Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

ΣΚΑΚΙ Νεανικά πρωταθλήματα για έχοντες (χρήμα) και κατέχοντες (ιδιοκτησία)

 

  Πηγή: Associated Press

 

Τα πανελλήνια πρωταθλήματα παίδων - κορασίδων μέχρι 16 ετών πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα από 2 έως 8 Ιούλη. Πρωταθλητές αναδείχθηκαν στα μεν αγόρια ο Νίκος Κούτλας του ΣΟ Καβάλας με 5,5 βαθμούς σε 7 αγώνες και στα κορίτσια η Κωνσταντίνα Δερέκα του ΑΜΟ «Ο Γαλαξίας» με 6 βαθμούς, όπως και η Ευαγγελία Αποστολακάκη, η οποία ηττήθηκε στον μεταξύ τους αγώνα.

Όλοι οι συμμετέχοντες αξίζουν τα συγχαρητήριά μας για την προσπάθειά τους, και ιδιαίτερα οι γονείς και οι σύλλογοι που για ακόμη μία φορά σήκωσαν το οικονομικό βάρος.

Το γεγονός ότι μιλάμε για τη μικρότερη διοργάνωση όλων των εποχών (μόλις 13 κορίτσια και 18 αγόρια) σε μια κατηγορία που παραδοσιακά ήταν από τις μαζικότερες των νεανικών πρωταθλημάτων δεν αποτελεί έκπληξη, ούτε οφείλεται μόνο στην πανδημία.

Είναι τα αποτελέσματα της λογικής με την οποία για άλλη μια φορά πραγματοποιήθηκαν τα πρωταθλήματα, κρυμμένα σε ξενοδοχεία, μακριά από την τοπική κοινωνία, με το κριτήριο του κέρδους να πρυτανεύει:

  • Δόθηκαν ελάχιστες «προκρίσεις» - φιλοξενίες (τις οποίες ουσιαστικά τις χρεώνονται οι υπόλοιποι) στις Ενώσεις για να τις κατανείμουν όπως νομίζουν, χωρίς ενιαίο κριτήριο. Φυσικά, τα έξοδα των συνοδών δεν καλύπτονται.
  • Υψηλό παράβολο συμμετοχής για τους μη «προκριμένους», 60 ευρώ για τους κατοίκους Αχαΐας, 40 ευρώ για τους υπόλοιπους.
  • Επιπλέον, οι μη «προκριμένοι» όφειλαν να διαμείνουν για 6 τουλάχιστον μέρες σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία με ημερήσιο κόστος ανά άτομο 56 - 65 ευρώ (ακριβότερες και από το 2019!), διαμορφώνοντας το ελάχιστο κόστος στα 376 ευρώ, χωρίς να λάβουμε υπόψη έξοδα μετακίνησης κ.λπ.

Με το ίδιο σύστημα σχεδιάζεται να διεξαχθούν αρχές Σεπτέμβρη και τα πρωταθλήματα των υπόλοιπων κατηγοριών, κάτω των 8, 10, 12 και 14, ώστε τα κέρδη από τις υψηλές τιμές που υποχρεώνονται να καταβάλουν οι μετέχοντες και οι συνοδοί τους να τα μοιραστούν ξενοδόχοι και ΕΣΟ με βάση τη μεταξύ τους συμφωνία. Η επιλογή του τόπου και του τρόπου διεξαγωγής από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΟ έναντι άλλων προτάσεων που είχαν κατατεθεί έγινε με κριτήριο τα προσδοκώμενα κέρδη.

Θα ήταν για γέλια και για κλάματα αν δεν υπήρχαν επιπρόσθετα τα εξής εξωφρενικά στην προκήρυξη των αγώνων:

  • Οι συμμετέχοντες υποχρεώνονται να προκαταβάλουν το 40% του ποσού και να εξοφλήσουν με την άφιξή τους, όμως σε περίπτωση έκτακτης αναχώρησης ή ακύρωσης μετά την ολοκλήρωση των αφίξεων (λ.χ. σε ενδεχόμενο προβλήματος λόγω Covid) δεν υπάρχει καμία επιστροφή.
  • Της υποχρέωσης διαμονής στα ξενοδοχεία των αγώνων εξαιρούνται όσοι διαθέτουν δική τους κατοικία στο νομό Αχαΐας που αποδεικνύεται με το Ε9 (!). Δηλαδή, παιδιά που θα βρίσκονται εκείνη την περίοδο στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, ή που έχουν αδερφό φοιτητή στην Πάτρα πρέπει να πληρώσουν!

Αν πάρει κανείς υπόψη ότι το πρωτάθλημα <16 δίνει μόρια για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι για την ΕΣΟ, τη ΓΓΑ και το υπουργείο Παιδείας δικαίωμα να διεκδικήσουν τις «παροχές προς διακριθέντες αθλητές» έχουν βασικά:

Α) όσοι προέρχονται από οικογένεια με οικονομική επιφάνεια που μπορεί να πληρώσει αδρά.

Β) Οσοι προέρχονται από οικογένεια με έγγεια ιδιοκτησία. Λ.χ. οικογένεια που κατάγεται από την Αχαΐα, ακόμα και εάν νοικιάζει δεύτερη κατοικία εκεί καταδικάζεται σε έναν ιδιότυπο «φόρο ακληρίας» που θεσπίζει η ΕΣΟ και αποδέχεται η κυβέρνηση.

Δεδομένου του ότι ο νυν πρόεδρος της ΕΣΟ τυγχάνει και τομεάρχης Ανώτατης Εκπαίδευσης της ΝΔ η κατάσταση είναι ενδεικτική για το πώς αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία την «αξιοκρατία» στον Αθλητισμό και τις «ίσες ευκαιρίες» στην Εκπαίδευση.

Αλλά για να μην αδικούμε τον κ. Ευσταθόπουλο, την ίδια ακριβώς πολιτική της εμπορευματοποίησης του Αθλητισμού και των ταξικών διακρίσεων σε βάρος των λαϊκών οικογενειών και υπέρ των «εχόντων και κατεχόντων» στήριζαν και γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κοσμούσαν την προηγούμενη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Τώρα, τι σχέση έχουν τα παραπάνω με το αθλητικό πνεύμα; Ο καθένας μπορεί να εξαγάγει τα συμπεράσματά του...

Νίκος Σερετάκης

Πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Νέας Φιλαδέλφειας

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου