Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Επιβεβαιώνει τον άδικο και ταξικό χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος
 
 
INTIME NEWS
Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το λεγόμενο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που φέρει τον τίτλο «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση του ν.4611/2019».
 Το νομοσχέδιο, το οποίο είναι το πρώτο που ψηφίζεται στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, έχει διαφημιστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ ως «ανακούφιση των αδυνάτων» και άλλα παρόμοια, ενώ για να ενισχύσει την προπαγανδιστική της προσπάθεια, η κυβέρνηση του έδωσε και το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Στην πραγματικότητα, όπως ανέδειξε το ΚΚΕ, στόχος της όλης φασαρίας που σήκωσε η κυβέρνηση γύρω από το νομοσχέδιό της, είναι να καλύψει την αντιλαϊκή της πολιτική, αφού ο ΕΝΦΙΑ -όσο και αν διαφημίζεται ότι μειώνεται- δεδομένο είναι ότι παραμένει και δεν καταργείται, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να το μονιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού, αλλά και να καλλιεργήσει την αντίληψη ότι «όλοι συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη», την ώρα που ετοιμάζεται να φέρει και νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο με αμέσως επόμενο νομοσχέδιο.


Αλλωστε και με τις διατάξεις για τη διεύρυνση των όρων και προϋποθέσεων ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για καθαρά εισπρακτικό μέτρο προκειμένου τα εργατικά - λαϊκά στρώματα «να προσέλθουν στο ταμείο», αυτό που επιδιώκεται είναι να ευνοηθούν τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή οι ανώνυμες εταιρείες.

Γι' αυτό άλλωστε έσπευσαν να δηλώσουν ότι το υπερψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, κατά τη χτεσινή συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Μάλιστα, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτρια Κ. Παπανάτσιου σημείωσε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι «copy paste δικών μας διατάξεων» και πως «από εκεί και πέρα βλέπουμε μερικά ρετουσαρίσματα». Μετέφερε δε και την ανησυχία του κεφαλαίου όσον αφορά τις 120 δόσεις, «να μην έχουμε άσκοπες παρατάσεις και να μην ελλοχεύει κίνδυνος για την ομαλή πορεία της οικονομίας μας»... 
Ανάλογες ανησυχίες εκφράστηκαν και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την ψήφο της σήμερα στην Ολομέλεια, ενώ το ΜέΡΑ25 καταψήφισε επί της αρχής, επειδή η κυβέρνηση δεν δέχτηκε την πρόταση που κατέθεσε για την κατάργηση 100% της προκαταβολής φόρου που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, μέτρο που, όπως είπε ο εισηγητής τους, πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ...καθησυχάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε για το νομοσχέδιο ότι «είναι ο συγκερασμός της αναπτυξιακής διάστασης με την κοινωνική μέριμνα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας» και δείχνοντας και μέρος των πραγματικών στοχεύσεων του νομοσχεδίου, σημείωσε πως με αυτό «τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών».

Να απαλλαχθεί από φόρους η μικρή ακίνητη περιουσία και να επιβαρυνθεί η μεγάλη
 
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι με αυτό το νομοσχέδιο, όπως φάνηκε και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, επιχειρείται η συντονισμένη συγκάλυψη του βαθιά αντιλαϊκού, ταξικού χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος, που γίνεται διαρκώς όλο και χειρότερος και πιο επιθετικός σε βάρος του λαού.

Οπως σημείωσε, με τις μέχρι τώρα αντιλαϊκές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων, οι επιχειρήσεις έφτασαν να συμμετέχουν μόλις κατά 5% στο σύνολο των φορολογικών εσόδων της χώρας, χώρια τις φοροαπαλλαγές που έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αλλά και τη φοροασυλία που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές. Και τόνισε πως με το νέο φορολογικό που θα έρθει στη συνέχεια, έρχονται νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ σημείωσε ότι μεταξύ άλλων, με τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση με τις κλιμακωτές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αυτό που επιδιώκει είναι να καλλιεργήσει τη λογική της αποδοχής αυτού του φόρου, ότι «όλοι συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη», τονίζοντας πως οι κλιμακωτές μειώσεις είναι έτσι και αλλιώς πολύ μικρές, γιατί μεταφράζονται σε ορισμένες δεκάδες ευρώ για τους φορολογούμενους με μικρή ιδιοκτησία, ενώ για πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία μεταφράζονται σε μερικές χιλιάδες.

Εκανε ακόμα σαφές ότι το ΚΚΕ είναι αμετακίνητο στη θέση του για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τη λαϊκή οικογένεια, επισημαίνοντας ότι η κατοικία που καλύπτει λαϊκές ανάγκες σε στέγαση και αναψυχή πρέπει να είναι αφορολόγητη, σε αντίθεση με την ακίνητη περιουσία των νομικών προσώπων, η οποία μάλιστα αποδίδει και έσοδα, όπως δείχνει και η κατάθεση σχετικής τροπολογίας του Κόμματος στο χτεσινό νομοσχέδιο (βλ. σελ. 3).
Ανέφερε ότι στα πλαίσια αυτά, το ΚΚΕ δεν μπορεί να ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη, επιμένοντας ότι πρέπει να απαλλαχθεί η μικρή ακίνητη περιουσία και να επιβαρυνθεί η μεγάλη και σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών».

Οσον αφορά στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, επεσήμανε ότι είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικός ο ταξικός χαρακτήρας του μέτρου, καθώς το 95% των οφειλετών χρωστούν μέχρι 20.000 ευρώ, δηλαδή χρωστούν το 6% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών! «Είναι πάρα πολλοί που χρωστούν ελάχιστα», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό το γεγονός δείχνει ότι δεν μπορούν να πληρώσουν και καυτηρίασε τη ρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ, που τους αντιμετωπίζει με την ίδια τακτική με τους υπόλοιπους που χρωστάνε δεκάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ.

Τόνισε ακόμη ότι το ΚΚΕ ζητά με τροπολογία, για όσους χρωστούν μέχρι 20.000 ευρώ, όχι μόνο να υπάρξει κατάργηση τελών και προσαυξήσεων, αλλά και «κούρεμα» χρεών στην εφορία, καθώς πρόκειται για χρέη που προέρχονται από τα μέτρα φοροεπιδρομής, από τέλος επιτηδεύματος, από τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

Επισήμανε ότι και εδώ το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών», γιατί είναι πολύ μικρή η ανακούφιση στα υπερχρεωμένα λαϊκά εισοδήματα και υπογράμμισε ότι οι τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για τον ΕΝΦΙΑ και την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ικανοποιούν ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και αποτελούν όπλο πάλης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που θα ακολουθήσει και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ριζοσπάστης  Τρίτη 30 Ιούλη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου