Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Υγεία και κέρδος δεν πάνε μαζί!



Τα πρόσφατα κρούσματα κορονοϊού και οι θάνατοι ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι σε χώρους ιδιωτικής Υγείας φωνάζουμε και δεν μας ακούει κανείς... Οτι η υγεία και το κέρδος δεν πάνε μαζί! Οτι πίσω από τη βιτρίνα που έχουν στήσει οι κλινικάρχες, πίσω από τον πλούσιο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, πίσω από τις «επιτυχίες» και τα «επιτεύγματά» τους, κρύβονται χιλιάδες εργαζόμενοι υγειονομικοί! Εργαζόμενοι που στενάζουν από την εντατικοποίηση, με μυοσκελετικά προβλήματα, κακοπληρωμένοι, που τους έχουν ξηλώσει όλα τα δικαιώματα... Εργαζόμενοι που ακόμα και στις πιο ακριβές και χλιδάτες κλινικές δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες των ασθενών και δεν ξεπερνάνε σχεδόν ποτέ το προσωπικό ασφαλείας!

Κι όμως, αυτοί οι εργαζόμενοι, τόσα χρόνια τώρα, με την αξιοπρέπεια και το φιλότιμό τους, κάνουν παραπάνω από τις δυνάμεις τους, την ώρα που τα αφεντικά τους χρονομετρούν για το πόση ώρα κάνουν να φροντίσουν έναν ασθενή, τους μετράνε τα γάντια, τις σύριγγες, τις γάζες που χρησιμοποιούν, ακόμα και τα μήλα που δίνουν στους ασθενείς (!), τους κάνουν παρατήρηση αν δεν είναι καλοχτενισμένοι και χαμογελαστοί, γιατί χαλάνε το προφίλ της κλινικής και των πανάκριβων υπηρεσιών της. Κι όταν τολμήσουν να ζητήσουν τα αυτονόητα, αυτά που έχουν μάθει από τις σχολές και την εμπειρία τους, αυτά που δικαιούνται, απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες.


* * *
 
Και τώρα που το θλιβερό περιστατικό στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στην ιδιωτική Υγεία, αποκαλύπτεται η πραγματική κατάσταση που εμείς οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, επιβεβαιώνοντας ότι όσο η Υγεία παραμένει εμπόρευμα, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές!

Ποια μέτρα προστασίας να τηρήσουν οι κλινικάρχες, όταν θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να προστατεύσουν εργαζόμενους και ασθενείς; Εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι που καταγγέλλουν ότι αγοράζουν μόνοι τους γάντια και μάσκες! Γιατί ακόμα και εκεί που δίνουν, τα δίνουν με το σταγονόμετρο! Ακούσαμε ακόμα και το αμίμητο: Μία μάσκα τη βδομάδα! Ακούσαμε ότι δεν πρέπει να φοράμε γάντια και μάσκες, γιατί προσβάλλουμε τους πελάτες, γιατί δημιουργούμε πανικό χωρίς λόγο!

Δεκάδες είναι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με συμπτώματα... Ποιος να τους αντικαταστήσει; Για τεστ ούτε λόγος, αφού ...κοστίζει! Οι πιο «γενναιόδωροι» εργοδότες κάνανε έκπτωση (!) στους εργαζόμενους, για να κάνουν το τεστ που οι επιχειρήσεις τους μοσχοπουλάνε σε φοβισμένους ασθενείς. Το μόνο μέτρο που εφαρμόζουν, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια, είναι η θερμομέτρηση, μιας και είναι και τζάμπα!

* * *
 
Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία πάνε στο μεροκάματο του τρόμου. Αυτό που εμποδίζει να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα προφύλαξης, είναι τα αφεντικά και η προστασία των κερδών τους! Είναι τουλάχιστον ανήθικο να αφήνονται υπονοούμενα για το αν τηρούν τα μέτρα αυτοί οι εργαζόμενοι, που παίζουν την υγεία τους «κορόνα - γράμματα», που κάθε μέρα εκβιάζονται με την απόλυση. Που θέλουν να γυρίσουν υγιείς στα σπίτια τους και στα παιδιά τους. Οι ευθύνες βρίσκονται αλλού...

Οι εργαζόμενοι ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτοί οι κλινικάρχες δεν μπορούν και δεν τους νοιάζει να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία! Γιατί δεν τη θεωρούν αγαθό, ούτε δικαίωμα. Τη θεωρούν εμπόρευμα. Και το ξέραμε γιατί τους βλέπουμε χρόνια τώρα να ξεζουμίζουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, να μειώνουν τους μισθούς μας, να μην περνάει την πόρτα τους κάποιος ακόμα και όταν πεθαίνει, αν δεν βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη! Γιατί τους βλέπουμε να στέλνουν βαριά περιστατικά στο Δημόσιο για να μην τους χαλάσουν τα στατιστικά τους!

Γιατί ακόμα και μέσα στην πανδημία βαφτίζουν «έκτακτα» όλα τα χειρουργεία, ακόμα και τις αισθητικές επεμβάσεις και ξεχειλίζουν τα ταμεία τους! Γιατί ξέρουμε ότι δεν τους ελέγχει κανείς, και πριν και τώρα με την πανδημία. Γιατί όλες οι κυβερνήσεις τούς πριμοδοτούν και τους στηρίζουν, τους δίνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της Υγείας. Τώρα οι επιτελείς της κυβέρνησης και οι μεγαλοδημοσιογράφοι κάνουν πως πέφτουν από τα σύννεφα! «Μα γίνονταν χειρουργεία εν μέσω πανδημίας;», ρωτούν.

* * *
 
Φτάνει πια η κοροϊδία, η υποκρισία και η ασυδοσία... Τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, απαιτούμε: Να γίνει επίταξη όλων των ιδιωτικών μονάδων και των διαγνωστικών κέντρων και να ενταχθούν κάτω από ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας με τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση για τον τρόπο χρήσης τους. Να γίνουν μαζικά τεστ σε όλους τους υγειονομικούς και στους ασθενείς που υποβάλλονται σε υψηλού κινδύνου ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις. Nα ληφθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για εργαζόμενους, ασθενείς και συνοδούς, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Παλεύουμε μαζί με όλους τους υγειονομικούς και το λαό για ένα σύστημα Υγείας σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, ανάλογο των δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα για την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών.


Στέλλα ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΑ
 
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Πειραιά
 
Ριζοσπάστης  Πέμπτη 30 Απρίλη 2020  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου