Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Συνεχίζεται το κλίμα αστυνομοκρατίας στο Αριστοτέλειο (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 
 

Συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με πρόσχημα τις εργασίες για την κατασκευή βιβλιοθήκης στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού και την «προστασία» του εργολαβικού συνεργείου.

Σήμερα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Κτηνιατρικής, ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ όπως και ο ΣΟΦΕΘ είχαν προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών, όπου βρίσκονται καθημερινά άνδρες των ΜΑΤ και της Ασφάλειας, οι οποίοι απέκλεισαν αντιπροσωπεία φοιτητών συνδικαλιστών από τον χώρο. Συγκεκριμένα, όταν οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το κτίριο της ΣΘΕ εμποδίστηκαν με σπρωξιές από τους αστυνομικούς, οι οποίοι είπαν στους φοιτητές πως ο χώρος είναι αποκλεισμένος.

Οι φοιτητές έχουν γράψει συνθήματα διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία της αστυνομίας όπως, «η καταστολή δεν θα περάσει» και «απ' τα ιδρύματά μας δεν λείπει αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία».

Όπως κατήγγειλε ο Τάσος Παπαδόπουλος, γραμματέας του ΔΣ του ΦΣ Νομικής του ΑΠΘ, ο αποκλεισμός του χώρου και η συνεχόμενη παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στόχο έχει σε συνεργασία με την πρυτανεία και την κυβέρνηση να νομιμοποιηθεί η παρουσία τους μέσα στο campus και να προετοιμαστεί το έδαφος για την παρουσία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. «Το Πανεπιστήμιο ανήκει σε εμάς τους φοιτητές, τους καθηγητές μας, τις ανάγκες μας και οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν θέση μέσα σε αυτό», συνέχισε και πρόσθεσε: «Θα παραμείνουμε στον χώρο, θα φωνάξουμε τα συνθήματά μας, θα αναρτήσουμε τα πανό μας, προκειμένου να καταδικαστεί ακόμα μία φορά η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ».

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα προχωρήσουν σήμερα σε δράση ενημέρωσης σε κεντρικά σημεία της πόλης και σε διοργάνωση τουρνουά σκακιού στην πλατεία Χημείου, μπροστά από τη ΣΘΕ, ενώ αποφάσισαν επίσης:

Πέμπτη 28/04

• Στις 11 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του ΑΠΘ.

• Στις 12 μ. τουρνουά 5Χ5 ποδοσφαίρου στην πλατεία Χημείου.

Παρασκευή 29/04

• Στις 12 μ. στο Πολυτεχνείο πορεία Φοιτητικών Συλλόγων μέσα στο ΑΠΘ και συναυλία στην πλατεία Χημείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Φοιτητικών Συλλόγων:

Έξω η αστυνομία από τις σχολές μας!

Με τους συλλόγους, τους αγώνες, τη δύναμή μας τους χαλάμε τα σχέδια – δυναμώνουμε τον αγώνα για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη σήμερα!

Καταδικάζουμε τη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων επανειλημμένα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, την αναίτια χρήση χημικών και κρότου λάμψης, μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές με τους αγώνες, τα αιτήματα, τις επιθετικές μας διεκδικήσεις, με τους συλλόγους μας έχουμε αποδείξει ότι δεν θα δεχτούμε την παρουσία τους στο χώρο που σπουδάζουμε.

Ξέρουμε καλά ότι η παρουσία, η προσπάθεια νομιμοποίησης εικόνων δυνάμεων καταστολής στο χώρο του Πανεπιστημίου αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, των αναγκών της αγοράς. Είναι εικόνα από το μέλλον που ετοιμάζουν για τις σχολές μας, είναι φανερό ότι το Πανεπιστήμιο που οραματίζεται η κυβέρνηση, βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, είναι «ανοιχτό» για τα ΜΑΤ, τις δυνάμεις καταστολής, την ελεύθερη επιχειρηματική δράση αλλά «κλειστό» για τις ανάγκες των φοιτητών, το δικαίωμα τους σε σπουδές με σύγχρονους όρους! Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα περιστατικά λαμβάνουν χώρα την ώρα που βρίσκεται στα σκαριά νέος νόμος – πλαίσιο, συγχωνεύσεις και κατάργηση Τμημάτων όπως στα ξενόγλωσσα Τμήματα, κατάργηση των δωρεάν εντύπων συγγραμμάτων, χτύπημα στη φοιτητική μέριμνα, στη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών.

Είναι τουλάχιστον προσχηματική αν όχι επικίνδυνη η επίκληση της κυβέρνησης, των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ ζητημάτων «ασφάλειας των φοιτητών», αυτό που προκαλεί ανασφάλεια όλο αυτό το διάστημα στους φοιτητές και τις οικογένειές τους είναι οι ολοένα και πιο δύσκολοι όροι ζωής και σπουδών τους, απόρροια της πολιτικής της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επιβεβαιώνεται και από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ότι η ένταση της καταστολής πηγαίνει χέρι – χέρι, προμηνύει ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στις σπουδές και τα δικαιώματα μας! Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η ένταση της καταστολής δεν αποτελούσε κάποια εμμονική επιλογή κάποιου υπουργού αλλά κομμάτι ενός συνολικότερου σχεδίου για την υποβάθμιση των σπουδών μας!

Οι φοιτητές έχουμε πείρα από τι πραγματικά τους χαλάει τα σχέδια: είναι η ισχυροποίηση των συλλόγων μας, της συλλογικής διεκδίκησης για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας!

Καμία παρουσία της αστυνομίας στο χώρο του Πανεπιστημίου – έξω τα ΜΑΤ από τις σχολές μας!

 
Δες ακόμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου