Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Συγκέντρωση στο υπ. Εργασίας για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων (ΦΩΤΟ)


«Γιόρτασαν» τα γενέθλια του υπουργού με τη δική τους τούρτα!
 
 
Η τούρτα για τα ...γενέθλια του υπουργού 
Η τούρτα για τα ...γενέθλια του υπουργού

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν τα κλαδικά σωματεία του Εμπορίου στην Αττική, επιχειρησιακά σωματεία και εργαζόμενοι στον κλάδο, ενώ ...«γιόρτασαν» τα γενέθλια του υπουργού με τη δική τους τούρτα!

«Το 8ωρο δεν μπαίνει στα μουσεία, αγώνας και απάντηση για Κυριακή αργία», φώναξαν οι εργαζόμενοι ενώ απηύθυναν στους συναδέλφους τους κάλεσμα: «Εμποροϋπάλληλε πολέμα, το 8ωρο κερδήθηκε με αγώνες και αίμα».

Η κινητοποίηση έγινε μετά από κάλεσμα του Συλλόγου  Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Συνδέσμου Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής τα οποία είχαν προκηρύξει στάση εργασίας (12 μ. έως 4 μ.μ.). Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με αποφάσεις τους τα Σωματεία Εργαζομένων στην επιχείρηση «Praktiker» και στην επιχείρηση «Lidl».

Με πικέτες και συνθήματα για το 8ωρο, την προστασία της μητρότητας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, συμμετείχε στην κινητοποίηση αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Το πρωί της Πέμπτης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιήσε παρεμβάσεις σε εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Στη κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Έξω από το υπουργείο οι εμποροϋπάλληλοι «συναντήθηκαν» με τους εργαζόμενους των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας την τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση αναθέτει σε ιδιώτες την έκδοση συντάξεων.

«...απαίσιο οκταωράκι» 

Το σκίτσο στην τούρτα είναι του Δημήτρη Γεωργοπάλη 
Το σκίτσο στην τούρτα είναι του Δημήτρη Γεωργοπάλη

Τα σωματεία «γιόρτασαν» τα γενέθλια του υπουργού με τη δική τους τούρτα και το ανάλογο τραγουδάκι που αρμόζει στα κατορθώματα του υπουργού: «Να ζήσεις Κωστάκη, να κόβεις λεφτά, τους βιομηχάνους να κάνεις καλά. Παντού να σκορπίζεις το 10ωρο, στον τάφο να στείλεις το 8ωρο». Αντίστοιχα, πάνω στην τούρτα το σκίτσο του υπουργού ως άλλου Δρακουμέλ αναφωνούσε: «Θα σε πιάσω απαίσιο 8ωράκι»!

Για να μη φανούν ...αχάριστοι μπροστά στη γαλαντομία του υπουργού που διαφημίζει το 10ωρο ως μέτρο υπέρ των εργαζομένων, υποσχέθηκαν όσοι δεν έχουν ελιές να ...βρουν προκειμένου να δικαιώσουν τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που παρουσιάζει στις δημόσιες δηλώσεις του. «Όλοι στο εμπόριο μαζεύουμε ελιές, μαζί με το 10ωρο βάλτε και βουρδουλιές», φώναξαν.

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι των σωματείων, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους με την απεργία στις 6 Μάη. Τη στάση του υπουργείου που με πρόσχημα την πανδημία θέτει ...πλαφόν στην αντιπροσωπεία τα δύο άτομα, κατήγγειλε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Εμείς μετράμε νεκρούς συναδέλφους, δεκάδες ασθενείς. Αυτοί μετράνε εκατομμύρια, κάνουν κουρελόχαρτο τα οποία υγειονομικά πρωτόκολλα υπάρχουν και αποθεώνουν την ατομική ευθύνη», σημείωσε.

«Με τη σημερινή μας κινητοποίηση ερχόμαστε να πάρουμε θέση μάχης απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία», τόνισε ο Νάσος Γεροπαναγιώτης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά. Την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ, με την πανδημία να καλπάζει και την εργοδοτική αυθαιρεσία να οργιάζει, κατήγγειλε ο Γιάννης Παπαδάς, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Τη φωνή των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, που τσακίζονται από την πανδημία και την εντατικοποίηση, μετέφερε ο Μιλτιάδης Κρητικός, εργαζόμενους στον «Σκλαβενίτη» και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

«Η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο που θα επιφέρει νέα πλήγματα στη ζωή των εργαζομένων», επισήμανε ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Όπως εξήγησε, στο οπλοστάσιο της διευθέτησης που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, η σημερινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσθέσει το «υπερόπλο» της ατομικής διαπραγμάτευσης και την ίδια στιγμή μιλάει προκλητικά για «τετραήμερη εργασία», «συναίνεση» των εργαζομένων και «επιλογή» τους. «Το διευθυντικό δικαίωμα οι εργαζόμενοι το ζουν στο πετσί τους», κατήγγειλε και μίλησε για την απειλή της απόλυσης και την εργοδοτική τρομοκρατία που έχει φτάσει στο σημείο ακόμα και να σέρνει στη δουλειά εργαζόμενους με συμπτώματα μέσα στην πανδημία. «Στις 6 Μάη απεργούμε», διαμήνυσε και από το βήμα της κινητοποίησης έστειλε μήνυμα αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών κατακτήσεων, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και της ζωής που τους αξίζει. (διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία).

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), και η Μαρία Τσαμούρη, γραμματέας του Συλλόγου Υπαλλήλων στα ασφαλιστικά Ταμεία (ΣΥΑΤ). «Τα ασφαλιστικά δικαιώματα είναι κομμάτι των εργασιακών δικαιωμάτων», υπογράμμισαν, ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου που παραχωρεί σε ιδιώτες αρμοδιότητες του ΕΦΚΑ ενώ διαβεβαίωσαν τους εμποροϋπάλληλους πως θα συναντηθούν ξανά στην απεργία στις 6 Μάη.

 














902gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου