Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Στη «μαύρη αγορά» καταλήγει μέρος των όπλων που στέλνονται στην Ουκρανία

 

 

Την ώρα που ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ συνεχίζουν αμείωτα την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, έρχεται στην επιφάνεια μία σημαντική παράπλευρη συνέπεια αυτής της πρακτικής, που έχει να κάνει με το λαθρεμπόριο σημαντικής μερίδας των όπλων που παραδίδονται στην εμπόλεμη χώρα.

Μάλιστα το πρόβλημα είναι τόσο έντονο, που ακόμη και η ίδια η ΕΕ αναγκάστηκε πλέον να το παραδεχτεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία ενός «κόμβου υποστήριξης για την εσωτερική ασφάλεια και τη διαχείριση των συνόρων στη Μολδαβία», χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, στη διάρκεια συνόδου στην Πράγα Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών με τους ομολόγους της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών και αστυνομικής συνεργασίας επί του πεδίου στο οποίο συμμετέχουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ, η Μολδαβία και η Ουκρανία, καθώς και η Europol και η Frontex.

Η πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή 12 χωρών-μελών ήταν αφιερωμένη στο λαθρεμπόριο όπλων.

«Έχουμε κάποιες ενδείξεις» για λαθρεμπόριο, ανέφερε η Γιόχανσον. «Πάντα είχαμε προβλήματα λαθρεμπορίου όπλων από (αυτή την περιοχή) προς όφελος του οργανωμένου εγκλήματος που τροφοδοτεί τη βία των εγκληματικών δικτύων στην ΕΕ», είπε η Σουηδή επίτροπος.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου