Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ - ΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ



Η ναζιστική ιδεολογία συνιστά το κίνητρο των εγκληματικών τους πράξεων
 
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την αγόρευση του έτερου συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Αντώνη Αντανασιώτη

«Καίριας σημασίας το αποδεικτικό υλικό που κατασχέθηκε και βρισκόταν στην κατοχή των κατηγορουμένων και γενικότερα στην κατοχή της Χρυσής Αυγής» χαρακτήρισε στην αγόρευσή του ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Θ. Θεοδωρόπουλος, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Ο δικηγόρος, που ολοκλήρωσε χτες την αγόρευσή του, αναφέρθηκε στην ιδεολογία της ΧΑ, τον εθνικοσοσιαλισμό, τον οποίο οι χρυσαυγίτες, οι μάρτυρες υπεράσπισης αλλά και η εισαγγελέας στην πρόταση της αρνούνται. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η εισαγγελέας αγνόησε και δεν ασχολήθηκε με τον εθνικοσοσιαλισμό ως κίνητρο των υπό διερεύνηση εγκληματικών πράξεων. Ανέφερε σχετικά: «Και ερωτάται: Μπορεί κανείς να μάχεται για την επικράτηση των ιδεών του ναζισμού (π.χ. για τη φυλετική καθαρότητα) χωρίς να εγκληματεί; Η ναζιστική ιδέα λοιπόν δεν είναι απλά ήχος, λέξεις στα αυτιά των ανθρώπων, μα μεταφράζεται σε τρομοκρατική βία, σε μαχαίρωμα, σε εμπρησμούς, συνοδεύεται δε από απέραντο πόνο, θρήνο και απόγνωση των θυμάτων».


«Δεν είναι εύκολο, όπως έχει ειπωθεί, να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στην προπαγάνδιση των ναζιστικών ιδεών και στις εγκληματικές πράξεις των μελών της ναζιστικής οργάνωσης, γιατί αυτά τα δύο αποτελούν αδιάσπαστη ενότητα. Δεν είναι λοιπόν μόνο ιδέα - είναι και πράξη, είναι έγκλημα. Ιδέα και πράξη σε διαλεκτική ενότητα και αλληλεπίδραση», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι «το κίνητρο των εγκλημάτων της ΧΑ έγκειται σ' αυτήν την εγκληματική ιδεολογία. Αν αποσυνδεθεί η διερευνώμενη εγκληματική τους δράση - που άλλωστε αποτελούσε υλοποίηση του πολιτικού τους προγράμματος - από τον ναζισμό, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κατανοηθεί ο λόγος που τα τάγματα εφόδου επιχείρησαν να δολοφονήσουν τους Αιγύπτιους ψαράδες, τους κομμουνιστές συνδικαλιστές, τους αναρχικούς στο στέκι "Αντίπνοια", τον Δ. Κουσουρή, δεν μπορεί να κατανοηθεί ο λόγος που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα».

Υποκριτική η καταδίκη του εθνικοσοσιαλισμού
 
Επιπρόσθετα, επισήμανε, «η από πλευράς της ηγεσίας της ΧΑ αποκήρυξη και καταδίκη του ναζισμού είναι υποκριτική, στα πλαίσια δε του "διπλού λόγου" - κλείνοντας το μάτι στα μέλη και τους οπαδούς - από τη μία αρνούνται τον εθνικοσοσιαλισμό, από την άλλη λένε ότι "δεν διαθέτουμε δηλώσεις μετάνοιας"». 
Για του λόγου το αληθές, αναφέρθηκε σε πλήθος εγγράφων που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο μεταξύ αυτών και στο ακόλουθο: «Παλαιότερα, πριν από χρόνια, χρησιμοποιείτο στα κείμενα του κινήματός μας ο όρος εθνικοσοσιαλισμός. Το γεγονός ότι τώρα χρησιμοποιούμε τους όρους εθνικισμός, λαϊκός εθνικισμός και κοινωνικός εθνικισμός, δεν σημαίνει ότι αλλάξαμε ιδέες. Απλά, θεωρούμε περισσότερο πολιτικά δόκιμο το να χρησιμοποιούμε αυτούς τους όρους, γιατί είναι γεγονός ότι ο όρος "εθνικοσοσιαλισμός" προκαλεί παρανοήσεις μετά από έναν ωκεανό προπαγάνδας εξήντα ολόκληρων ετών» (εφημερίδα «Χρυσή Αυγή», 6/4/2006).

Εκανε και ειδική μνεία, μέσα στο πλήθος των στοιχείων και των επιχειρημάτων, στην πασίγνωστη και σημαντική φράση του αρχηγού της ΧΑ - που ο ίδιος υποστήριξε ότι διαστρεβλώθηκε... - για τη «σπορά των ηττημένων του '45»: «Δεν μας καίγεται καρφί αν θα μπούμε στη Βουλή ή όχι. Εμείς θα δώσουμε τον αγώνα να μπούμε στη Βουλή, αλλά αυτοί εκεί έξω είναι ένας όχλος, μία μάζα, που του έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου και δεν ξέρει τι του γίνεται (...) Κάποτε θα μπούμε στη Βουλή, είτε με εκλογές είτε χωρίς εκλογές! (...) Γιατί άμα γίνουν τώρα εκλογές, θα έχουμε Βουλή της Βαϊμάρης. Μετά τη Βαϊμάρη ξέρετε τι ακολούθησε. Ε, λοιπόν, για κάτι τέτοιο αγωνιζόμαστε και εμείς στην Ελλάδα! Δεν το κρύβω και είμαι περήφανος γι' αυτό (...) Γιατί εμείς δεν είμαστε Λεπέν, δεν είμαστε τίποτα από όλα αυτά. Εμείς είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945. Αυτοί είμαστε. Οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες. Ξέρουν πως δεν έχουν να κάνουν με κάποια καραγκιοζάκια που θα τους δώσουν θέσεις, υπουργεία, αυτοκίνητα. Εμείς είμαστε οι μαχητές που θα ακονίσουν αν χρειαστεί τις ξιφολόγχες στο πεζοδρόμιο για να ελευθερώσουμε τις πατρίδες μας από τον Εβραίο, που έχει καθίσει στο σβέρκο ολόκληρου του κόσμου».

Σχετικά με το καταστατικό που προσκόμισε ο δημοσιογράφος Δ. Ψαράς, είπε: «Η κυρία εισαγγελέας δεν σχολίασε σωρεία στοιχείων που αποδεικνύουν την ύπαρξη του κρυφού καταστατικού: Ούτε το δημοσίευμα της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" (28/10/1990) που κάνει εκτενή αναφορά στο περιεχόμενο συγκεκριμένων άρθρων του εν λόγω καταστατικού. Ούτε το παρόμοιο της ίδιας εφημερίδας, στις 2/7/1998. Ούτε την ανυπαρξία οποιασδήποτε απάντησης γι' αυτά από τη ΧΑ. Ούτε το δημοσίευμα του Ιουλίου του 2003 της εφημερίδας "Χρυσή Αυγή", που αναφέρεται στο πέμπτο συνέδριό της, όπου, αφού αναγράφεται "στις εργασίες του πέμπτου συνεδρίου του Λαϊκού Συνδέσμου συμμετείχαν επίλεκτα μέλη του Κινήματος από ολόκληρη την Ελλάδα, μέλη τόσο των τοπικών οργανώσεων όσο και των μαχητικών πυρήνων", και αφού γίνεται αναφορά στην εκλογή της νέας ΚΕ και του Πολιτικού Συμβουλίου, επισημαίνεται: "Στη συνέχεια έγινε τροποποίηση του καταστατικού και ιδρύθηκε εκτελεστικό γραφείο Κεντρικής και Βορείου Ελλάδος και το εκτελεστικό γραφείο της Νοτίου Ελλάδος". Αλήθεια, αν η τροποποίηση του καταστατικού αφορούσε την ίδρυση αυτών των εκτελεστικών γραφείων, γιατί δεν αναφέρεται αυτό στο δισέλιδο καταστατικό που - τάχα - ήταν το μοναδικό πριν από το 2012;».

«Τίθεται το εξής ερώτημα: Ο Ν. Μιχαλολιάκος λέει ότι το δισέλιδο καταστατικό του 1992 υπογράφηκε από 40 μέλη της ΚΕ. Γιατί δεν προσκομίστηκε από την υπεράσπιση αυτό το δισέλιδο με τις υπογραφές; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει και να μην το προσκομίζουν;», διερωτήθηκε, και πρόσθεσε: «Από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται η αβασιμότητα του υπερασπιστικού ισχυρισμού, τον οποίο έκανε δεκτό και η εισαγγελική πρόταση, σχετικά με το γεγονός ότι δήθεν μοναδικό καταστατικό της ΧΑ ήταν το άτυπο δισέλιδο! Αποδείχθηκε λοιπόν αδιαμφισβήτητα ότι η ΧΑ είναι μία εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση, που λειτουργεί βάσει της "αρχής του ενός"».

Πολιτική επιλογή η απανθρωποποίηση των θυμάτων
 
Για τη στοχοποίηση των θυμάτων είπε: «Ως γνωστόν, η ναζιστική οργάνωση επιλέγει τα θύματά της από κατηγορίες ανθρώπων τις οποίες έχει χαρακτηρίσει "εχθρούς" - πρόσφυγες, μετανάστες, πολιτικούς αντιπάλους κ.λπ. Οπως είπε και ο καθηγητής κ. Χριστόπουλος, "η στοχοποίηση των θυμάτων της αποτελεί πολιτική επιλογή της ηγεσίας". Η στοχοποίηση εκφράζεται και μέσω της ρητορικής μίσους και της διαδικασίας απανθρωποποίησης των εχθρών, που στη συνέχεια γίνεται πράξη μέσα από τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου».

«Η ΧΑ καλλιεργεί την ιδέα και πράξη της φυλετικής υπεροχής ενάντια στους υπανθρώπους, στα σκουπίδια, στις κατσαρίδες. Υποστηρίζει, με τα λόγια του Η. Παναγιώταρου, ότι το μίσος είναι "υγιές συναίσθημα" όταν στρέφεται εναντίον "υπανθρώπων". Ομως υπάρχουν λέξεις, όπως είχε πει και η Σιμόν ντε Μποβουάρ, "τόσο θανατηφόρες όσο και οι θάλαμοι αερίων". Η γλώσσα του ναζισμού, όπως αυτή εκφέρεται από μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση και για την υλοποίηση των καταστατικών της στόχων, σε μία οργάνωση με απόλυτη ιεραρχία και υποταγή, με την απαρέγκλιτη αρχή του στρατιωτικού δόγματος "πίστη και υπακοή στην ιεραρχία", είναι τόσο γεμάτη μίσος, τόσο γεμάτη απροκάλυπτη βία, που μετατρέπεται, όπως το έχουμε δει και στη συγκεκριμένη δίκη, σε σωρεία εγκληματικών πράξεων», συμπλήρωσε.

Δεν διερωτήθηκε η κυρία εισαγγελέας
 
Αναφορικά με τον ισχυρισμό Κασιδιάρη περί «προσοχής στη νομιμότητα» γιατί «ο σκοπός των πολιτικών τους αντιπάλων ήταν να τεθεί το κόμμα εκτός πολιτικής διαδικασίας», ισχυρισμό τον οποίο υιοθέτησε η εισαγγελέας στην πρότασή της, ο συνήγορος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η φράση του Η. Κασιδιάρη "το ξέρουν ότι το σηκώνουμε το χέρι" είχε ως συμπλήρωμα τη δήλωση "να διαφυλάξουμε τη νομική υπόσταση του κόμματος". Δεν διερωτήθηκε η κυρία εισαγγελέας αν το πραγματικό νόημα των φράσεων ήταν: Αν συλληφθεί κάποιο μέλος της ΧΑ ως δράστης ενός εγκλήματος, τότε εκείνο που προέχει είναι η διαφύλαξη της νομικής υπόστασης του κόμματος, δηλαδή ο δράστης πρέπει να αρνηθεί ότι είναι μέλος ή ότι έχει σχέση με τη ΧΑ. Και αν η άρνηση αυτή δεν μπορεί λόγω των δεδομένων να γίνει αποδεκτή, τότε ο δράστης θα πει πως έκανε ό,τι έκανε ως ιδιώτης, ως άτομο, και όχι ως μέλος της ΧΑ, σε αυτήν την πάγια τακτική της ΧΑ, που αποκαλύφθηκε ανάγλυφα σε διάφορες υποθέσεις, όπως π.χ. στην "Αντίπνοια", στο "Συνεργείο", στο ΠΑΜΕ, στους Αιγύπτιους Ψαράδες».

Ανεπίτρεπτος ο εφησυχασμός
 
Στον επίλογο της αγόρευσής του, ο συνήγορος υπογράμμισε ότι η οργάνωση είναι εγκληματική επειδή είναι ναζιστική: «Τούτο ενισχύεται από την πίστη στο ναζισμό, που αφαιρεί από το ανθρώπινο υποκείμενο τις ηθικές αναστολές, τον ουμανισμό, τις τύψεις... Είναι τέτοια η ταύτιση ναζισμού και τρομοκρατικής βίας, που όταν - λόγω της δίκης - η ΧΑ υποχρεώθηκε να αποσύρει τα τάγματα εφόδου, άρχισε και η κρίση της, οι αποχωρήσεις, οι διαγραφές, οι διαλυτικές τάσεις, η μείωση της δύναμής της. Οταν υποχρεώνεται να μη δρα όπως γνωρίζει, με την τρομοκρατία, τις δολοφονίες, παύει να αναπτύσσεται, μειώνεται, διαλύεται». Και συνέχισε:

«Ξέρουμε ότι οι εγκληματικές πράξεις που εξέτασε το δικαστήριό σας δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας πρόλογος των όσων θα επακολουθούσαν αν δεν τους σταματούσαμε. Αλλωστε το αίμα του Παύλου υποχρεωτικά κινητοποίησε το περιεχόμενο της συλλογικής μας μνήμης. Η ορατή και αόρατη μάχη που γίνεται από την ηγεσία της ΧΑ, αλλά και από τη σκοπιά των αναθεωρητών της Ιστορίας και όλων εκείνων που είτε από γνώση είτε από άγνοια υιοθετούν τα συμπεράσματά τους, έχει ως σκοπό να "αποικήσει" την ιστορική - ατομική και συλλογική - μνήμη, να της δώσει διαστρεβλωμένο περιεχόμενο, να την αποσυνδέσει από τα απελευθερωτικά οράματα, να την καταστήσει απλό θεατή της βαρβαρότητας. Είναι αυτό που ένας σπουδαίος διανοούμενος, ο Θ. Τερζόπουλος, έχει χαρακτηρίσει "εγκαθίδρυση του μηχανισμού της λήθης"».

«Είναι ανεπίτρεπτος ο εφησυχασμός. Ο κίνδυνος, με ή χωρίς κοινοβουλευτικό μανδύα, δεν πέρασε. Η συμβολή της απόφασής σας, ενόψει του συντριπτικού αποδεικτικού υλικού και της ανάγκης δικαστικής προστασίας των θυμάτων, μπορεί να αποδειχθεί ιστορική», κατέληξε.
  • Στη δίκη παρευρέθηκε και χτες η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Ριζοσπάστης  Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου