊκής οικογένειας στερείται βασικά και αναγκαία αγαθά, π.χ. το μοσχαρίσιο κρέας είναι απλησίαστο και καταγράφει ετήσια αύξηση 13,5% στην Ελλάδα. Στο νωπό, διατηρημένο με ψύξη ή κατεψυγμένο κρέας συνολικά η άνοδος φτάνει το 8,5%. Στους ξηρούς καρπούς η αύξηση διαμορφώνεται στο 12,3%. Οι ανατιμήσεις πλέον 8% έως 15% που εφαρμόζονται από 1η Οκτώβρη σε γαλακτοκομικά προϊόντα προσθέτουν άλλη μια μεγάλη επιβάρυνση στα νοικοκυριά, η φέτα αναμένεται να αγγίξει ακόμα και τα 16 ευρώ το κιλό, ενώ η διατήρηση των τιμών του ελαιολάδου και των σπορελαίων σε υψηλά επίπεδα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.