Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Αυτή είναι η «κανονικότητά τους»..



Της Κάλι Καρά

Το δόγμα «νόμος και τάξη» ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

- Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αφού η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής θα χρειαστεί ένταση της καταστολής, εντός και εκτός των ιδρυμάτων, αναμασώντας όσα έλεγε και η προηγούμενη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας ως πρόσχημα την ανομία και τη δράση συμμοριών, που καμία σχέση δεν έχουν με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με το ισχύον πλαίσιο.

- Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες όλων των μέχρι και σήμερα κυβερνήσεων, που δεν έχουν εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας, ούτε τη διευκόλυνση των επιχειρηματιών που έχουν στήσει καραούλι για την εκμετάλλευση της περιοχής.


- Τραμπούκικη και αυταρχική συμπεριφορά αστυνομικών φρουρών και ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ ενάντια στην ψυχίατρο και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, όταν ζήτησε από αστυνομικό φρουρό κρατούμενου ασθενούς να μην οπλοφορεί μέσα στην Ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου, στην οποία νοσηλεύονται 34 ασθενείς, γιατί αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών, όπως η σχετική νομοθεσία (ΠΔ 215/2006 - ΦΕΚ 217/Α'/12.10.2006) προβλέπει.

- Μισθοί-φιλοδώρημα και γενικευμένη «ευελιξία» είναι το «καύσιμο» και της «βιώσιμης» και της «δίκαιης» ανάπτυξής τους, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης). Μειωμένος κατά 25% ο μέσος μισθός στο σύνολο των εργαζομένων, στα 400 ευρώ μεικτά ο μέσος μισθός στη μερική απασχόληση.

- Ετοιμάζεται βρώμικη επιχείρηση της κυβέρνησης να παρέμβει ωμά στη δράση και τη λειτουργία των συνδικάτων, στο δικαίωμα στην απεργία.

- Αυξήσεις-«φωτιά» στα οικιακά τιμολόγια θα περιλαμβάνει η πρώτη δόση των αντιλαϊκών μέτρων που θα λάβουν η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του «σχεδίου διάσωσης» της επιχείρησης, μεταφέροντας στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων τα «σπασμένα» της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

- Η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπλημμυρική και η αντιπυρική προστασία δεν ιεραρχούνται, δεν επιλέγονται ως προτεραιότητες στον κρατικό προϋπολογισμό, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο ΕΣΠΑ, στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, στα τεχνικά προγράμματα των περισσότερων δήμων (χωρίς προσεισμικό έλεγχο το 50% των σχολείων της χώρας. Στο κέντρο της Αθήνας, εντοπίζονται περίπου 1.000 κτίρια, τα οποία είναι είτε γηρασμένα, εγκαταλελειμμένα και σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρισμένα «επικίνδυνα» ή «ετοιμόρροπα»).

- Έγκλημα διαρκείας με τη σφραγίδα της ΕΕ και των κομμάτων της, η διαχείριση των απορριμμάτων που καταδικάζει τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους να ζουν δίπλα στο θάνατο και την υποβάθμιση (χωματερή στη Φυλή), ή να σπέρνει τον καρκίνο (καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ στο Βόλο).


Οι δαπάνες αυτές δεν είναι επιλέξιμες από τις αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, καθώς δεν αποφέρουν κέρδη, με κριτήριο την ανάλυση «κόστους - οφέλους» πάνω στην ανθρώπινη ζωή. Η ΕΕ έφτασε να προτρέπει, η αντιπλημμυρική π.χ. προστασία να κατευθύνεται στις περιοχές των πλουσίων, των "υψηλών εισοδημάτων" και όχι στις λαϊκές περιοχές, καθώς οι αποζημιώσεις κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών στις πιο φτωχές συνοικίες είναι "φθηνότερες" -λόγω κατασκευών- απ' ό,τι στις πλουσιότερες συνοικίες.

Βιάζονται για να προλάβουν την κανονικότητά τους, εφαρμόζοντας τη δοκιμασμένη τακτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, χρησιμοποιώντας τα γνωστά κοινοβουλευτικά τερτίπια. Στα πέντε πρώτα της νομοσχέδια, τα τρία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ένα με την επείγοντος και ένα με την κανονική διαδικασία. Κατεπείγον ένα επί της ουσίας πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει και τα ανταποδοτικά τέλη για την εξαγορά δήμων, για την επέκταση της χωματερής της Φυλής.

«Κανονικότητα» της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, σε κρίση και σε ανάπτυξη, είναι η ζούγκλα των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, των μισθών πείνας, των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, το αίσχος των δουλεμπορικών και των υποκατώτατων μισθών, των διαφορετικών συμβάσεων για τους νέους, το τσεκούρι σε ασφαλιστικά δικαιώματα, συντάξεις και επιδόματα, οι ομαδικές απολύσεις, η κατάργηση της Κυριακής-αργίας.

«Κανονικότητα» είναι το τσάκισμα όλων των κοινωνικών παροχών σε Υγεία - Πρόνοια, Ασφάλιση, Παιδεία, η γενικευμένη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, για να πιάνονται τα «ματωμένα» πλεονάσματα και οι στόχοι των καπιταλιστών για τα επόμενα... 40 χρόνια.

«Κανονικότητα» ονομάζουν και τα εμπόδια στην κήρυξη των απεργιών και το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

«Κανονικά», όμως, επιδοτούνται οι καπιταλιστές για να ανακυκλώνουν τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους από την ανεργία στη δουλειά χωρίς δικαιώματα και πάλι πίσω, «κανονικά» και σύμφωνα με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» θα ξεζουμίζονται οι εργαζόμενοι χωρίς ρεπό, έως και 12 μέρες στη σειρά.

Οι εργαζόμενοι, αυτή την «κανονικότητα» του κεφαλαίου πρέπει να αντιπαλέψουν, για να ανοίξουν κανονικά το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των δικών τους και των παιδιών τους.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου