Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Σταυροβελονιά


Την ανάγκη πολιτικής συνεννόησης έθεσε εμφατικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Τετάρτης στον «ΑΝΤ1» ο Αλ. Τσίπρας, δίνοντας την αίσθηση ότι η πανδημία, αλλά και η επερχόμενη οικονομική κρίση, για την οποία όλοι πλέον μιλούν, θα αποτελέσουν για το εγχώριο αστικό πολιτικό σκηνικό θρυαλλίδα ακόμα πιο έντονων διεργασιών και εξελίξεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κούνησε το δάχτυλο σε όσους - όπως είπε - ξύνουν τα νύχια τους και ψάχνουν αφορμή να τορπιλίσουν το εποικοδομητικό κλίμα πολιτικής συνεννόησης που επικρατεί, ενώ κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να απαλλαγεί από την ψευδαίσθηση αυτάρκειας και ότι θα τα βγάλει πέρα μόνος του! Εξήρε το πλαίσιο πολιτικής σύμπνοιας με αιχμή την αντιμετώπιση της πανδημίας, καλώντας την κυβέρνηση να διαχειριστεί το κλίμα συνεννόησης. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι από την πλευρά του θα φροντίσει να μην εκτροχιαστεί το πλαίσιο πολιτικού διαλόγου. Ολα αυτά αφού σκιαγράφησε με μελανά χρώματα όσα έρχονται, μιλώντας για νέα μεγάλη κρίση και «νέα εθνική περιπέτεια, που οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να αποτρέψουν»! «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, είναι εθνικό καθήκον να μην επιτρέψουμε να ξανακυλήσει η χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, κεντώντας «σταυροβελονιά» τον καμβά μιας ευρύτερης σύμπραξης των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Το έδαφος υπάρχει και δεν είναι άλλο από τη στρατηγική σύμπλευση σε όλα τα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου. Ειδικά τώρα, που μια νέα οικονομική κρίση φαίνεται να είναι προ των πυλών, όλοι ανασκουμπώνονται για να διασφαλίσουν ότι θα την πληρώσει ξανά μέχρι τελευταίας δεκάρας ο λαός...

Αναμπουμπούλα
 
Μέσα στην «αναμπουμπούλα» της πανδημίας, δίπλα στα προκλητικά αντεργατικά μέτρα που νομοθετεί η κυβέρνηση, σπρώχνει στα μουλωχτά και μια σειρά από ζητήματα που αφορούν «εμβληματικές προτεραιότητες» του κεφαλαίου και έχουν προκαλέσει λαϊκές αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα. Ετσι, σε λιγότερο από ένα μήνα, η κυβέρνηση έχει προωθήσει αποφάσεις που αφορούν τα σχέδια για την περιβόητη «απολιγνιτοποίηση» στη Δυτ. Μακεδονία, την καύση σκουπιδιών, την ιδιωτικοποίηση περιφερειακών λιμανιών με πρώτο αυτό της Αλεξανδρούπολης («στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο» για τις ΗΠΑ, κατά τον Πάιατ), ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να φέρει νέο χωροταξικό μέσα στον Απρίλη - ενσωματώνοντας προφανώς και όλες τις διατάξεις «μπάτε σκύλοι αλέστε» για τους «επενδυτές» και πολλά ακόμα. Μάλιστα ο πρωθυπουργός, σε μία από τις τηλεδιασκέψεις που είχε με στελέχη πολυεθνικής μέσα στη βδομάδα, διαβεβαίωνε ότι «η κρίση λόγω κορονοϊού όχι μόνο δεν επιβραδύνει αλλά αντιθέτως ενισχύει την απόφαση για τη μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή και στην "πράσινη Ενέργεια"». Η «στοχοπροσήλωση» αυτή βέβαια εξηγείται, στην προσπάθεια να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφόρας επένδυσης κεφαλαίων και να «ξορκίσουν» τη διαφαινόμενη νέα κρίση. Ομως τα σχέδια αυτά όχι μόνο δεν προμηνύουν τίποτα καλό για το λαό, όχι μόνο υπονομεύουν την υγεία και την ασφάλειά του, αλλά έχουν στην άλλη τους όψη την ένταση της εκμετάλλευσης και τα αντεργατικά σχέδια που νομοθετεί με ρυθμούς πολυβόλου η κυβέρνηση. Γι' αυτό και η πάλη των εργαζομένων απέναντί τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε καραντίνα.

Ξένο... 
 
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβεβαίωση της ανάγκης να γίνει εδώ και τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας από αυτό που συμβαίνει σε μεγάλα τέτοια κέντρα αυτές τις μέρες. Εχουμε και λέμε: Ο όμιλος «Βιοϊατρική», ίσως το μεγαλύτερο δίκτυο διαγνωστικών κέντρων, αναστέλλει τη λειτουργία 19 από τα 34 υποκαταστήματά του στην Αττική. Στο μαιευτήριο «ΡΕΑ» τις προηγούμενες μέρες μπήκε το εκβιαστικό δίλημμα «μειώσεις μισθών ή κανονική άδεια», επιχειρώντας να στείλει εργαζόμενους στο σπίτι τους, σε μια περίοδο που είναι πιο αναγκαίοι από ποτέ για το λαό. Παρόμοιο ζήτημα, για 15ήμερη εργασία, άνοιξε η εργοδοσία του «Διαβαλκανικού» στη Θεσσαλονίκη, επικαλούμενη «μείωση της δουλειάς». Σε συνθήκες χωρίς πανδημία, λοιπόν, τα ιδιωτικά κέντρα γδέρνουν τον κόσμο για ιατρικές πράξεις που το δημόσιο σύστημα δεν μπορεί να καλύψει, ενώ με πανδημία προσαρμόζονται στην «αναδουλειά» και κλείνουν καταστήματα ή υπολειτουργούν, για να μη χαλάσουν οι ισολογισμοί τους.

... σώμα
 
Την ίδια στιγμή, χρόνια πάσχοντες, καρκινοπαθείς, έγκυες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όπως πριν στα ιατρεία των νοσοκομείων, αγροτικά ιατρεία κλείνουν, Κέντρα Υγείας αποδυναμώνονται, για να μπαλωθούν άλλα κενά. Και αντί από την κυβέρνηση να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας και μαζί με το προσωπικό που απασχολεί να μπει στο σχεδιασμό «πολέμου» που τάχα κάνει, μένουν αναξιοποίητες υποδομές, έμπειρο επιστημονικό δυναμικό μπαίνει στον «πάγο», τεχνολογικά μέσα και εφαρμογές βγαίνουν από την πρίζα. Αντί να ανοίξουν σε πλήρη λειτουργία όλες οι μονάδες, που είναι έτοιμες και πολλές από αυτές υπερσύγχρονες, ο ιδιωτικός τομέας παραμένει ξένο σώμα, βλέποντας εχθρικά την ανάγκη προστασίας της ζωής του λαού. Συνεπώς, και με επιδημία και χωρίς, τα τεράστια κέρδη τους πάνε πακέτο με τον πόνο του ανθρώπου που εμπορεύονται, με τις ευλογίες της κυβέρνησης...

Ψιλό γαζί
 
Μία ακόμα φιέστα που υπηρετεί προπαγανδιστικές σκοπιμότητες έστησε η κυβέρνηση, για την παραλαβή υγειονομικού υλικού από δωρεά της ΔΕΗ (!) στο ΕΣΥ, συνολικού ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, τις όποιες προσπάθειες να προβληθεί το δήθεν «κοινωνικό πρόσωπο» της ΔΕΗ τις κατέστρεψε ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος, που παραδέχτηκε ότι τα λεφτά δεν προέρχονται από τις τσέπες των μετόχων, αλλά απευθείας από το λαό, καθώς η επιχείρηση χρεώνει σε κάθε λαϊκό νοικοκυριό 0,8 ευρώ το χρόνο για να κάνει τέτοιες «προωθητικές ενέργειες», όπως λέγονται στη γλώσσα του μάρκετινγκ. Αν ήθελαν η ΔΕΗ να ανακουφίσει πραγματικά τον κόσμο στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας, θα αποδέχονταν αυτό που ζητάνε τα συνδικάτα, δηλαδή την απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο για τα λαϊκά νοικοκυριά και να μην υπάρχουν διακοπές για χρέη όσο καιρό διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση. Αλλά αυτοί δεν χάνουν ούτε λεπτό από τον προσανατολισμό τους, τη διασφάλιση της κερδοφορίας της επιχείρησης σε βάρος της προστασίας και των συμφερόντων του λαού.




Ριζοσπάστης  Παρασκευή 10 Απρίλη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου