Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Μαχητική κινητοποίηση για μέτρα προστασίας στον ΟΑΣΘ και ενίσχυση του στόλου

 


Ξεχειλίζει η οργή μετά τον θάνατο τεσσάρων εργαζομένων από επιπλοκές του κορονοϊού

 

Μέτρα προστασίας της υγείας και αναβάθμιση του συγκοινωνιακού έργου της πόλης απαίτησαν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης με τη δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα έξω από το ΥΜΑΘ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον ΟΑΣΘ, που επιβεβαιώνουν ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, όπου παραμένουν εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες.

Τελευταίο θύμα στη μακάβρια λίστα των νεκρών ήταν ένας 43χρονος οδηγός, πατέρας τριών παιδιών, που πέθανε από επιπλοκές του κορονοϊού. Ηταν ο 4ος νεκρός εργαζόμενος μέσα σε έναν μήνα και ο 7ος στη διάρκεια του χειμώνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 250 εργαζόμενοι νόσησαν, ποσοστό 12,5% σε σύνολο 2.000 εργαζομένων, ενώ χτες τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονταν σε 43.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΟΑΣΘ που όχι μόνο δεν παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τους, αλλά αντίθετα με τις επιλογές της τους εκθέτει σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες έχει μετατρέψει τους ελεγκτές σε μεταφορείς και διασπορείς του ιού, αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν στους ελέγχους των επιβατών και να μετακινούνται από λεωφορείο σε λεωφορείο. Οπως λένε, από τους περίπου 80 ελεγκτές σχεδόν οι μισοί βρέθηκαν θετικοί και νόσησαν!

Την κινητοποίηση χαιρέτισαν ο Νικήτας Τσαρίδης εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα ΟΑΣΘ και ο Γιώργος Ραπτάκης, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας. Ανέδειξαν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που άφησε το λαό απροστάτευτο από την πανδημία και ρημάδια, χωρίς προσωπικό, τα νοσοκομεία και τα ΚΥ, ενώ κλείνει τα αυτιά στα δίκαια αιτήματα για ενίσχυση των συγκοινωνιών και καταργεί εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ.

Τα εργατικά σωματεία διεκδικούν: Να ενισχυθούν άμεσα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Να προχωρήσει άμεσα ο μαζικός εμβολιασμός όλων των εργαζομένων του ΟΑΣΘ. Καθημερινή υποχρεωτική θερμομέτρηση κατά την ανάληψη εργασίας. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Καθημερινό έλεγχο της διασποράς με τεστ σε κεντρικούς σταθμούς και αφετηρίες σε εργαζόμενους και επιβάτες, καθημερινή απολύμανση των χώρων αναμονής και των οχημάτων. Περιορισμό της μετακίνησης των εργαζομένων σε διαφορετικές λεωφορειακές γραμμές. Αγορά καινούργιων λεωφορείων. Πύκνωση των δρομολογίων σε γραμμές και ώρες αιχμής, όπου υπάρχει συνωστισμός. Χρηματοδότηση για την άμεση επισκευή λεωφορείων του ΟΑΣΘ και ειδικά των αρθρωτών. Επίταξη για όσο διαρκεί η πανδημία σε όλο τον διαθέσιμο στόλο οχημάτων που υπάρχει (ΚΤΕΛ και τουριστικά). Προσλήψεις προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες (τεχνίτες - οδηγοί).

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου