Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016

Καμαρώνουν


Καμαρώνουν η κυβέρνηση και η «Αυγή» γιατί προωθούνται γοργά οι απαιτήσεις του ΣΕΒ και των άλλων επιχειρηματιών. Ετσι έγραφε χτες: «Νέες ταχύτητες στο επιχειρείν», «πόλοι έλξης νέων επενδύσεων οι αδειοδοτήσεις εξπρές επιχειρήσεων», μετά την κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, μιλώντας για «ταχύτητα και απλοποίηση των δικαιολογητικών (...) και περιορισμό των εμποδίων που η γραφειοκρατική διοίκηση δεν αντιμετώπιζε χρόνια τώρα, αναπτύσσοντας έτσι τα φαινόμενα της αθέμιτης και παράνομης συναλλαγής που φούντωσαν τη διαφθορά (...) Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον κυρίως τις κρίσεις των φορέων της αγοράς». 
 
Πράγματι, η κυβέρνηση αφού δημιουργεί το πλαίσιο έντασης της εκμετάλλευσης με τους αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους (τσάκισμα μισθών, συντάξεων, φοροληστεία του λαού, άγριες περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των όποιων ελάχιστων κοινωνικών αναγκών, αύξηση των πληρωμών για υπηρεσίες Υγείας κ.λπ.), για να υπάρχει διευρυμένη κερδοφορία του κεφαλαίου, αφού ετοιμάζει νέα αντεργατικά μέτρα με νέες μειώσεις μισθών, απελευθέρωση απολύσεων (ομαδικές), νέο συνδικαλιστικό νόμο για να εμποδίζονται η απεργία και οι διεκδικήσεις (οι καπιταλιστές για να επενδύσουν δε θέλουν διεκδικητικούς αγώνες), αφού ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους με τον «αναπτυξιακό νόμο» (φοροαπαλλαγές, ενίσχυση με κρατικό χρήμα), έρχεται τώρα να τους διευκολύνει να κάνουν γρήγορα επενδύσεις. Και πανηγυρίζει επειδή ενισχύει το κεφάλαιο. 
 
Και οι εργαζόμενοι, ο λαός τι θα κερδίσουν; Να συνεχίζουν να είναι τα μόνιμα υποζύγια της άκρατης εκμετάλλευσης, αφού όλα τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. 
 
Εκτός και αν πάρουν πάνω τους την υπόθεση, διεκδικώντας κάλυψη των απωλειών τους, ικανοποίηση όλων των αναγκών τους, κόντρα σε κεφάλαιο, ΕΕ και την εξουσία τους.

Στης Πλάκας το γιοφύρι..
 
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, εκπροσώπησε την κυβέρνηση, χτες, στις εκδηλώσεις για την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας. Στο χαιρετισμό της χαρακτήρισε το γεφύρι ...«σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας», και σημείωσε: «Για εμάς η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας συμβολίζει ταυτόχρονα την αναγέννηση της Ηπείρου, την παραγωγική ανασυγκρότησή της και την κοινωνική ευημερία της. 

Ετσι ξαναχτίζουμε την Ελλάδα του μέλλοντος. Με σύγχρονα οράματα, πάνω σε παραδοσιακές αξίες»... Αυτά είπε απ' της Πλάκας το γιοφύρι και όχι, δεν έκανε πλάκα η κα Γεροβασίλη.

Βεβαίως, ετούτη η κυβέρνηση, στο δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες, έχει αποδείξει ότι η «κοινωνική ευημερία» είναι κάτι σαν το «ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν», μιας και ο λόγος για γεφύρια. Ολημερίς ανέξοδες υποσχέσεις και αυταπάτες στο λαό που το βράδυ γκρεμίζονται μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα που διαμορφώνει στη ζωή του η κυβερνητική πολιτική για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. 

Είναι λογικό με μια τέτοια πολιτική και για έναν τέτοιο, φύσει και θέσει αντιλαϊκό στόχο, να αποζητούν ενότητα και εθνική ομοψυχία... Η εξαπάτηση του λαού ότι στο δρόμο της σφαγής των δικαιωμάτων του υπάρχει ελπίδα και προοπτική για τα συμφέροντά του, είναι για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ίσως ο σημαντικότερος στόχος.

Για το Προσφυγικό
 
Προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία, αλλά και τις επιπτώσεις της σε ό,τι αφορά την αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα. 

Ως λύση προβάλλει την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας που επετεύχθη προ μηνών ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Ωστόσο, όπως προειδοποιούσε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της υπογραφής της, η συμφωνία αυτή δεν λύνει το πρόβλημα των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα ούτε πρόκειται να σταματήσει τα προσφυγικά - μεταναστευτικά κύματα. Αντίθετα, επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες. 

Καταπατά βάναυσα τα δικαιώματά τους. Σε αυτήν τη βάση, προσπερνώντας την κυβερνητική και ευρωενωσιακή προπαγάνδα, είναι αναγκαίο όσο ποτέ, τώρα, που όπως φαίνεται το Προσφυγικό αναμένεται να παρουσιάσει νέα κλιμάκωση, ο λαός να ενισχύσει ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα του απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. 

Να δυναμώσει την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες - μετανάστες, να διεκδικήσει ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και ασφαλή μετάβασή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους. Και, φυσικά, να παλέψει, μαζικά και οργανωμένα, για να σταματήσουν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων κρατών, που έχουν συνυπογράψει και οι ελληνικές κυβερνήσεις, και προκαλούν αλλεπάλληλα κύματα προσφυγιάς.

Ολα στο ... μύλο των αστών
 
Το ότι η τελετή έναρξης μιας διοργάνωσης με τόση σημασία για το κεφάλαιο, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, πρέπει να είναι στο πλαίσιο του «political correct» (πολιτικά σωστού, με βάση τα συμφέροντα της κυρίαρχης αστικής τάξης), είναι κάτι το αναμενόμενο. Εξαίρεση δεν μπορούσε να αποτελέσει η Βραζιλία και το Ρίο, όπου την Παρασκευή ξεκίνησαν οι 36οι Ολυμπιακοί Αγώνες. 

Ετσι, σε αυτήν την τελετή προκειμένου να μπουν όλα στο «μύλο» της «πολυπολιτισμικότητας της Βραζιλίας» αλλά και του δήθεν «ενιαίου έθνους», παρουσιάστηκε η ανακάλυψη της ηπείρου και της Βραζιλίας από τους Πορτογάλους αποίκους, που την κατέκτησαν για να εκμεταλλευτούν στυγνά το λαό της και τον πλούτο της και που είχε ως αποτέλεσμα τη σφαγή χιλιάδων ιθαγενών, ως ένα στοιχείο ...ανταλλαγής πολιτισμών. 

Κάπως έτσι ...βολικά έγινε προσπάθεια να κρυφτούν οι τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις σε αυτήν τη χώρα των 200 εκατομμυρίων ανθρώπων, με τον τεράστιο πλούτο, που λόγω καπιταλισμού λυμαίνονται μια χούφτα καπιταλιστές. 

Δεν είναι δε τυχαίο ότι αυτό το λαϊκό κίνημα που υπάρχει στη χώρα διατράνωσε την αντίθεσή του στη φιέστα των πολυεθνικών, με διαδηλώσεις ακόμα και λίγο πριν από την έναρξη των Αγώνων παρά τη στρατοκρατία που επικρατεί.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου