Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

Γενική Συνέλευση του Δικτύου 50 συλλόγων και φορέων κατά του ΣΜΑ Ευκαρπίας

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε χθες στην Ευκαρπία, η γενική συνέλευση του δικτύου των 50 συλλόγων και φορέων κατά του ΣΜΑ Ευκαρπίας, όπου έγινε η προβολή του ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ της ΠΟΕ- ΟΤΑ, ¨Διαχείριση Απορριμμάτων - Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων¨ . Παρόλο ότι είμαστε καταμεσής του καλοκαιριού, ο κόσμος έδωσε δυναμικά το παρόν, δείχνοντας πιστός στα καλέσματα του δικτύου.
Η συνέλευση χωρίστηκε σε 4 μέρη.

1. Στην αρχή έγινε ένα μικρός απολογισμός και μία εκτενή ενημέρωση για όλα τα νεώτερα και ιδιαίτερη αναφορά στη δικαίωση των όσων αναφέρει εδώ και 2 χρόνια το δίκτυο 50, καθώς οι υπεύθυνοι αρμόδιοι δεν προχωρούν σε καμία σοβαρή κίνηση και σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ , για την ορθή διαχείριση απορριμμάτων και το μόνο που τους νοιάζει είναι να κάνουν εκδηλώσεις και προβολή της καύσης απορριμμάτων. Στην ουσία τονίστηκε ότι οι πολιτικοί υπεύθυνοι του ΦΟΔΣΑ και γνωστοί δήμαρχοι της πόλης δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν τα σκουπίδια και να τα διαχειριστούν ορθά, αλλά πως να τα συντηρήσουν για τα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών. Υπογραμμίστηκαν και τα 2 πρόστιμα με τα οποία έχει τιμωρηθεί από τη δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, ο σύνδεσμος ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης (πλέον ΦΟΔΣΑ) , ένα για την δήθεν ανάπλαση της χωματερής του Δερβενίου και το άλλο για το ΧΥΤΑ Μαυροράχης, έργα και τα 2 του συνδέσμου! Πρόστιμα που αφορούν για τη μη σωστή ανάπλαση και λειτουργία, καθώς δεν τηρούνται αυτά που πρέπει και ρυπαίνουν το περιβάλλον.

2. Στο 2ο μέρος έγινε προβολή του αποκαλυπτικού ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ της ΠΟΕ - ΟΤΑ, όπου παρουσιάζεται όλη η αλήθεια για τα σκουπίδια στην Ελλάδα. μπορείτε να το δείτε και εδώ http://www.youtube.com/watch?v=kpOx_7cZXE4 

3. Στο 3ο μέρος, έγιναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις, πάνω στο ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ , αλλά και γενικότερα για το ΣΜΑ και τη Διαχείριση Απορριμμάτων.

4. Στο 4ο και τελευταίο μέρος, ψηφίστηκε ομόφωνα ένα ψήφισμα το οποίο προτρέπει τις πολιτικές δυνάμεις του δήμου Παύλου Μελά, που έχουν δώσει 2 φορές ομόφωνο ψήφισμα κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας, να πάρουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, και να προχωρήσουν σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ορθή Διαχείριση των Απορριμμάτων. Αυτή θα περιλαμβάνει ένα σοβαρό πιλοτικό πρόγραμμα για την πρόληψη στην πηγή και διαλογή στην πηγή (ξεχωριστά για γυαλί, πλαστικό, μέταλλο), ένα κέντρο ανακύκλωσης που θα τα διαχειρίζεται και ένα μικρό ΣΜΑ (φορητού τύπου) που θα καταλήγει μόνο ένα μικρό μέρος των απορριμμάτων καθώς τα υπόλοιπα θα εκμεταλεύονται και θα αποδίδονται αντισταθμιστικά στους πολίτες και στο δήμο. Η πρόταση του δικτύου εστιάστηκε στο ότι δεν έχει νόημα η ύπαρξη του δήμου μας σε ένα σύνδεσμο (ΦΟΔΣΑ) , ο οποίος δήθεν διαχειρίζεται τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης και θέλει να ακολουθήσει την πολιτική του ξεπουλήματος των σκουπιδιών για την καύση των απορριμμάτων. Δεν έχει νόημα η ύπαρξη σε ένα σύνδεσμο που κάνει ακριβώς τα ανάποδα από αυτά που υπαγορεύονται από τις οδηγίες της Ε.Ε. για τη ορθή διαχείρισή τους.

Ο δήμος Παύλου Μελά, μπορεί να γίνει πρωτοπόρος καθώς έχει τη μαγιά της ενημέρωσης για το τι σημαίνει ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και υπάρχουν δεκάδες σύλλογοι και χιλιάδες εθελοντές να βοηθήσουν (βλέπε δίκτυο 50). Τέλος έγινε κάλεσμα σε όλους τους υπόλοιπους δήμους που ενδιαφέρονται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, να μην υπακούσουν στους γνωστούς δημάρχους της πόλης που θέλουν να τους δημαγωγήσουν (με φαραωνικά έργα και καύση ) αλλά να ακολουθήσουν το παράδειγμα του δικτύου 50 και του δήμου Παύλου Μελά, αφού ο γιγάντιος ΣΜΑ Ευκαρπίας δεν θα γίνει και δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να αφεθεί να γίνει. Ας το καταλάβουν οι πολιτικοί υπεύθυνοι ότι οι πολίτες πλέον έχουν ¨ξυπνήσει¨ και είναι ενημερωμένοι. Η εποχή που κορόιδευαν τους πολίτες με ¨καθρεφτάκια και χάντρες¨ έχει περάσει.

 
ΨΗΦΙΣΜΑ
Του δικτύου 50 και πλέον συλλόγων και φορέων κατά της κατασκευής και χωροθέτησης του ΣΜΑ Ευκαρπίας δίπλα στο ΤΙΤΑΝ
Οι πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά που συγκεντρωθήκαμε στον προαύλιο  χώρο του 1ου δημοτικού σχολείου της Δημοτικής Κοινότητας Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά, ψηφίζουμε τα παρακάτω και απευθυνόμαστε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που συγκροτούν το σημερινό και αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά, και ζητούμε τη δέσμευση από όλες αυτές τις δυνάμεις ότι θα υιοθετήσουν και θα εφαρμόσουν στο Δήμο μας μια άλλη πολιτική στην διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης μας. Μια ολοκληρωμένη πολιτική που στοχεύει:
1) Στην εκτεταμένη δημιουργία υποδομής πρόληψης του απορρίμματος στην πηγή για να μειωθεί δραστικά το σκουπίδι, όχι μόνο για λόγους οικονομικής κρίσης, αλλά και προπαντός για λόγους κοινωνικής συνείδησης. Να τεθεί έτσι, τέλος στις όποιες ανοιχτές χωματερές και να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της λεγόμενης «υγειονομικής» ταφής.
2) Στη δραστική προώθηση της ΔΙΑΛΟΓΗΣ στην ΠΗΓΉ (ξεχωριστά για χαρτί, πλαστικό, γυαλί και μέταλλα) και της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ των στερεών αποβλήτων που ούτε λίγο ούτε πολύ αποτελούν το 70% και πλέον, των αποβλήτων της πόλης. Το δίκτυο 50 και οι δεκάδες σύλλογοι και χιλιάδες εθελοντές του μπορούν να βοηθήσουν στην πιλοτική εφαρμογή των παραπάνω άμεσα. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για την κατασκευή του δικού μας κέντρου Ανακύκλωσης και Επεξεργασίας, όπου και έσοδα θα αποφέρει και θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει.
3) Να απορρίψει κατηγορηματικά την όποια ΚΑΥΣΗ οργανικών και ανακυκλώσιμων αποβλήτων και να δημιουργήσει την αναγκαία υποδομή για την ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ όλων των οργανικών απορριμμάτων. Υπάρχουν πολλές προτάσεις για πιλοτικά σημεία τοποθέτησης τους  (σκεφτείτε μόνο ότι ο δήμος έχει 2 πρώην στρατόπεδα και άπλετο χώρο στην Ευκαρπία )
4) Ότι θα περισσεύει από τις παραπάνω δράσεις, θα καταλήγει σε ένα μικρό ΣΜΑ (φορητού τύπου) και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του δήμου μας (120.000 κατοίκων).
Η παραπάνω πρόταση, στην ουσία είναι ΑΠΛΑ αυτά που γίνονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες.  Οδηγίες που αποκρύπτουν εδώ στην Ελλάδα μας, ορισμένοι πολιτικοί υπεύθυνοι, γιατί το μόνο που οραματίζονται είναι φαραωνικά έργα και ΚΑΥΣΗ Σκουπιδιών (Στη Γερμανία καίνε το 5% και όχι το 95% που θέλουν εδώ σε εμάς) εις όφελος ¨μεγαλοκαρχαριών¨ και εις βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος.
  Με μια τέτοια διαχείριση των απορριμμάτων από τον δήμο μας, που μπορεί να γίνει και ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ σε πολλά πράγματα, θα έχουν πολλαπλά κέρδη ο ίδιος ο Δήμος, οι Δημότες, η Πόλη και προπαντός το Περιβάλλον. Έτσι γίνεται συνείδηση ότι τα σκουπίδια μιας πόλης δεν είναι για… πέταμα, δεν είναι για θάψιμο και ούτε για κάψιμο. Τα σκουπίδια κάθε πόλης οφείλουν τον πρέπων σεβασμό για να σεβαστούν και αυτά το περιβάλλον, τους πολίτες, την πόλη τους και να επιστρέψουν σ’ αυτούς ως χρήσιμα και πολύτιμα αγαθά που παράγει η φύση και ο άνθρωπος.
Για τα απορρίμματα μιας πόλης, ξεσπούν έριδες που θέλουν αυτή και όχι την άλλη διαχείριση και πίσω από αυτές τις έριδες, κρύβονται μεγάλα συμφέροντα αρπακτικών και μεγαλοεργολάβων που αδιαφορούν για το περιβάλλον, τις θέσεις εργασίας, που τόση ανάγκη έχει η χώρα μας, και τελικά την ίδια την ζωή των ανθρώπων που συγκεντρώνονται αναγκαστικά στις πόλεις.
Με όλα τα παραπάνω θα έχει γίνει κατανοητό ότι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) και προπαντός οι γιγάντιοι αυτών, είναι άχρηστοι και δεν εξυπηρετούν ούτε την πόλη, ούτε τους πολίτες, μήτε το περιβάλλον. Γι’ αυτό και ο ΣΜΑ της Ευκαρπίας, εκεί που έχει χωροθετηθεί, δεν πρέπει να γίνει, και στην θέση του να αναδειχτεί  ένας πνεύμονας πρασίνου, όπως προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που ψήφισε ομόφωνα το Δ.Σ. του Δήμου Παύλου Μελά και τόση ανάγκη έχει η δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Θα πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι εφόσον οι πολιτικοί υπεύθυνοι του ΦΟΔΣΑ  και του συνδέσμου ΟΤΑ εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της τρόικας, του μνημονίου και των μεγαλοεργολάβων και οχι το συμφέρον των πολιτών και του περβάλλοντος δια μέσου της ορθής διαχείρισης απορριμμάτων,  η μόνη εφικτή λύση είναι ο κάθε δήμος σε συνεργασία με εθελοντές φορείς της περιοχής του (συλλόγους) να αναλάβουν να υλοποιήσουν αυτή την διαχείριση.
Να μπει ο δήμος Παύλου Μελά πρωτοπόρος και ας ακολουθήσουν και οι άλλοι.
 


 


 


 


 


 


 


Απο avatonpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου