Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Η «κοσμογονία» της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης... φέρνει ρεύμα με το δελτίο

 

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενέργεια μέσα στη βδομάδα είναι αποκαλυπτικά: Οχι μόνο γιατί αποτυπώνουν την εκτίναξη των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 335% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Αλλά γιατί στα «ψιλά γράμματα» μπορεί κανείς να βρει ένα προς ένα όλα τα στοιχεία που βυθίζουν τον λαό στην άβυσσο της ενεργειακής φτώχειας:

-- Την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και όλα όσα τη συνθέτουν, όπως π.χ. το περιβόητο Χρηματιστήριο Ενέργειας, που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η ΝΔ, με τις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου να πενταπλασιάζονται συγκριτικά με πέρυσι (ως και στα 212 ευρώ/MWh στις 7 Μάρτη).

-- Τη «μονοκαλλιέργεια» των ΑΠΕ με κριτήριο όχι την αρμονική αξιοποίηση όλων των μορφών Ενέργειας αλλά την προώθηση των επενδυτικών σχεδιασμών ενεργειακών ομίλων, «μονοκαλλιέργεια» που θα έφερνε τάχα φτηνό ρεύμα και ενεργειακή επάρκεια: Το ακριβώς αντίθετο όμως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μερίδιο των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα έφτασε στο 39%, ξεπερνώντας τα ορυκτά καύσιμα (37%), αλλά οι τιμές είναι υψηλότερες από ποτέ και η «ασφάλεια εφοδιασμού» στο ναδίρ.

-- Την αναγωγή σε βασικό «μεταβατικό» ηλεκτροπαραγωγό καύσιμο του πανάκριβου και ρυπογόνου φυσικού αερίου: Οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 10% στην ετήσια σύγκριση, ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 72% καθιστώντας έτσι το LNG τη σημαντικότερη πηγή εφοδιασμού κατά τους πρώτους μήνες του 2022, στο πλαίσιο της αντικατάστασης της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο σταδιακά με το πανάκριβο αμερικανικό LNG.

Μάλιστα, για την Ελλάδα, στο πλαίσιο και του «εθνικού στόχου» για Ελλάδα - ενεργειακό κόμβο για τα αμερικανικά ενεργειακά σχέδια, από τα οποία θησαυρίζουν εφοπλιστές και λοιποί επιχειρηματικοί όμιλοι, η αύξηση στις εισαγωγές του πανάκριβου LNG από τις ΗΠΑ ξεπέρασε το 130%!

-- Το «εμπόριο ρύπων» και τα «πράσινα» χαράτσια ώστε να γίνουν κερδοφόρες οι καπιταλιστικές επενδύσεις στις «πράσινες» μπίζνες, ανάμεσα στα άλλα και με την απαξίωση των ενεργειακών πηγών της χώρας, όπως του λιγνίτη: Τα «δικαιώματα ρύπων» από τις αρχές Φλεβάρη σκαρφάλωσαν πάνω από 96 ευρώ/τόνο, εκτοξεύοντας παραπέρα το κόστος. Ενώ ακόμη και με το αυξημένο «καπέλο» που βάζουν στην τελική τιμή, η τιμή του άνθρακα ήταν πιο χαμηλή από εκείνη του φυσικού αερίου, με την Επιτροπή να καταγράφει... περίλυπη το γεγονός. Και την κυβέρνηση να καλεί τον λαό να πληρώσει από την άλλη τσέπη για τη μερική επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.

-- Τη συμμετοχή στην «ενιαία αγορά ηλεκτρισμού» που τάχα θα διασφάλιζε την ενεργειακή επάρκεια και τελικά «διασφαλίζει» τους κινδύνους ακόμα και για γενικευμένο μπλακ άουτ: Στο πλαίσιό της οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταναλώνουν το φυσικό αέριο που εισάγεται για να παράγουν και να εξάγουν ρεύμα εκτός Ελλάδας, όπου υπάρχει μεγαλύτερο κέρδος, και μάλιστα οι εξαγωγές μπορούν να σταματήσουν μόνο αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα...

Να λοιπόν τι πληρώνει ο λαός με τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα και τους κινδύνους για την ενεργειακή επάρκεια: Οχι κάποια «έκτακτη διαταραχή» αλλά την «κανονικότητα» της «πράσινης» - κατάμαυρης για τον λαό - καπιταλιστικής ανάπτυξης. Τον στόχο της μετατροπής της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο». Τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για τη μοιρασιά της «λείας» (και) της Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της. Τον ενεργειακό σχεδιασμό με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτήν την πολιτική επιταχύνει η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας την ουσιαστική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΜέΡΑ25 που αποδέχονται τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» της ΕΕ.

Οι «λύσεις» τους...

Αλλωστε, το γεγονός ότι είναι «συνένοχοι στο έγκλημα» της ενεργειακής φτώχειας του λαού επιβεβαιώθηκε ξανά και τη βδομάδα που πέρασε, όταν όλοι μαζί, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν την ευρωπαϊκή Οδηγία για τη μονιμοποίηση των ειδικών φόρων στην Ενέργεια.

Αυτοί είναι που κατά τ' άλλα... κόπτονται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, στο όνομα πάντα της «διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής», για να μην «πεταχτεί το καπάκι» της λαϊκής δυσαρέσκειας δηλαδή που βράζει.

Τέτοια είναι και τα μέτρα «στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών» και «στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πολιτικής» που λένε η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ: Την ώρα που η ληστεία των λαϊκών στρωμάτων θα συνεχίζεται κανονικά για να θωρακίζονται τα κέρδη των ομίλων, εκείνοι θα επιστρέφουν... 20ευρα, σαν αυτά του «power pass» που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Αποκαλυπτικά άλλωστε είναι και τα όσα κατέγραφε η απόφαση του Γιούρογκρουπ την περασμένη Δευτέρα προαναγγέλλοντας ακόμα μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» ακόμα κι αυτών των ελάχιστων επιδομάτων. Σημείωνε ότι οι όποιες παρεμβάσεις των κρατών - μελών«θα πρέπει να είναι προσωρινές και να προσαρμόζονται (...) σε πιο ευάλωτους» - ανακυκλώνοντας δηλαδή τη φτώχεια με τους φτωχούς να πληρώνουν για τους εξαθλιωμένους - και κυρίως «να διατηρούν τα κίνητρα για την ενεργειακή μετάβαση», την πολιτική δηλαδή που... εγγυάται την ενεργειακή φτώχεια!

Το Γιούρογκρουπ ξεκαθάριζε άλλωστε πως και τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι ανάλογα με τις διαφορετικές «δημοσιονομικές αντοχές» της κάθε χώρας, και φυσικά οι όποιες παρεμβάσεις να μην οδηγούν σε «παρεκκλίσεις» που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των κρατικών χρεών. Οπως μάλιστα γράφτηκε στον Τύπο ενόψει της συνεδρίασης του ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, 21/7, ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία προωθεί για τον λόγο αυτόν την πρόταση για «ενεργειακό μνημόνιο».

Τίποτα δεν αλλάζει όμως για τον λαό και στο ενδεχόμενο όπως λέει η κυβέρνηση κι εύχεται ο ΣΥΡΙΖΑ - με τον φόβο της πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου που κατά τη Γερμανία θα προκαλούσε μια «καρδιακή προσβολή» στη βιομηχανική καρδιά της ΕΕ - να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός για τις μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης και να υπάρξει «ευρωπαϊκή απάντηση» με έναν ακόμα κύκλο «πακέτων διάσωσης» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, και θωράκισης των κερδών τους από το κόστος της Ενέργειας. Και σε αυτό το ενδεχόμενο ο λαός θα κληθεί να πληρώσει από την άλλη τσέπη μέσα από τους προϋπολογισμούς τα διογκωμένα κρατικά χρέη, αλλά και με την παραπέρα προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

...και η λύση για τον λαό

Μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται λοιπόν πως απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια δίνουν μόνο οι προτάσεις πάλης του ΚΚΕ για το σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών καυσίμων, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ, για κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, απόσυρση από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, γενναία μείωση του πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, καμία διακοπή ρεύματος.

Μόνο μέσα από αυτήν την πάλη, που θα αμφισβητεί τα «ιερά και τα όσια» του σάπιου συστήματος, την Ενέργεια - εμπόρευμα, σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι μπορούν να βαδίσουν στην πραγματική διέξοδο: Στην ανατροπή της σημερινής βαρβαρότητας του καπιταλισμού, που αποδεικνύει πια ότι μόνο χειρότερη μπορεί να κάνει τη ζωή της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, την ίδια στιγμή που υπάρχουν οι δυνατότητες για να ζει πολύ καλύτερα.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου