Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Πάλη για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

 


Την ανάγκη ο λαός να οργανώσει την πάλη του και να διεκδικήσει την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων, την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, μέτρα ανακούφισης για τα λαϊκά νοικοκυριά, την απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, αναδεικνύει η «Αγωνιστική Συνεργασία» στο Σωματείο εργαζομένων «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», με αφορμή τις εξελίξεις στους ΑΗΣ και τα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και ευρύτερα στη χώρα, στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης να αυξήσει τη συμμετοχή της λιγνιτοπαραγωγής στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Τις προηγούμενες μέρες άρχισαν να φτάνουν οι πρώτες ποσότητες λιγνίτη μέσω των ταινιόδρομων μεταφοράς από τα ορυχεία Μαυροπηγής και Νότιου Πεδίου, στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, «Πτολεμαΐδα 5», η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα θα δοκιμαστούν τα συστήματα φόρτωσης και μεταφοράς του καυσίμου προς τους μύλους και τον λέβητα της μονάδας, ενώ στην συνέχεια θα δοκιμαστούν τα συστήματα ανάφλεξης του καυσίμου, προκειμένου η μονάδα να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία μέσα στον Σεπτέμβρη και σε εμπορική λειτουργία τον Δεκέμβρη, με προσωπικό που θα μετακινηθεί από τους άλλους ΑΗΣ.

Σήμερα από τις 5 μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου περιβαλλοντικά προσαρμοσμένες είναι οι 3 και από αυτές λειτουργεί η μία, ενώ και η μία μονάδα του ΑΗΣ Μελίτης άλλοτε λειτουργεί και άλλοτε όχι.

Παράλληλα άρχισε η εντατική εξόρυξη του καυσίμου στα ορυχεία της περιοχής, στο πλαίσιο των κυβερνητικών σχεδιασμών να αυξηθεί η ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ από λιγνίτη και να φτάσει στο 20% της εγχώριας ενεργειακής κατανάλωσης τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, αυξάνεται η εντατικοποίηση, επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι εργολαβίες, όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με χαμηλούς μισθούς.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» «Σπάρτακου» σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «οι μεγάλες ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια διαψεύδουν για μια φορά ακόμα όσους υποστήριζαν ότι με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων θα πέσουν οι τιμές και θα έχουμε φθηνό ρεύμα.

Ψυχρολουσία για τα λαϊκά νοικοκυριά αποτελεί ο νέος τρόπος χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Οσα ανακοίνωσαν οι προμηθευτές Ενέργειας σκιαγραφούν έναν άθλιο μηχανισμό μέσω του οποίου μονιμοποιούνται οι αυξήσεις - φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό που θα γίνει είναι ότι οι χρεώσεις Αυγούστου θα ενσωματώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής απευθείας στα τιμολόγια και έτσι οι λογαριασμοί που θα φτάνουν στα νοικοκυριά θα είναι διπλάσιοι, τριπλάσιοι και τετραπλάσιοι.

Είναι σαφές ότι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την "απελευθέρωση" της Ενέργειας το μόνο που "απελευθερώνει" είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και "φυλακίζει" τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια».

Καταγγέλλει ότι αυτή την πολιτική υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντίστοιχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια πολιτική στήριξε με νύχια και με δόντια και η συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) σε ΓΕΝΟΠ, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια Σωματεία. «Εβαλαν και εξακολουθούν να βάζουν πλάτη προκειμένου να περάσουν όλοι οι σχεδιασμοί των κυβερνήσεων και της ΔΕΗ ΑΕ (μετοχοποίηση, διάλυση του Ασφαλιστικού, τριχοτόμηση της ΔΕΗ). Δεν έχασαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις διάφορες επιτροπές στα πλαίσια της "Δίκαιης Μετάβασης" στη μεταλιγνιτική εποχή (επιτροπή Μουσουρούλη κ.λπ.), ενώ ακόμη και σήμερα προσπαθούν να κρύψουν ότι η απολιγνιτοποίηση αποτελεί μέρος της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» «Σπάρτακου» καλεί τον λαό να μη συμβιβαστεί με τη λογική ότι τον 21ο αιώνα θα ζει με δελτίο στο ρεύμα και τη θέρμανση. Να οργανώσει την πάλη του και να διεκδικήσει την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη, την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, μέτρα ανακούφισης για τα λαϊκά νοικοκυριά, την απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ θησαυρίζουν οι εφοπλιστές.

«Η Ενέργεια ή θα είναι εμπόρευμα και θα πλουτίζουν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι ή θα είναι κοινωνικό αγαθό και θα έχει πρόσβαση όλος ο λαός. Πραγματική βελτίωση υπέρ του λαού δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν εκλείψουν οι αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα», τονίζει.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου