Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Το πραγματικό σκάνδαλο στη σκιά της «Novartis»

 

 

Η υπόθεση «Novartis» επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή τις παραπομπές Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο. Εδώ και τέσσερις μέρες, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δίνουν ξανά τα «ρέστα» τους σε μια προεκλογική αντιπαράθεση για το αν υπήρξε σκάνδαλο ή σκευωρία με στόχο το ξεκαθάρισμα πολιτικών «λογαριασμών» και «καταλύτη» τις κατηγορίες σε βάρος υπουργών και στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για χρηματισμό τους από την πολυεθνική, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά της έναντι άλλων ανταγωνιστριών φαρμακευτικών.

Βέβαια, ο λαός δεν περίμενε τις παραπομπές που ανακοινώθηκαν την περασμένη βδομάδα για να βγάλει συμπεράσματα. Τα ίδια αυτά κόμματα έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους όλο το προηγούμενο διάστημα για να κρυφτεί το πραγματικό σκάνδαλο, που δεν είναι άλλο από την εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου και τα «παιχνίδια» των πολυεθνικών για την απόσπαση μεγαλύτερου κέρδους και μεριδίων της αγοράς. Πάνω σ' αυτό το έδαφος φύονται ο μεταξύ τους ανταγωνισμός και η διαπλοκή με το κράτος, που «γεννάει» σκάνδαλα και διαφθορά.

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι στο οικονομικό της σκέλος, η υπόθεση έκλεισε οριστικά με εξωδικαστικό συμβιβασμό στις ΗΠΑ, απ' όπου άλλωστε ξεκίνησε. Επιβεβαιώνονται έτσι τα όσα έλεγε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή για την πραγματική διάσταση του σκανδάλου, που είχε και γεωπολιτικές «ουρές», κόντρα στην προσπάθεια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων να συγκαλύψουν την ουσία και να αξιοποιήσουν τις όποιες «αποκαλύψεις» στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, για το ποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο διεφθαρμένος.

Με δική τους ευθύνη, ο λογαριασμός καταλήγει πάντα στον λαό. Στη χώρα μας, για παράδειγμα, η αποκάλυψη και η διερεύνηση της υπόθεσης «Novartis» από τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή, παρά τις επιτροπές και τα πορίσματα, παρά την αντιπαράθεση και τα εκατοντάδες πρωτοσέλιδα στον Τύπο, δεν άλλαξαν σε τίποτα το γεγονός ότι εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά πλήρωναν και συνεχίζουν να πληρώνουν πανάκριβα από την τσέπη τους τα φάρμακα. Στις πλάτες τους παίζονται παιχνίδια δισεκατομμυρίων, με αυξομειώσεις στις τιμές, «πατέντες» και γενόσημα, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά και άλλα.

Ακόμα και η μείωση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης, την περίοδο για την οποία ελέγχθηκε η «Novartis», φορτώθηκε εξολοκλήρου στα λαϊκά στρώματα, αφού αυξήθηκαν κατακόρυφα οι πληρωμές για τα φάρμακα, καλύπτοντας τις «απώλειες» που είχαν οι πολυεθνικές από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης.

Την ίδια ακριβώς πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου πλήρωσε ο λαός και την περίοδο της πανδημίας, με τα παιχνίδια κρατών και πολυεθνικών γύρω από το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Ο έλεγχος της έρευνας, της παραγωγής και διακίνησης ενός τέτοιου πολύτιμου «όπλου» από τα μονοπώλια οδήγησε αρχικά σε καθυστερήσεις στην παραγωγή του, που φούντωσαν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα κράτη - αγοραστές, ενώ στη συνέχεια η πατέντα στέρησε από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο τον έγκαιρο εμβολιασμό τους, διευκολύνοντας τη μετάδοση του ιού και τις επικίνδυνες μεταλλάξεις.

Εδώ βρίσκεται το πραγματικό σκάνδαλο, που πρέπει να βάλει στο στόχαστρο ο λαός. Η απαίτηση να διερευνώνται πλήρως και εξαντλητικά οι καταγγελίες για διαπλοκή και χρηματισμό, όταν το καπάκι ανοίγει και αυτές βγαίνουν στην επιφάνεια, είναι ένα το κρατούμενο, όπως και η καταδίκη όσων εμπλέκονται σ' αυτές τις υποθέσεις.

Οπως απέδειξε όμως και η υπόθεση «Novartis», τίποτα ουσιαστικό δεν έχει να περιμένει ο λαός από τους ψευτοκαβγάδες των κομμάτων και τη σκανδαλολογία, που ντύνεται και με κοινοβουλευτικό μανδύα, με τις εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές. Διέξοδο θα δώσει η δική του πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Φάρμακο για όλους. Για να πάψουν η υγεία και η ζωή του λαού να εξαρτώνται από τα κέρδη των πολυεθνικών του Φαρμάκου, για να εκλείψει η πραγματική αιτία των σκανδάλων, της διαπλοκής και της διαφθοράς.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου