Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Αμερικάνος παίχτης του μπέιζμπολ υπογράφει ιστορικό συμβόλαιο με ομάδα της Κούβας






Από Panos στο Ιάν 26, 2019 Διεθνή
 
Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

O Matthew McLaughlin επιδιώκει να γίνει o πρώτος Αμερικάνος επαγγελματίας παίχτης του μπέιζμπολ εδώ και έξι δεκαετίες στο εθνικό πρωτάθλημα της Κούβας.

Ο 24χρονος υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα Industriales της Αβάνας, που είναι ισχυρή ομάδα με ταλαντούχους παίχτες. Αγωνίζεται στην θέση pitcher για όσους κατέχουν το άθλημα. Το μπέιζμπολ είναι το μεγαλύτερο και πιo δημοφιλές άθλημα στην Κούβα.




O McLaughlin ονειρευόταν σαν παιδί να παίξει στους Boston Red Sox.
Ωστόσο, μόλις μετακόμισε στην Αβάνα για να σπουδάσει Ισπανικά το 2014, ο στόχος του άλλαξε κατεύθυνση.

«Όταν ήρθα στην Κούβα συνειδητοποίησα ότι το όνειρό μου τελικά δεν ήταν να παίξω στους Boston Red Sox. Ήταν να ρίξω την μπάλα για τους Industriales, εξηγεί ο McLaughlin, και συνεχίζει με υπερηφάνεια ότι είναι ο πρώτος πολίτης των ΗΠΑ που θα παίξει στην Κούβα τα τελευταία 60 χρόνια, αρχίζοντας όμως στην β’ ομάδα που παίζει στο τοπικό πρωτάθλημα για να προετοιμαστεί.

«Ο Matthew είναι εδώ σαν οποιοσδήποτε άλλος Κουβανός αθλητής», δηλώνει στην Cuba News στις 22 Γενάρη, o Lazaro de la Torre προπονητής της ομάδας, και πρoσθέτει ότι πήρε τον McLaughlin στην ομάδα έχοντας υπόψιν την προσπάθεια, το ενδιαφέρον και την αφοσίωσή του στο μπέιζμπολ αλλά και την χημεία που πέτυχε με τους Κουβανούς κάθε πρωί όταν αρχίζει η προπόνηση.

Ο McLaughlin αποκαλύπτει ότι έχει μάθει πολλά παίζοντας στην Κούβα και συνεχίζει στο Facebook.

-Παίζοντας (και συνεχίζοντας να παίζω) μπέιζμπολ στην Αβάνα εδώ και δύο χρόνια, έχω συνειδητοποιήσει πώς το μπέιζμπολ μας δίνει την δύναμη να οικοδομήσουμε γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών μας, και ότι πρέπει το κοινό μας πάθος  για την μπάλα στο τέλος να υπερβεί την πολιτική, γράφει ο McLaughlin.

Η συνεργασία αθλητικών συλλόγων και Ομοσπονδιών που υπογράφηκε μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, πριν 4 χρόνια έχει συναντήσει την αντίθεση πολιτικών όπως του ρεπουμπλικάνου, Γερουσιαστή της Φλόριντα Marco Rubio γνωστού υποστηρικτή του εμπάργκο και φερέφωνο των Κουβανών φυγάδων. Ο Marco Rubio ζητά εδώ και ένα χρόνο από τον Τραμπ να ασκήσει βέτο και να μην επιτρέψει την μετακίνηση πρωτίστως Κουβανών παιχτών του μπέιζμπολ. 

Καταγγέλλει την συμφωνία σαν παράνομη και ανήθικη. Και πάνω που επιδιώκει να σταματήσει την εισαγωγή Κουβανών αθλητών η έκπληξη έρχεται από τον McLaughlin, τον Αμερικάνο παίχτη, που δηλώνει πως ο αθλητισμός μπορεί να χτίσει γέφυρες μεταξύ των λαών.

Από την άλλη πλευρά βλέπει κανείς και την συμπεριφορά των Κουβανών απεναντί του. Καμία διάκριση αλλά και σκληρή προπόνηση, χωρις χατήρια, μέχρι να φτάσει στο επίπεδο που χρειάζεται η ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου