Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία να δυναμώσει η αλληλεγγύη

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»

Απεργούν ξανά σήμερα, κόντρα σε δικαστικές αποφάσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία

 

Με νέα 24ωρη απεργία σήμερα, Πέμπτη, και περιφρούρηση του εργοστασίου, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» Θεσσαλονίκης.

Καλούν όλα τα εργατικά σωματεία να σταθούν στο πλευρό τους, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο και με τη φυσική τους παρουσία, τονίζοντας ότι ο αγώνας που δίνουν είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, για τα δικαιώματά τους, για να μείνουν οι αντεργατικοί νόμοι στα χαρτιά.

Στο μεταξύ, χτες, η εργοδοσία συνέχισε τη συκοφαντική επίθεση σε βάρος του αγώνα των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας όπως την βολεύει και την απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, όπου προσέφυγε για να βγάλει παράνομη την απεργία του επιχειρησιακού Σωματείου.

Ολες οι απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα προκηρύσσονται με απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Επειδή το δικαστήριο έκρινε ότι αυτό ...δεν ήταν «σαφές» στο εξώδικο προκήρυξης της απεργίας, την έκρινε παράνομη. Κατά τ' άλλα, απέρριψε όλες τις αιτιάσεις της εργοδοσίας, με τις οποίες στρεφόταν ενάντια στη δράση και στις διεκδικήσεις τους.

Η εργοδοσία συνεχίζει το παραμύθι πως δήθεν τις απεργιακές κινητοποιήσεις «πραγματοποιούν συγκεκριμένοι συνδικαλιστές» και «έχουν προκηρυχθεί παρανόμως, ερήμην των μελών τους και χωρίς να έχουν ληφθεί νόμιμες αποφάσεις από τα καταστατικά όργανά τους».

Η αλληλεγγύη που εκφράστηκε πολύμορφα τις προηγούμενες μέρες, δυναμώνει τώρα ακόμα περισσότερο
Η αλληλεγγύη που εκφράστηκε πολύμορφα τις προηγούμενες μέρες, δυναμώνει τώρα ακόμα περισσότερο
Μάλιστα, επιτίθεται και απειλεί και τους εργαζόμενους άλλων κλάδων που βρίσκονται στο πλευρό των απεργών, ισχυριζόμενη ότι η απόφαση του δικαστηρίου «εκθέτει τη συμπεριφορά ομάδας συνδικαλιστών οι οποίοι, με τη συνδρομή άσχετων τρίτων προσώπων, παρανόμως κρατούν αποκλεισμένη τη μονάδα».

Την απάντηση δίνουν οι δεκάδες αποφάσεις των σωματείων και οι ανακοινώσεις τους, με τις οποίες καταγγέλλουν την εργοδοτική επίθεση και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς της «Μαλαματίνα», δηλώνοντας ότι θα στηρίξουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Απέναντι στην εργοδοτική επίθεση που συνεχίζεται με τη στήριξη της κυβέρνησης και των μηχανισμών καταστολής, που φαίνεται πως παίρνουν εντολή απευθείας από τους νέους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, οι εργαζόμενοι κρατούν ψηλά τη σημαία του αγώνα και δυναμώνουν την πάλη για να ανακληθούν οι απολύσεις και για την υπογραφή ΣΣΕ.

Με κάλεσμά του το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης «Μαλαματίνα» περιγράφει το πραγματικό διακύβευμα της εργοδοτικής επίθεσης και καλεί όλα τα συνδικάτα, όλη την εργατική τάξη να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στον αγώνα τους.

Η ανακοίνωση του Σωματείου

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι η εργοδοσία της επιχείρησης "Μαλαματίνα" θέλει να ισοπεδώσει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις για να αυξήσει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία της.


Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία να σταθούν στο πλευρό μας, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο. Ο αγώνας που δίνουμε είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, για τα δικαιώματά μας, για να μείνουν οι αντεργατικοί νόμοι στα χαρτιά. Η στήριξη του αγώνα μας με αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων, με φυσική παρουσία στις κινητοποιήσεις, με υλική ενίσχυση του σωματείου θα έχει αποφασιστική συμβολή ώστε να γυρίσουμε στη δουλειά μας όλοι, νικητές, με ψηλά το κεφάλι!

Μετά την περικοπή των αποδοχών μας κατά 20% τα προηγούμενα 3 χρόνια, μετά τη διαγραφή χρεών της εταιρείας σε ποσοστό πάνω από 80%, μετά τη ρύθμιση του μικρού πλέον χρέους (20%) και εξόφληση σε 20 χρόνια, μετά την επάνοδο σε άμεση κερδοφορία, οι νέοι ιδιοκτήτες της επιχείρησης "Μαλαματίνα" έβαλαν στο μάτι τους εργαζόμενους - μόνο μέλη του σωματείου, για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα.

Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις δεσμεύσεις που υπέγραψαν, τις δικαστικές αποφάσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και των δικαιωμάτων μας. Μας εκβιάζουν, μας τρομοκρατούν και μας απολύουν προσλαμβάνοντας παράλληλα στις θέσεις μας νέους εργαζόμενους και τους χρησιμοποιούν ως απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Η εργοδοσία συκοφαντεί όλους εμάς τους εργαζόμενους που αγωνιζόμαστε διαδίδοντας ψέματα με δελτία Τύπου και συνεντεύξεις, οργανώνει προβοκάτσιες ενάντιά μας, εναντίον των απεργών ελπίζοντας ότι έτσι θα κάμψει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας.

Θέλει να εφαρμόσει τον νόμο - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ και του Χατζηδάκη για να επιβάλει σιγή νεκροταφείου και εργασιακές σχέσεις - λάστιχο. Μας εκβιάζει για να υπογράψουμε ατομικές συμβάσεις ώστε να απαλλαγεί από μισθούς και δικαιώματα που τα τελευταία 30 χρόνια κερδίσαμε, για να καταλήξουμε να πληρωνόμαστε τα μισά από αυτά που παίρνουμε. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας για να μας καλεί και να μας διώχνει όποτε θέλει, χωρίς να χρειάζεται να μας αποζημιώνει.

Θέλει να παραχωρήσει τμήματα λειτουργίας σε εργολάβους για να της βγαίνει ακόμα φτηνότερα, ξεχνώντας ότι η "Μαλαματίνα" είναι αυτοί που την έχτισαν και παράγουν εδώ και 130 χρόνια.

Προχωράει σε απειλές και σε ποινικοποίηση των αγώνων μας, αμφισβητεί τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, συλλαμβάνουν και σέρνουν στα αστυνομικά τμήματα και στα δικαστήρια τους εκλεγμένους (προέδρους - στελέχη) ώστε να φοβηθούν και να λυγίσουν οι υπόλοιποι».

Κάθε μέρα πιο πολλοί, κάθε μέρα πιο δυνατοί!

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Η εργοδοσία αξιοποιεί όλο το οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή της, της εργατικής νομοθεσίας που της χάρισαν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, ώστε να απολύει και να προσλαμβάνει χωρίς περιορισμούς, να βάζει εμπόδια στους αγώνες. Προκειμένου να στηρίξουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους, δεν δίστασαν να υπονομεύσουν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, να περιορίσουν ασφυκτικά συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες στους χώρους δουλειάς.

Αν βγαίνει ένα συμπέρασμα από όλες αυτές τις εξελίξεις, είναι το εξής: Οτι δεν γίνεται να αυξάνει τα κέρδη του το αφεντικό χωρίς να χάνουν οι εργάτες. Οτι οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπροστά στο κυνήγι του κέρδους δεν έχουν καμία αναστολή να τσακίσουν τις ζωές μας και ότι δεν χορταίνουν με τίποτα λιγότερο από το μέγιστο δυνατό κέρδος. Οτι οι εκάστοτε κυβερνήσεις (με τους νόμους που ψηφίζουν) και ο κρατικός μηχανισμός (δυνάμεις καταστολής, δικαστήρια, ελεγκτικοί μηχανισμοί) είναι στο πλευρό τους.

Για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και για να μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας πρέπει να συγκρουστούμε με την εργοδοσία και τα συμφέροντά της. Ο μόνος δρόμος για να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματά μας και να τα διευρύνουμε, είναι να επιβάλουμε το δίκιο μας με τους αγώνες μας. Η δύναμη της τάξης μας είναι αστείρευτη, τα όπλα μας είναι η αλληλεγγύη, η οργάνωση, ο αγώνας, αυτή η ίδια η ταξική γραμμή πάλης.

Ετσι δώσαμε 30 χρόνια αγώνες και νικήσαμε, έτσι δίνουμε και τώρα τον αγώνα μας και θα νικήσουμε. Αυτός είναι αγώνας ταξικός - την απάντηση πρέπει και θα δώσει όλη η εργατική τάξη. Καμία απόλυση. Συλλογική Σύμβαση με αξιοπρεπείς μισθούς για όλους».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου