Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Φυλλάδιο του ΚΚΕ για το δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή

 

 

Κυκλοφόρησε 4σέλιδο φυλλάδιο του ΚΚΕ για το δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή. Συγκεκριμένα το φυλλάδιο αναφέρει: 

«Κι όμως θα είμαι ακόμα εδώ κι αυτό το καλοκαίρι...»

Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού η λαϊκή οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με νέες στερήσεις. Πλέον, ακόμα και οι ολιγοήμερες διακοπές, η αναψυχή και μερικές ανάσες δροσιάς κοστίζουν στους εργαζόμενους ολόκληρους μισθούς.

Η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης γίνεται ακόμα πιο δύσκολη στο φόντο της τεράστιας ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας που μαστίζει τις λαϊκές οικογένειες.

Πώς γίνεται ο τουρισμός να πηγαίνει για ρεκόρ... 

και 1 στους 2

να μην πηγαίνει διακοπές;

Τα πρώτα στοιχεία για τη φετινή τουριστική κίνηση δείχνουν ότι το 2022 οι εισπράξεις θα φτάσουν τα 20 δισ. ξεπερνώντας τις αντίστοιχες του 2019, που ήταν «χρονιά - ορόσημο» για τον ελληνικό τουρισμό.

Οι έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι 1 στους 2 Έλληνες το 2022 δεν θα πάει διακοπές, ενώ και ένα μεγάλο τµήµα όσων πάνε διακοπές θα πάνε λιγότερες ημέρες.

Από το 2013 έως το 2018:

- τουριστική έκρηξη στην Ελλάδα

- μείωση του λεγόμενου εσωτερικού τουρισμού

Στην Ελλάδα των ρεκόρ αφίξεων και κερδοφορίας για τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους και τους tour operators, των νησιών-διεθνών προορισμών, οι εργαζόμενοι πρέπει να «κόβουν» από παντού για να πάνε μια κοντινή εκδρομή, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου «στύβονται» κάθε μέρα για μισθούς πείνας και έχοντας κάθε χρόνο ραντεβού µε την ανεργία.

Είναι ελάχιστες οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες που μπορούν να κάνουν πολυήμερες διακοπές σε ποιοτικά καταλύματα, που έχουν πρόσβαση σε υποδομές πολιτισμού, σε μουσεία, σε προορισμούς φυσικού κάλλους, ψυχαγωγίας, αλλά και σε ελεύθερες παραλίες.

Τα διόδια και τα εισιτήρια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς κάνουν απλησίαστη τη μετακίνηση των εργαζομένων.

Αντίστοιχα, οι αυξήσεις στις τιμές των δωματίων, οι αυξήσεις στις χρεώσεις στις παραλίες, στα τρόφιμα και στις τιμές στα εστιατόρια έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος των διακοπών.

Από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και τώρα οι εφοπλιστές για την αύξηση της κερδοφορίας τους έχουν επιβάλει 4 διαδοχικές αυξήσεις στα εισιτήρια, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων να ξεπερνούν ακόμα και το 45%!

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, ως... επιβράβευση και με την προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, μπουκώνει τους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας με «ζεστό» χρήμα, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν επιδοτήσεις για τις «άγονες γραμμές», οικονομικές ενισχύσεις λόγω πανδημίας κ.ο.κ.

Τουριστική ανάπτυξη για ποιον;

Για ποιον λοιπόν είναι φτιαγμένα τα τεράστια τουριστικά θέρετρα;

Ποιος απολαμβάνει την πολυδιαφημισμένη «Αθηναϊκή Ριβιέρα», τα ξενοδοχεία - μεγαθήρια που σπέρνονται στους τουριστικούς προορισμούς;

Για ποιον φτιάχνονται οι προβλήτες της κρουαζιέρας και οι μαρίνες;

Για ποιον «χτίζουν» οι εφοπλιστές τα βαπόρια;

Ποιον αφορούν τα πανηγύρια για την «εξωστρέφεια» του τουριστικού προϊόντος, για τα ρεκόρ κερδοφορίας από τον τουρισμό;

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι για τον λαό, καμιά σχέση δεν έχουν µε τις ανάγκες του για απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικό τουρισμό, για το δικαίωμά του στην αναψυχή. Είναι κομµένα και ραμµένα στα μέτρα της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

▶ Γι’ αυτό στα ίδια νησιά που «φυτρώνουν» τα 5άστερα σαν τα μανιτάρια, δεν «φυτρώνουν» υποδομές Υγείας, Πολιτικής Προστασίας, Άθλησης, Πολιτισμού για τον λαό και τη νεολαία της περιοχής.

▶ Γι’ αυτό στα ίδια νησιά που τα ρεκόρ αφίξεων από το εξωτερικό σπάνε το ένα μετά το άλλο, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ζουν και δουλεύουν σε όλο και χειρότερες συνθήκες.

▶ Το ίδιο κράτος που ταΐζει µε εκατομμύρια ευρώ τους εφοπλιστές, πετσοκόβει τα ήδη πολύ ανεπαρκή προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Τα κέρδη των ομίλων του τουρισμού και των μεταφορών, που όλες οι κυβερνήσεις διαφημίζουν τη «βαριά βιομηχανία», υψώνουν τείχη στον εργαζόμενο λαό, του στερούν τη δυνατότητα να απολαύσει τις ομορφιές του τόπου του. Αυτοί και τα κέρδη τους καταφέρνουν το... ακατόρθωτο: Ο λαός να μην μπορεί να χαρεί το πιο πολυδιαφημισμένο καλοκαίρι του κόσμου. Οι εργαζόμενοι που όλο τον χρόνο ξεπατώνονται, που κυνηγούν το μεροκάματο, που αναμετρώνται µε την ανασφάλεια, να φτάνει η μέρα των ολιγοήμερων διακοπών για να «γεμίσουν τις μπαταρίες τους» και να μην έχουν τη δυνατότητα ούτε γι’ αυτό.

Τι έχει να λαµβάνει λοιπόν ο λαός από αυτό το καπιταλιστικό τουριστικό «υπερθαύμα»;

Αποκλεισμούς από την αναψυχή

Υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος

Πανάκριβες ολιγοήμερες διακοπές

Ούτε για παρηγοριά δεν κάνουν τα «κοινωνικά προγράμματα»

Καμιά ουσιαστική συµβολή στην ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για τουρισμό δεν έχουν τα επιδοτούμενα προγράμματα της κυβέρνησης. Ο «Κοινωνικός Τουρισμός» αφορά μόλις 300.000 δικαιούχους και το πρόγραμμα «Τουρισµός για όλους» άλλους 200.000 δικαιούχους. Το συνολικό «κόστος» και για τα δύο προγράμματα, είναι µόλις 65 εκατ. ευρώ ενώ το 2011 το κονδύλι µόνο για τον κοινωνικό τουρισμό ήταν 62,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο «κοινωνικός τουρισμός» αφορά περιόδους «εκτός σεζόν», που είναι απαγορευτικές για χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες.

Ακόμα κι αυτά τα προγράμματα ένα σημαντικό τµήµα των δικαιούχων δεν καταφέρνει να τα αξιοποιήσει, καθώς απαιτούν «συμμετοχή» που ειδικά φέτος µε την ακρίβεια δεν περισσεύει, ενώ ήδη φτάνουμε στα μέσα του Ιούλη και δεν έχουν ανακοινωθεί οι «δικαιούχοι», ώστε να προγραμματίσουν άδειες, εισιτήρια κ.ο.κ.

Φτάνει πια!

Μπροστά οι ανάγκες του λαού, με ισχυρό ΚΚΕ!

Δεν μπορεί στην Ελλάδα του 2022 οι εργαζόμενοι να συμβιβάζονται µε αυτή την κατάσταση. Σήμερα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ώστε οι εργαζόμενοι καθολικά να απολαμβάνουν φθηνές και ποιοτικές διακοπές.

Αυτό το ζωτικό δικαίωμα, που αφορά την ίδια την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης υπερασπίζεται το ΚΚΕ.

Για το ΚΚΕ ο τουρισµός είναι ανθρώπινη ανάγκη, θα έπρεπε να είναι καθολικό λαϊκό δικαίωµα και όχι πανάκριβο εµπόρευµα. Το ΚΚΕ αντιµετωπίζει τον τουρισµό και την αναψυχή ως κατοχυρωµένο δικαίωµα για όλους τους εργαζόµενους, θεµελιωµένο πάνω σε έναν άλλο δρόµο ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής οικονοµίας, στην οποία τα µέσα παραγωγής, ο πλούτος που παράγεται θα είναι κοινωνική-λαϊκή περιουσία.

Τέτοιου είδους δικαιώµατα κατέκτησαν οι εργαζόµενοι στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόµησης τον 20ό αιώνα. Οι εργάτες και οι εργάτριες, οι οικογένειές τους, τα παιδιά και οι έφηβοι είχαν διασφαλισµένο το δικαίωµα στην ξεκούραση και την αναψυχή, σε οργανωµένες υποδοµές του εργατικού κράτους.

Είναι χαρακτηριστικά τα εξής στοιχεία από τις κατακτήσεις που κατάφερε η εργατική τάξη εκεί που πήρε την εξουσία, όπως στη Σοβιετική Ένωση:

▶ Οι εργάτες είχαν καταφέρει στα µέσα του περασµένου αιώνα να έχουν ελεύθερες µέρες µέσα στην εβδοµάδα για ανάπαυση, καθώς και ελεύθερο χρόνο κάθε µέρα.

▶ Υπήρχε δίκτυο πολιτιστικών ιδρυµάτων, κατασκηνώσεις νέων, τουριστικά κέντρα, εξοχικά. Απόδειξη ότι µπορεί να υπάρξει ικανοποίηση του λαϊκού δικαιώµατος των διακοπών, της αναψυχής όταν φύγει από τη µέση η εµπορευµατοποίηση των εργατικών-λαϊκών αναγκών από το εκµεταλλευτικό σύστηµα.

▶ Υπήρχαν 13.141 κέντρα διακοπών στην ΕΣΣΔ όπου µπορούσε κάποιος να µείνει 24-26 µέρες τον χρόνο. Η ανάπαυση συνδυαζόταν µε ιατρική περίθαλψη όταν χρειαζόταν.

▶ Υπήρχαν σπίτια ανάπαυσης, τουριστικοί ξενώνες και άλλες υποδοµές, για τις οποίες το ποσό που πλήρωναν οι εργαζόµενοι ήταν ελάχιστο, ενώ ένα µεγάλο µέρος καλυπτόταν από το εργατικό σωµατείο, τα ιδρύµατα Κοινωνικής Ασφάλισης ή τους δηµόσιους οργανισµούς.

Με αυτόν τον τρόπο το εργατικό κράτος εξασφάλιζε αναψυχή, περίθαλψη, άσκηση, ψυχαγωγία και ξεκούραση για δεκάδες εκατοµµύρια εργαζοµένων, παιδιών, εφήβων, φοιτητών. Αν όλα αυτά τα κατοχύρωσε ο σοσιαλισµός πριν 5 δεκαετίες, η εργατική εξουσία σήµερα µπορεί να κατοχυρώσει πολλά περισσότερα!

Να βαδίσουμε τον δρόμο της ανατροπής

Η ολόπλευρη ικανοποίηση των αναγκών του λαού δεν µπορεί να συµβαδίσει µε την καπιταλιστική οικονοµία που «ζει και αναπνέει» για τα κέρδη των λίγων.

Οι εργαζόµενοι µε τη δική τους οργάνωση και πάλη, σε συµπόρευση µε το ΚΚΕ, µπορούν να ανοίξουν τον δρόµο για ριζικές ανατροπές, ενάντια στο σύστηµα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, την εξουσία των µονοπωλίων και τις ιµπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη που δίνει διέξοδο στη λαϊκή πάλη!

Το ΚΚΕ τεκµηριώνει στο Πρόγραµµά του ότι ο λαός µπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα µε βάση τις δυνατότητες του σήµερα. Μόνο η εργατική - λαϊκή εξουσία µπορεί να εξασφαλίσει τα εργατικά - λαϊκά συµφέροντα, µόνο η νέα σοσιαλιστική οικονοµική και κοινωνική οργάνωση, ο κεντρικός επιστηµονικός σχεδιασµός στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας µπορεί να εξασφαλίσει ότι οι τεράστιες δυνατότητες της εποχής µας θα υπηρετήσουν τον εργαζόµενο άνθρωπο, τις σύγχρονες ανάγκες του λαού για δουλειά, Υγεία, για διακοπές και αναψυχή, για ειρήνη και συνεργασία µε όλους τους λαούς.

Σ’ αυτόν τον δρόµο µπορούν να ενισχυθούν σήµερα ακόµα περισσότερο οι αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζοµένων, των σωµατείων, των φορέων του λαϊκού κινήµατος για:

▶ Μείωση κατά 50% της τιµής των εισιτηρίων και των ναύλων, χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόµια στους εφοπλιστές.

▶ Δωρεάν µετακινήσεις για ανέργους, φοιτητές, στρατευµένους, ΑµεΑ, χρονίως πάσχοντες. Μειωµένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά.

▶ Συχνή σύνδεση των νησιών µε την ηπειρωτική χώρα και µεταξύ τους, µε πλοία σύγχρονα και ασφαλή και µε ναυτεργάτες µε πλήρη εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώµατα.

▶ Να ξεκινήσουν όλα τα προγράµµατα που καταργήθηκαν, να διευρυνθούν τα προγράµµατα Κοινωνικού Τουρισµού.

▶ Κατάργηση των φόρων στα καύσιµα, της ρήτρας αναπροσαρµογής και των «πράσινων» χαρατσιών στο ηλεκτρικό ρεύµα.

▶ Επαναφορά του µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα εφόδια αγροτών και κτηνοτρόφων, διαγραφή των χρεών τους.

Η συµπόρευση και η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στους τόπους δουλειάς, στους αγώνες και τις εκλογές είναι συµβολή στον αγώνα για τις λαϊκές ανάγκες σήµερα, αλλά κυρίως για την προοπτική, για τη µόνη διέξοδο υπέρ του λαού.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου